Pu­hee­nai­he: Ovatko Stora Enson yt:t suu­rem­pi isku kuin Nokian vä­hen­nyk­set?

Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa tällä viikolla kantaa Stora Enson maanantaina ilmoittamiin yt-neuvotteluihin, jotka ovat olleet puheenaiheena Oulussa koko viikon.

Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun tehtaalla. Neuvotteluiden arvioidaan johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen.
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun tehtaalla. Neuvotteluiden arvioidaan johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa tällä viikolla kantaa Stora Enson maanantaina ilmoittamiin yt-neuvotteluihin, jotka ovat olleet puheenaiheena Oulussa koko viikon. Vaikutusta on ehditty jo verrata Nokian irtisanomisiin, joiden johdosta Oulun seutukunta oli äkillisen rakennemuutoksen alueena useita vuosia. Miten käy nyt paperitehtaalta irtisanottaville ja alueen taloudelle? Ovatko Stora Enson supistukset suurempi isku Oululle kuin Nokian vähennykset?

Raadin ratkaisu äänin 5-0: Stora Enson supistukset eivät ole Oululle suurempi isku kuin Nokian vähennykset.

– Määrällisestihän Stora Enson työntekijöiden irtisanomisissa ei puhuta sellaisista luvuista kuin Nokian kohdalla, Oulun yliopiston taloustieteen professori Jaakko Simonen muistuttaa.

– Alueelliset vaikutukset esimerkiksi työllisyyden osalta eivät luonnollisestikaan rajoitu pelkästään yrityksen omien työntekijöiden vähentymiseen. Toisaalta irtisanottavien uudelleen työllistyminen voi olla jossain määrin haastavampaa kuin Nokialta ja muista elektroniikkateollisuuden yrityksistä irtisanottujen kohdalla, jotka työllistyivät muun muassa uudelleen koulutusten myötä nopeasti alueen muihin yrityksiin.

– Meillä Oulussa on onneksi hyvää osaamista ja kokemusta tällaisten suurten irtisanomisten kokonaisvaltaisesta jälkihoidosta, Simonen lisää.

– Stora Enson valmistustoiminta jatkuu paikkakunnalla ja muuttuu investointien ansiosta vastaamaan paremmin markkinoiden kysyntää ja yhtiön strategiaa, Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju toteaa.

– Muutos viestii lisääntyvästä puunkäytöstä Pohjois-Suomessa. Lisäksi yhtiön ilmoitus ei hautaa pysyvästi aikaisempaa sellutuotannon laajennussuunnitelmaa, Harju korostaa.

– Irtisanottavien uudelleen työllistymisen eteen on yhtiön, julkisen vallan ja alueen elinkeinoelämän tehtävä kaikkensa. Uudelleenkoulutus on meillä Suomen tehokkainta.

– Prosessiteollisuuden muiden laajennusinvestointisuunnitelmien mahdollistamiseksi investointituen piiriä on laajennettava suuryrityksiin Oulun seutukunnan alueella ilman äkillisen rakennemuutosalueen statusta, Harju näkee.

– Stora Enson ilmoittamat yt-neuvottelut ja irtisanomiset ovat ikäviä päätöksiä erityisesti tehtaan henkilökunnalle, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala pohtii.

– Päätös on ikävä myös kaupungille ja koko aluetaloudelle, mutta Nokian vähennykset olivat suuremmat. Stora Enson tehdas säilyy Oulussa ja se tuo uudenlaista työtä koko alueelle. Muovin käyttö pakkausmateriaalina tulee vähenemään ja se luo kysyntää kartongille ja sen markkinat kasvavat.

– Työsuhteet jatkuvat ehkä kesään 2020 saakka, joten työllisyystoimenpiteitä voidaan toteuttaa suunnitelmallisesti. Oulun seudulla oli tammikuussa yli 3 000 avointa työpaikkaa, joten tilanne on työllistymisen kannalta parempi kuin aikaisempina vuosina, Laajala uskoo.

– Nokia lopetti puhelimien valmistuksen kokonaan. Stora Enso muuttaa paperitehtaan kartonkitehtaaksi, ex-kansanedustaja ja ex-kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Kurvinen painottaa.

– Syyt näille toimenpiteille ja työpaikkojen menetyksille ovat erilaiset, mutta jokainen työpaikka on tärkeä. Stora Enso on investoimassa Ouluun noin 350 miljoonaa euroa, se on edelleen iso investointi. Yhtiö varautuu myös toiseen samanlaiseen investointiin. Puun tarve lisääntyy, se antaa työtä ketjun alkupäähän.

– Yhdessä tekemällä Oulussa onnistuttiin löytämään ratkaisut Nokian jäljiltä. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö samaan pystyttäisi yhdessä myös tällä kertaa, Kurvinen toteaa.

– Alkavat yt-neuvottelut koskevat nyt pienempää väkimäärää kuin ICT-sektorin murroksen aikana, mutta työpaikkojen menetys on aina tragedia niin työntekijöille kuin alueelle. Työmarkkinat kuitenkin vetävät ja tietyillä aloilla on jopa pulaa tekijöistä, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Maire Mäki korostaa.

– Tilanteesta nousemiseen tarvitaan eri tahojen yhteistyötä, niin elinkeinoelämän kuin viranomaisten. Uudelleentyöllistyminen ja -kouluttautuminen vaatii ponnistuksia. Muutosturva vastuuttaa myös työnantajaa, ja TE-toimisto tekee yhteistyötä yritysten kanssa yt-prosessin aikana.

– Puunjalostusteollisuus kuitenkin jatkuu Oulussa ja kartongin kysynnän jopa ennustetaan nousevan tulevaisuudessa. Oulu on kuitenkin hyvä paikka puunjalostukselle, Mäki uskoo.

Mitä mieltä olet Stora Enson irtisanomisten vaikutuksista? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.