Pro­fes­so­ri he­ris­tää nyrkkiä bok­seil­le

Jos suhtautuu yhtä ynseästi kuin mainoksen Sulevi Peltola tv-maailman mullistukseen, ei 60 vuotta täyttävä professori Timo Airaksinenkaan lähde ylistysvirttä veisaamaan.

Professori Timo Airaksinen ei median kiemuroista niinkään välitä.
Professori Timo Airaksinen ei median kiemuroista niinkään välitä.
Kuva: Jukka Uotila

Jos suhtautuu yhtä ynseästi kuin mainoksen Sulevi Peltola tv-maailman mullistukseen, ei 60 vuotta täyttävä professori Timo Airaksinenkaan lähde ylistysvirttä veisaamaan.

Hän pitää koko televisiota dinosauruksena, josta on päästävä eroon. 1940-luvulla Amerikassa keksitty ja seuraavalla vuosikymmenellä kukoistanut töllötin on auttamatta vanhaa kamaa. Oman toosansa Airaksinen heitti romukoppaan aikoja sitten.

"Enpä ole moista kymmeneen vuoteen omistanut. Lupamaksu kaksi sataa, kanavapaketti viisikymppiä ja mainokset päälle. Onhan se rasittavaa. Digi-tv on klassinen esimerkki siitä, miten ihmisten onnellisuutta vähennetään. Tekniikanhan tulisi lisätä hyvinvointia", kaikki asiansa netissä hoitava Airaksinen sanoo.

Ahkerasti asiantuntevia kommentteja julkisuudessa laukova professori itse ei median kiemuroista niinkään välitä. Iltapäivälehtien lööpit riittävät pitämään kärryillä. Helsingin Sanomat sen sijaan tulee luettua päivittäin, vaikka sekin on kuulemma "naistenlehtimäistymässä".

Politiikan viihteellistymistä Airaksinen ruotii mielellään. Jätejournalismi tympii, saattaa olla haitallistakin. Johtavien vaikuttajien naisseikkailut ja -sekoilut ovat silti tavallaan ymmärrettäviä.

"Ihminen on biologinen olento. Valta ja viriiliys liittyvät tiukasti yhteen. Olemme kuin koiralauma, jota yksi johtaa ja muut tyytyvät nuuhkimaan toistensa takapuolia", Airaksinen kuvailee.

Professori sanoo poliitikkojen tekevän kulissien takana raakaa duunia. Politiikkaa ei tosin arvosteta, vaikka sen varassa eletäänkin. Demokratiaa parempaa vaihtoehtoa ei ole olemassa.

"Vai pitäisikö tässä huutaa diktaattori? On kummallista, että instituutiona poliisi on luotetuin, ja parlamentti vähiten uskottava. Silti jälkimmäisen pitäisi säätää lait edelliselle", Airaksinen puistelee päätään.

Töitä on paiskittava, silloin kun niitä riittää. Tieteellinen tutkimus, hallinto, opetus, kansanvalistus, kirjojen kirjoittaminen, luottamustehtävät. Miehellä on kuusi rautaa tulessa, mutta näpit eivät ole vielä palaneet. Luennointikeikkoja Airaksinen aikoo vähentää. Tutkimukselle on raivattava tilaa.

"Luentokeikkoihin hujahtaa koko päivä, mutta tuleehan niistä rahaa. Ei minulla ole koskaan ollut säännöllisiä työaikoja. Olen aina tavoitettavissa."

Yliopiston asiat eivät ole reilassa. Eläkevirkoja on enää kourallinen, kun musta käsi on pyyhkinyt kymmeniä nimiä listalta. Tarjolla on lähinnä pätkähommia.

"Väitöskirjan tehtyään moni vihkiytyy elämään köyhyyden kanssa. Saavat sentään harrastaa mitä haluavat. Eihän tämä ole kestävä suuntaus. Yliopistoilla pitää olla virkoja ja omaa rahaa", Airaksinen peräänkuuluttaa.

60-vuotias konkari ei aio hellittää. Eläkkeelle Airaksinen siirtyy, vasta kun on pakko.Työhuoneen menetys on suuri muutos elämässä. Eihän sellaista voi vielä ajatella.

Työtilan tienoilla on hiirenhiljaista. Kaukana ovat Virginian räiske, pauke ja murhamiehet.

"Olen pyörinyt Amerikassa paljonkin, mutta en kyseisellä kampuksella. Siellä sattuu vastaavaa säännöllisin väliajoin. Tappajista vain ei yleensä saada mitään tietoa. Tasmanian-tapaus kymmenkunta vuotta sitten oli ainutlaatuinen, kun murhaaja säilyi hengissä."

Eräs uran kohokohdista on Airaksisen englanniksi kirjoittama kirja Markiisi de Saden filosofia, jonka Manu J. Vuorio suomensi vuonna 1995. Se nostatti mukavasti imua kansainväliselläkin tasolla.

Kestosuosikki on ollut myös filosofian klassikkoihin kuuluva Thomas Hobbes. Väitöskirjassaan Airaksinen puolestaan tutki anglohegeliläisyyttä edustaneen John McTaggartin filosofiaa.

Hegeliläisyys ei lopulta noussutkaan pinnalle. Tätäkin alaa voi verrata pörssikursseihin, suhdanteet vaihtelevat.

Joskus saattaa vaihtua Airaksisen asuinpaikkakin. Helsinkiä hän pitää lähinnä työpaikkana. Veri vetää kotikonnuille Vaasaan, jossa professori syksyisin kokeilee kalaonnea.

"Minulla on typerä haave, että ostan vielä asunnon Vaasasta."

"Ärsyttää, jos minua tituleerataan pelkäksi filosofiksi. Nimitys sopii paremmin Platonille ja kumppaneille", professori Timo Airaksinen sanoo.