Psy­ko­ana­lyy­tik­ko Pirkko Siltala puhuu taak­ka­siir­ty­mäs­tä, työs­tä­mä­tön trauma siirtyy yli su­ku­pol­vien

Psykoanalyytikko Pirkko Siltalan mukaan sodat, pakolaisuus ja terroriteot ovat taakkasiirtymiä, jotka aiheuttavat monenlaisia traumoja perheille ja yhteiskunnalle.

Pirkko Siltala luennoi tiistaina Oulussa. Yleisöluento saavutti valtavan suosion.
Pirkko Siltala luennoi tiistaina Oulussa. Yleisöluento saavutti valtavan suosion.
Kuva: Compic/Pekka Sipola

Psykiatrisessa hoitolaitoksessa oli hoidettavana psykoosin partaalla hoippuva, hieman harhainen nainen. Taskussaan hän kantoi saippuaa. Nainen oli menettänyt koko perheensä keskitysleirillä, vain hän oli selvinnyt hengissä.

Kun hoitohenkilökunta kysyi saippuasta, nainen vastasi, että se on peräisin keskitysleiriltä ja tehty juutalaisten rasvasta.

Hoidon aikana ryhdyttiin miettimään, mitä saippualle pitäisi tehdä: lopulta he hautasivat sen yhdessä kirkollisin menoin.

Kyseinen tapaus sattui 1970-luvun Englantilaisessa hoitolaitoksessa, missä psykoanalyytikko Pirkko Siltala oli tuolloin vierailemassa. Tapaus kosketti syvästi Siltalaa.

Hän on huolissaan siitä, että sysäämme usein syrjään traumojamme ja siirrämme niitä tiedostamattamme eteenpäin lapsillemme. Silloin puhutaan taakkasiirtymästä.

– Jos traumaattisia kokemuksia ei käsitellä yksilöllisesti tai yhteisöllisesti, ne jatkavat kulkuaan ja siirtyvät aina uudelle sukupolvelle. Ne eivät häviä, vaan jäävät piilotajuntaan, Siltala toteaa.

Siltala on käsitellyt aihetta myös viime syksynä julkaistussa kirjassaan Taakkasiirtymä: trauman siirto yli sukupolvien. Taakkasiirtymä on alkujaan psykiatri Martti Siiralan kehittämä termi. Nykyään siitä käytetään myös nimitystä ylipolvisuus.

Siltala peräänkuuluttaa yhdessä jakamista ja dialogia ihmisten välille.

– Yli sukupolvien siirtyvät traumaattiset kokemukset ovat hyvin yleisiä, siksi yksilöiden, yhteisöiden ja jopa kansakuntien pitäisi pystyä myös ottamaan vastaan ja käsitellä niitä. Ne ovat hyvin yleisiä, mutta niistä puhutaan hirveän vähän.

Hallitsijoiden hirmuteot
kansalaisten taakaksi


Traumoja aiheuttavat tyypillisimmin menetykset, muutokset ja elämän tuomat vaikeat kokemukset, kuten perheväkivalta, tapot, taloudelliset ahdingot ja petokset. Keskeisiä aiheuttajia ovat myös sodat, sorrot, rotu-, kieli- ja uskontoristiriidat. Lista on pitkä, mutta kyseiset asiat vaikuttavat ihmisten elämään sukupolvesta toiseen.

Esimerkkejä löytyy myös historiasta aina Stalinin ja Hitlerin hirmuteoista sekä alkuperäiskansojen vainoista lähtien.

– Suomen sodat, evakkous ja lasten siirto Ruotsiin ovat aiheuttaneet monenlaisia ongelmia perheille. Sodasta puhumiseen liittyi hyvin paljon häpeää, jota ei käsitelty aikoinaan riittävästi.

Esimerkiksi Syyrian sota, sitä seurannut pakolaisuus ja terrori­teot ylipäätään ovat nykyajan taakkasiirtymiä.

– Vallanpitäjien hirmuteot riistäytyvät hallitsemattomaksi kansalaisten taakaksi, jos niitä ei käsitellä yksilöllisesti ja yhteisvastuullisesti.

Siltalan mukaan käsittelemättömistä traumoista seuraa erilaisia käyttäytymishäiriöitä, myös psykoottiset kokemukset, masennus  ja psykosomaattiset sairaudet ovat yleisiä traumatisoituneilla.

Siltala kritisoi nykyistä turhan lääkekeskeistä hoitotapaa, jossa ei keskitytä riittävästi selvittämään, mitä ihmisen elämässä on tapahtunut.

– Perheterapia on vähentynyt huolestuttavasti, vaikka esimerkiksi monet lasten ja nuorten sairaudet ovat peräisin perheiden ongelmista.

Terapeuttista otetta tarvitaan

Siltalan mielestä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa tarvittaisiin terapeuttisempaa otetta. Pelkkä sijoittaminen vastaanottokeskuksiin ei riitä.

– En tarkoita, että kaikille pitäisi antaa psykoterapiaa, vaan sitä, että heidät pitäisi ottaa vastaan niin, että he pääsisivät heti jakamaan kokemuksiaan. Esimerkiksi eräässä Pohjois-Karjalan kunnassa järjestettiin tilaisuus, missä kyläläiset saivat tulla kuuntelemaan pakolaisten tarinoita tulkin välityksellä. Pakolaiset pitäisi ottaa inhimillisesti vastaan, jotta heidän ei tarvitsisi enää kokea uutta taakkasiirtymää täällä.

Pirkko Siltala luennoi aiheesta tiistaina Oulun pääkirjaston Pakkala-salissa. Tapahtuma oli valtavan suosittu, eivätkä kaikki halukkaat kuuntelijat mahtuneet saliin.

Tämä juttu julkaistiin Kalevassa sunnuntaina 23.4.2017.