Pu­das­jär­ven vii­kon­lop­pu­päi­vys­tyk­sen lak­kaut­ta­mi­nen huo­les­tut­taa ter­veys­kes­kuk­sen asiak­kai­ta – Yh­teis­päi­vys­tys ei kuor­mi­tu sen takia, va­kuut­taa vas­tuu­alueen johtaja

Oulunkaaren kuntayhtymä keskeytti viikonloppupäivystyksen Pudasjärven terveyskeskuksesta koronaviruksen takia.

Pudasjärven terveyskeskus toimii vielä vanhoissa tiloissa lähempänä taajamaa, mutta paraikaa Kuusamontien varteen rakennetaan kovaa vauhtia hirsistä Hyvän olon keskusta, johon terveyskeskus muuttaa.
Pudasjärven terveyskeskus toimii vielä vanhoissa tiloissa lähempänä taajamaa, mutta paraikaa Kuusamontien varteen rakennetaan kovaa vauhtia hirsistä Hyvän olon keskusta, johon terveyskeskus muuttaa.
Kuva: Jukka Leinonen

Oulunkaaren kuntayhtymä keskeytti viikonloppupäivystyksen Pudasjärven terveyskeskuksesta koronaviruksen takia.

Pudasjärveläinen Oulunkaaren kuntayhtymän asiakas Kaisu Heikkinen on huolissaan itsensä ja muitten kuntalaisten tilanteesta Pudasjärven terveyskeskuksen viikonloppupäivystyksen sulkeuduttua koronan takia.

– Ensiksikin meitä tympäisee lähteä Ouluun saakka OYSin yhteispäivystystä kuormittamaan, kun siellä varmasti on omastakin takaa tarpeeksi potilaita. Pudasjärveläisten ikärakenne on korkea. Tuntuu, että iäkkäämpää väkeä ei arvosteta, vaan kohdellaan kuin kynnysmattoa.

Heikkinen sanoo olevansa perussairas mutta ei itse ole tarvinnut vielä korona-aikana päivystyksen palveluja.

– Tiedän monia, jotka olisivat tarvinneet. Ambulanssimiehetkin ovat joillekin sanoneet, että ei taida kannattaa lähteä sinne ruuhkaiseen päivystykseen vaan koettaa odotella arkea ja terveyskeskuksen avautumista, hän sanoo.

Nyt jos koskaan olisi Heikkisen mielestä tarvetta pitää terveydenhoidon palvelut toiminnassa lähialueella.

– Oulunkaaresta sanotaan, että ei ole riittävästi henkilökuntaa. Kyllä sitä on. Ihmettelen tuollaista toimintaa. Päivystys pitäisi saada takaisin juuri tämmöisenä aikana, hän vaatii.

Vaikka Heikkinen epäilee, että Pudasjärven päivystysratkaisu tulee olemaan pysyvä, Oulunkaaren kuntayhtymän johtaja Leena Pimperi-Koivisto vakuuttaa sen olevan nimenomaan keskeytys.

– Pudasjärven viikonloppupäivystystä ei ole lakkautettu, vaan vain keskeytetty koronatilanteen takia. Muissa Oulunkaaren kunnissa ei olekaan ollut viikonloppupäivystyksiä. Kuivaniemen terveysaseman arjen vastaanottotoimintoja on poikkeusolojen takia keskitetty Iin terveysasemalle, hän kertoo.

Oulunkaaren kuntayhtymä perustelee Pudasjärven viikonloppupäivystyksen keskeytystä koronaepidemian aiheuttamalla henkilöstön kuormituksella. Palveluja keskitetään ja lakkautetaan ei-lakisääteisiä palveluja, jotta turvattaisiin henkilöstön riittävyys epidemiatilanteessa.

Pudasjärvellä toimineessa viikonloppupäivystyksessä on työskennellyt lääkäri ja hoitaja työparina. Heidät on siirretty työskentelemään terveyskeskuksen virka-aikana, jotta saadaan resursseja infektiovastaanoton perustamiseksi ja sairaanhoito riskiryhmille, todetaan Oulunkaaren palvelutuotantolautakunnan päätöksessä.

Oulun seudun yhteispäivystyksen ​vastuualueen johtaja Matti Martikainen puolestaan kertoo, että viikonloppupäivystyksen keskeyttäminen Pudasjärvellä ei ole aiheuttanut ongelmia eikä ruuhkia yhteispäivystykselle.

Pudasjärven lisäksi muita päivystyksiään vähentäneitä paikkakuntia Pohjois-Pohjanmaalla ei hänen mukaansa ole.

– Pudasjärveltä tulee yksittäisiä potilaita, mutta se ei ole mikään ongelma meidän näkökulmastamme. Vähentäminenhän koskee siellä yhteensä vain joitakin tunteja lauantaisin ja sunnuntaisin.

Hänen mukaansa koronavirus on vähentänyt ihmisten hakeutumista yhteispäivystykseen.

– Ihmiset harkitsevat nyt tarkemmin, onko sairauden luonne sellainen, että tarvitsee todella päivystyskäyntiä. Meillä ovat käynnit selvästi nyt vähentyneet. Varmasti tiedotusvälineetkin ovat tehneet työnsä hyvin, minkä takia ihmisen liikkuminen on vähentynyt, käsihygieniasta huolehditaan ja hengityssuojaimia käytetään tarvittaessa, Martikainen luonnehtii.