Politiikka: Merja Ra­sin­kan­gas vaihtaa kes­kus­tas­ta pe­rus­suo­ma­lai­siin, ko­koo­muk­ses­ta Oulun suurin val­tuus­to­ryh­mä

Jääkiekko: Bar­ta­ve­gen esit­tä­mä kri­tiik­ki ju­nio­ri­pe­lis­sä oli liikaa – se­los­tuk­set pantiin het­kek­si pannaan

Verovähennykset: Jat­kos­sa yritys voi il­moit­taa ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­seen tar­vit­ta­vat tiedot asiak­kaan­sa puo­les­ta

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pro­fes­so­ri: ”Ää­rim­mil­leen vietynä joka huo­nees­sa pitää jat­kos­sa olla pieni 5G-tu­kia­se­ma”

Viidennen sukupolven mobiiliverkot vaativat varsin tiheää tukiasemaverkostoa.

Uudet 5G-tukiasemat ovat frisbeekiekon kokoisia, demonstroivat Nokian ohjelmajohtaja Aki Korvala (vas.) ja Matti Latva-aho syksyllä 2015. Kotikäyttöön on luvassa vieläkin pienempiä laitteita, joten 5G:n ei tarvitse pelätä turmelevan sisustusta.
Uudet 5G-tukiasemat ovat frisbeekiekon kokoisia, demonstroivat Nokian ohjelmajohtaja Aki Korvala (vas.) ja Matti Latva-aho syksyllä 2015. Kotikäyttöön on luvassa vieläkin pienempiä laitteita, joten 5G:n ei tarvitse pelätä turmelevan sisustusta.
Kuva: Jukka Leinonen

Viidennen sukupolven mobiiliverkot vaativat varsin tiheää tukiasemaverkostoa. Tämä tulee mullistamaan verkko-operaattoribisneksen, ennustaa Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan professori Matti Latva-aho.

– 5G:n tarvitsemat uudet lähetystaajuusalueet ovat melkoisen korkealla, Latva-aho perustelee.

Tällä hetkellä matkapuhelimet viestivät korkeimmillaan muutaman gigahertsin taajuusalueella, mutta tulevaisuudessa mennään useiden kymmenien gigahertsien luokkaan, sillä alempia taajuuksia ei ole tarpeeksi vapaina. Ja mitä suurempi on taajuus, sitä lyhyemmän matkan signaali etenee. Jo nykyisten kännyköiden käyttäjillä on kuuluvuusongelmia sisätiloissa.

– Sisätiloissa, suurilla taajuuksilla, signaalit eivät kulje edes lasien läpi. Äärimmilleen vietynä joka huoneessa pitää jatkossa olla pieni tukiasema.

Latva-ahon mukaan sisätilaverkkoja ei rakenneta vanhalla bisnesmallilla, jossa operaattori ensin rakentaa oman mobiiliverkkonsa ja myy sitten kapasiteettia asiakkailleen.

– Jatkossa jollakin toimijalla on tarve saada omiin sisätiloihinsa langattomat yhteydet, olipa se sitten sairaala, lentoasema, juna tai linja-auto. Tilan haltijalla on pakko olla rooli verkon rakentamisessa ja operoinnissa.

Latva-aho uskookin, että nykyisten teleoperaattoreiden rinnalle on tulossa uudenlaisia toimijoita. Myös runkoverkon palveluita voidaan tulevaisuudessa vuokrata uusille toimijoille.