Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pu­das­jär­ven ufoista syntyy kan­sain­vä­li­nen sci-fi-elo­ku­va

Pudasjärvellä ja Kuusamossa etenkin 1960- ja 1970-lukujen vaihde oli vilkasta ufohavaintojen aikaa.

Pudasjärven taivaalla on nähty erikoisia valoilmiöitä. Tässä Atte Särkelän kuva Röyänvaarasta vuodelta 1971.
Pudasjärven taivaalla on nähty erikoisia valoilmiöitä. Tässä Atte Särkelän kuva Röyänvaarasta vuodelta 1971.
Kuva: Atte Särkelä

Pudasjärvellä ja Kuusamossa etenkin 1960- ja 1970-lukujen vaihde oli vilkasta ufohavaintojen aikaa. Tunnistamattomia lentäviä esineitä ja outoja valoilmiöitä näkivät silloin monet, ja ufoja pyrittiin aktiivisesti myös filmaamaan ja valokuvaamaan.

Hurjimmat jutut kertoivat pienen ihmisen kokoisista avaruusolioista.

Pudasjärven ilmiöistä on nyt suunnitteilla täyspitkä kansainvälinen elokuva Unidentified (Tunnistamaton). Sen tuottaja on Oulusta lähtöisin oleva Tapio Kangas, joka tällä hetkellä asuu ja työskentelee Lontoossa. Rahoitus tulee Suomesta.

Elokuvan tuottaa suomalainen yhtiö, jonka nimeä Kangas ei vielä paljasta. Elokuvasta tulee englanninkielinen ja se suunnataan myös kansainväliselle yleisölle. Näyttelijät palkataan Suomesta ja Englannista.

Ohjaajaa ei ole vielä valittu. Käsikirjoituksen tekee Lontoossa asuva näyttelijä Anssi Lindström.

Entinen taksari aktiviinen ufomies

Yksi Pudasjärven aktiivisimmista ufomiehistä on 1970-luvulta saakka ollut entinen taksiautoilija, nykyään majoitusalan yrittäjä Atte Särkelä, joka yhä asuu Syötteellä.

Pilkkaakin Särkelää on saanut harrastuksensa takia kuulla, mutta hän kertoo, ettei enää 79-vuotiaana välitä siitä, mitä ihmiset hänestä ja ufoista ajattelevat. Nähty mikä nähty.

Särkelällä on esittää paljon omakohtaista todistusaineistoa, muun muassa valokuvia, lehtijuttuja ja aikalaisten kertomuksia liki puolen vuosisadan aikana sattuneista havainnoista ja tapahtumista.

Tässä yksi esimerkki:

Kaksi miestä kävi öisin lanaamassa Jurmun Kellolammella tietä. Miehiä oli melkein joka kerta seurannut traktorin kupeella pallomainen alus. Siinä oli kolme kirkasta ikkunaa, joista olennot olivat katselleet ulos.

Lopulta miehet päättivät ottaa aseen yöllä mukaan, ja toinen heistä ampui kohti muukalaisia. Alus laskeutui alas ja ulos tuli olento, joka kysyi, ilmeisesti telepaattisella yhteydellä tai jotenkin, että ”miten sinä tämmöistä teet”.

Miehen pyydellessä ampumista anteeksi olento kertoi, että he tietävät ihmisistä kaiken. Se oli sanonut miehelle, että sinun elinpäiväsi eivät ole enää pitkät.

Mies oli tietysti pelästynyt ja kysynyt, johtuiko se ampumisesta. Olento oli vastannut, että ei, vaan sinulla on elimistössä heikkous.

Myöhemmin lääkäritarkastuksessa selvisi, että miehellä oli heikko sydän ja hän kuolikin vuoden sisällä.

Lanamiehet kertoivat tapahtumista sukulaiselleen, joka on jakanut tietoa eteenpäin.

Kuvagalleriassa Atte Särkelän kuvasatoa.