Pu­ku­koo­di auttaa asu­va­lin­nas­sa

Juhlakauden koittaessa on aika sonnustautua tavallista hienompiin vaatteisiin. Pukukoodi on keksitty juuri näitä hetkiä varten.

Naisille smokki tarjoaa kaikkein vapaimmat kädet. Asu voi olla lyhyt tai pitkä iltapuku. Jopa itse smokki käy myös naiselle.Mekko Bandolera, 109 e, Ranka-rannekoru Nikama, 249 e. Naisen asu shakettiin on leninki, juhlava  takin ja leningin yhdistelmä tai hienostunut housuasu. Mekko Ted Baker, 269 e, iso Ranka-riipus  Nikama, 219 e. Naisen  asu tummaan pukuun on vierailupuku,  juhlapuku tai iltapuku. Mekko Andiata, 389 e, Sydän-riipus  Nikama, 219 e. Naisilla casual-asuksi käyvät housut tai hame ja  pusero, bleiseri tai neuletakki, mekko tai muu siisti asu. Mekko Oui, 129,95 e, Ranka-rannekoru  Nikama, 249 e. Naisen asu frakkiin on täyspitkä iltapuku, akateemisissa tilaisuuksissa päivällä pitkähihainen sekä tumma puku. Hame ja yläosa Ril's, 179 e ja 199 e. Rankarannekoru Nikama 249 e.
Naisille smokki tarjoaa kaikkein vapaimmat kädet. Asu voi olla lyhyt tai pitkä iltapuku. Jopa itse smokki käy myös naiselle.Mekko Bandolera, 109 e, Ranka-rannekoru Nikama, 249 e.
Naisille smokki tarjoaa kaikkein vapaimmat kädet. Asu voi olla lyhyt tai pitkä iltapuku. Jopa itse smokki käy myös naiselle.Mekko Bandolera, 109 e, Ranka-rannekoru Nikama, 249 e.
Kuva: Peura Pekka

Juhlakauden koittaessa on aika sonnustautua tavallista hienompiin vaatteisiin. Pukukoodi on keksitty juuri näitä hetkiä varten. Sen tarkoituksena on helpottaa vieraiden asuvalintoja yhteisillä ohjeilla.

”Valitettavasti etiketti on sen verran vanhakantainen, että myös naisten pukeutuminen määräytyy miehen koodiston mukaan. Olisi hyvä, että kaikkiin kutsuihin laitettaisiin pukukoodi, sillä se antaa vieraille selkeän kuvan siitä, mitä pukea päälleen, eivätkä he joudu pähkäilemään”, sanoo Suomen Vaatturiliiton puheenjohtaja Kirsi Aho.

Smokki

Smokki on musta tai yönsininen ilta-asu, mutta se voi olla tehty myös värikkäistä materiaaleista. Smokin juhlavuutta lisäävät silkkiset kauluskäänteet, erikoispaita, joka vaatii solmukkeen, sekä leveä silkkivyö tai liivit. Smokkia ei voi käyttää häissä. Smokkia käytetään yleensä kello 18:n jälkeen.

Naisille smokki tarjoaa kaikkein vapaimmat kädet. Asu voi olla lyhyt tai pitkä iltapuku.
Jopa itse smokki käy myös naiselle.

Shaketti

Shaketti on miehen päiväjuhlapuku,  joka sopii käytettäväksi kaikissa ennen  kello 18:aa pidettävissä juhlatilaisuuksissa. Hautajaisissa shaketin kanssa käytetään mustaa liiviä ja mustaa solmiota.

Naisen asu shakettiin on leninki, juhlava takin ja leningin yhdistelmä tai hienostunut housuasu.

Tumma puku

Tumma puku on musta tai tummansini- nen ja yksivärinen. Tumma puku sopii  lukuisiin juhliin häistä cocktailkutsuihin.Tumma puku korvaa yleensä juhlapuvun jopa presidentin vastaanotolla.

Naisen  asu tummaan pukuun on vierailupuku,  juhlapuku tai iltapuku.

Casual

Casual on pukukoodeista vähiten juhlava. Se tarkoittaa siistiä asua, kuten suoria  housuja, pikkutakkia ja kauluspaitaa ilman solmiota. Pukukoodi kuitenkin  viestittää, että kyseessä on arkea juhla-vampi tilaisuus, joten T-paita, farkut tai  lenkkarit eivät useimmiten ole sopivia.

Naisilla asuksi käyvät housut tai hame ja  pusero, bleiseri tai neuletakki, mekko tai muu siisti asu.

Frakki

Frakki on suurten juhlien asu, ja se on aina musta tai yönsininen. Frakin voi korvata ainoastaan mustalla puvulla. Frakin kanssa käytetään aina valkoisia liivejä, paitsi akateemisissa päivätilaisuuksissa, jolloin käytössä on mustat liivit. Solmuke on aina valkoinen.

Naisen asu frakkiin on täyspitkä iltapuku, akateemisissa tilaisuuksissa päivällä pitkähihainen sekä tumma puku.