"P­rins­siä" epäil­lään tör­keis­tä ta­lous­ri­kok­sis­ta - Rami Ja­be­ri­na tun­ne­tun miehen yri­tyk­sen kon­kurs­si raukesi varojen puut­tee­seen

Oulun poliisi tutkii Rami Jaberina tunnetun miehen tekemiksi epäiltyjä rikoksia. Poliisi epäilee, että Jaber olisi syyllistynyt törkeään velallisen epärehellisyyteen ja törkeään kirjanpitorikokseen.

Oulussa asunut Rami Jaber nousi julkisuuteen muun muassa kullanväriseksi teipatun S-sarjan Mercedes-Benzin ja rallivideoiden myötä. Arkistokuva.
Oulussa asunut Rami Jaber nousi julkisuuteen muun muassa kullanväriseksi teipatun S-sarjan Mercedes-Benzin ja rallivideoiden myötä. Arkistokuva.
Kuva: Leinonen Jukka

Oulun poliisi tutkii Rami Jaberina tunnetun miehen tekemiksi epäiltyjä rikoksia.

Poliisi epäilee, että Jaber olisi syyllistynyt törkeään velallisen epärehellisyyteen ja törkeään kirjanpitorikokseen.

Poliisi aloitti esitutkinnan saatuaan loppusyksyllä tutkintapyynnön asiasta.

Kalevan saamien tietojen mukaan tutkintapyyntö liittyy RNG Group Oy:n toimintaan. Jaber on yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Vuosi sitten joulukuussa Oulun käräjäoikeus asetti RNG Groupin konkurssiin. Torstaina oikeus määräsi, että konkurssi raukeaa konkurssipesän varojen puutteen vuoksi.

Business Oulu: Vaikuttaa yhteistyöhalukkuuteen

Oulussa asunut Rami Jaber nousi julkisuuteen muun muassa kullanväriseksi teipatun S-sarjan Mercedes-Benzin ja rallivideoiden myötä.

Vuonna 2015 Business Oulu teki yhteistyösopimuksen The Great Escape ­-työnimellä kuvattuun lyhytelokuvaan noin 37 500 eurolla.

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula kertoo, että useat oululaiset yritykset – Kaleva mukaan lukien – osallistuivat elokuvan yhteismarkkinointiin noin 12 500 eurolla.

Ala-Mursulan käsityksen mukaan lyhytelokuvan kokonaisbudjetti oli useita satoja tuhansia euroja.

– Kaupungin osuus oli siis alle 10 prosenttia elokuvan kokonaissponsoroinnista. Saimme sillä näkyvyyttä, Oulussa kävi Hollywood-tähtiä, kuvausryhmä käytti paljon paikallista työvoimaa kuvausten tekemiseen ja rahaa yöpymisiin. Saimme rahallamme sen, mitä meille oli luvattu.

Ala-Mursula kertoo, että Business Oulu tarkisti RNG Groupin taloudellisen tilanteen etukäteen erilaisista rekistereistä, mutta mitään epäilyttävää ei tuolloin löytynyt.

Hänen mukaansa Rami Jaberiin kohdistuvat rikosepäilyt vaikuttavat Business Oulun halukkuuteen tehdä hänen kanssaan yhteistyötä jatkossa.

­– Mahdolliset rikokset pitää sovittaa ennen kuin voimme harkitakaan jälleen yhteistyötä.

AC Oulu: Emme voi tuomiota ketään epäilyjen perusteella

Rami Jaber on AC Oulun hallituksen jäsen. Hänestä tuli yksi seuran suuromistajista vuonna 2015, kun hän osti tuhat seuran osaketta 50 000 eurolla.

AC Oulun seurajohtaja Juho Meriläinen kertoo, että Jaber ei ole käytännössä osallistunut hallituksen työskentelyyn lainkaan.

­– Kun hänet valittiin hallitukseen, selvittelimme hänen taustojaan. Tuossa vaiheessa niissä ei ollut mitään epäilyttävää.

Seurajohtajan mukaan AC Oulu ottaa rikosepäilyt "äärimmäisen vakavasti". Se seuraa poliisitutkinnan edistymistä ja reagoi asiaan jos Jaber aikanaan tuomitaan rikoksista.

– Emme voi tuomita ketään pelkkien epäilyjen perusteella. Mutta jos tuomioita tulee, voisin kuvitella, että siinä vaiheessa hallituksessa jatkaminen on aika epätodennäköistä.

Useita nimiä ja passeja

Rami Daoud Jaber on käyttänyt myös nimeä Prince Rami Al Husseini.

Jaber kertoi Kalevalle vuonna 2016, että hänellä on todistus prinsseydestä Jerusalemista.

Poliisi otti Jaberin kiinni toukokuun 2012 alussa Oulussa ja hänet vangittiin. Tällä haluttiin turvata se, että Jaber voitaisiin luovuttaa Moldovaan.

Moldova oli pyytänyt Jaberin luovuttamista, sillä hänen epäiltiin vieneen vuonna 2007 lapsensa Moldovan kansainvälisen lentokentän kautta laittomasti maasta. Hän kiisti epäilyt.

Jaber vastusti luovuttamista ja vaati vapauttamistaan. Hänen mukaansa luovutus johtaisi siihen, että hän joutuisi palaamaan Palestiinaan, missä hänen henkilökohtainen turvallisuutensa olisi uhattuna.

Hän vetosi muun muassa siihen, että hänellä on vakituinen asunto Oulussa, hän on menossa naimisiin ja hänelle syntyy lapsi.

Poliisi löysi Jaberin hallusta useilla eri nimillä olevia passeja Suomen ja Palestiinan passien lisäksi. Jaberin mukaan kaksi muuta passia olivat hänen palestiinalaisten tuttaviensa, jotka olivat hänellä säilössä ettei niitä anastettaisi.

Jaber kertoi matkustelleensa yli 30 maassa ja voittaneensa ralliautoilun maailmanmestaruuden vuosina 2010 ja 2011.

Keskusrikospoliisi vastusti vapauttamista, sillä Jaber oli ollut useita vuosia kateissa ja hänestä oli ollut pitkään voimassa Interpolin etsintäkuulutus.

Lokakuussa 2012 Jaber vapautettiin. Hänelle myönnettiin Suomesta turvapaikka, pakolaisstatus ja hän sai jatkuvan oleskeluluvan maahan.

Viime aikoina Rami Jaber on tiettävästi oleskellut ulkomailla. Kaleva ei tavoittanut häntä kommentoimaan rikosepäilyjä.