Pu­das­jär­vel­lä miehen tap­pa­nut ja naisen Ruot­siin sie­pan­nut tuo­mit­tiin 13 vuo­dek­si van­ki­laan – Oikeus pitää tuo­mit­tua erit­täin vaa­ral­li­se­na

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomionsa Pudasjärvellä viime vuoden tammikuussa sattuneesta ampumis- ja sieppaustapauksesta.

Pudasjärvellä viime vuoden tammikuussa tapahtunutta sieppaus- ja ampumistapausta käsiteltiin käräjäoikeudessa viime syksynä.
Pudasjärvellä viime vuoden tammikuussa tapahtunutta sieppaus- ja ampumistapausta käsiteltiin käräjäoikeudessa viime syksynä.
Kuva: Tiina Wallin

Oulun käräjäoikeus antoi torstaina tuomionsa Pudasjärvellä viime vuoden tammikuussa sattuneesta ampumis- ja sieppaustapauksesta.

Se tuomitsi Kim Steve Christian Johnsenin 13 vuodeksi vankilaan, minkä lisäksi hänet tuomittiin yhden vuoden mittaiseen valvontaan.

Käräjäoikeuden mukaan Johnsen syyllistyi tappoon, törkeään vapaudenriistoon, törkeään ryöstöön, törkeään kotirauhan rikkomiseen, törkeään vahingontekoon sekä useisiin lievempiin rikoksiin.

Oikeus tuomitsi myös Jouko Tapio Broströmin 4,5 vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeästä ryöstöstä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä vahingonteosta ja lievemmistä rikoksista. Oikeus kovensi syyttäjän vaatimuksesta hänen rangaistustaan miehen aiemman rikollisuuden vuoksi.

Lisäksi Jenni Maria Virpi sai 2,5 vuotta vankeutta törkeästä ryöstöstä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta.

Lue myös: Siepattu pu­das­jär­ve­läis­nai­nen kertoo tammikuisesta kauhujen yöstä – "Ei tällaisesta voi ihminen selvitä koskaan"

Lue myös: Näin eteni pudasjärvisen pariskunnan kauhujen yö – Ruotsin poliisi: "You are safe now"

"Teot ovat hyvin vahingollisia"

Tuomiot tulivat jutusta, jossa Johnsen ampui kiväärillä pudasjärvisen miehen kuoliaaksi.

Tämän jälkeen kolmikko tunkeutui uhrin omakotitaloon, jossa surmatun puoliso odotti miestään kotiin.

Nainen ryöstettiin väkivaltaisesti. Hänet pakotettiin tekemään tilisiirtoja, hänelle syötettiin lääkkeitä ja häntä lyötiin kiväärillä, minkä lisäksi asunnosta vietiin muun muassa kännykkä, keräilyrahoja ja koruja.

– Täysin sivullisen ja viattoman ihmisen kotirauhan piirissä toteutetut teot ovat hyvin vahingollisia ja vaarallisia ja osoittavat tekijässä vahvaa syyllisyyttä, käräjäoikeus totesi tuomiossaan.

Sen mielestä tekojen moitittavuutta ja tekijöiden syyllisyyden astetta lisäsi se, että teot päätettiin toteuttaa vielä senkin jälkeen, kun talon toista asukasta oli ammuttu.

Lähtiessään miehet polttivat talon. Toinen heistä pakotti surmatun puolison henkilöautoon ja vei naisen Ruotsiin.

Lisäksi kokonaisuudessa tehtiin lievempiä rikoksia, kuten ammuttiin kiväärillä pudasjärvistä kerrostaloa.

Oikeuden mielestä nimenomainen tarkoitus oli tappaa

Kim Johnsen kiisti oikeudessa syyllistyneensä tappoon. Hän väitti, että hänen tarkoituksenaan oli ampua pudasjärvisen miehen yli.

Käräjäoikeuden mielestä tarkoitustahallinen laukaus uhrin kylkeen, lyhyt ampumaetäisyys ja käytetyn aseen laatu sekä tehokkuus huomioiden tuomitun nimenomaisena tarkoituksena oli tappaa uhrinsa. 

Oikeus katsoi, että Jouko Broström ei kuitenkaan auttanut teossa syyttäjän väittämällä tavalla. Siksi tämän saama syyte avunannosta tappoon hylättiin.

Oli tekohetkellä syyntakeinen

Käräjäoikeus antoi rikosvyyhdestä välituomion viime syyskuussa. Se määräsi tuolloin Kim Johnsenin mielentilan tutkittavaksi ja halusi hänestä vaarallisuusarvion.

THL:n lausunto miehen mielentilasta ja arvio hänen vaarallisuudestaan saapuivat käräjäoikeuteen huhtikuun alussa.

Tutkimuksen mukaan Johnsen oli tekohetkellä syyntakeinen eli hän ymmärsi tekonsa. Siinä todettiin, että hänellä on pitkään jatkunut riippuvuustasoinen päihdeongelma.

Käräjäoikeuden mielestä miestä on pidettävä rikoksista ilmenevien seikkojen, mielentilatutkimuksen ja siihen liittyvän vaarallisuusarvion perusteella erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Se päätyi langettamaan hänelle yhdistelmärangaistuksen. Se on vuoden 2018 alussa käyttöön otettu, vaarallisille rikoksen uusijoille tarkoitettu rangaistusmuoto.

Se koostuu pitkästä ehdottomasta vankeudesta ja sitä välittömästi seuraavasta vuoden pituisesta valvonta-ajasta.

Kim Johnsen on tuomittu aiemmin muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja tapon yrityksestä.

Hän viilsi tuntematonta henkilöä mattoveitsellä kaulaan syksyllä 2010. Keväällä 2014 teräaseella tehtyyn raakaan ja julmaan pahoinpitelyyn liittyi myös vapaudenriisto.

Tuomio ei ole lainvoimainen.