Kolumni

Presidentti Trumpin kannatukseen on syynsä

Yhdysvalloissa valmistaudutaan kiivaasti vuoden päästä pidettäviin presidentinvaaleihin. Ensimmäiset demokraattien esivaalit pidetään jo alkukeväästä. Käytännössä ehdokkaiden vaalikampanjointi on jo alkanut.

Yhdysvalloissa valmistaudutaan kiivaasti vuoden päästä pidettäviin presidentinvaaleihin. Ensimmäiset demokraattien esivaalit pidetään jo alkukeväästä. Käytännössä ehdokkaiden vaalikampanjointi on jo alkanut.

-

Poliittinen keskustelu maassa on samalla hyvin kärjistynyttä ja vastakkainasettelua lisäävää. Suhtautuminen presidenttiin jakaa myös selvästi äänestäjiä. Presidentti Donald Trumpin tapa käyttää esimerkiksi sosiaalista mediaa rikkoo kaikki totutut käsitykset, mitä presidentti voi tehdä. Tällä hetkellä on vielä ennenaikaista ennakoida USA:n vaalien lopputulemaa. Se on kuitenkin selvää, että vaaleista tulee kiihkeät ja voittajan ennakoiminen voi olla vaikeaa pitkään.

Presidentti Trumpilla on aidot mahdollisuudet toiselle kaudelle. Presidentille hyvin poikkeuksellinen tyyli ei ole karkottanut uskollisia kannattajia, vaan jopa toimii kannatuksen vahvistajana.

Amerikkalaisessa puoluejärjestelmässä on tapahtunut historiallinen muutos. Vaikka perinteisellä tavalla katsottaessa republikaanipuolue on edelleen oikealla oleva, esimerkiksi alhaista verotusta kannattava puolue, kannattajakunnat ovat varallisuutta tarkastellen menneet toiseen suuntaa.

Tänä päivänä republikaanien perusäänestäjä on entistä köyhempi. Näin on selvästi, jos katsotaan erityisesti, mistä puolueen kannatus tulee. Demokraattien kannattajat ovat keskittyneet taloudellisesti kasvaville alueille ja republikaanien taantuville alueille. Karkeasti jaettuna demokraattien kannatus keskittyy rannikkoseutujen isoihin kaupunkeihin ja republikaanien rannikoiden väliin jääviin alueisiin.

Kymmenen vuotta sitten republikaanien ja demokraattien alueiden äänestäjien tulot ja hyvinvointi esimerkiksi BKT:lla mitattuna olivat vielä tasoissa. Nyt ero kasvanut siten, että demokraatteja äänestävissä alueilla tulot ovat kasvaneet ja republikaanien kannatusalueilla tulot ovat laskeneet. Taustalla on etenkin kasvun keskittyminen suuriin kaupunkeihin.

Presidentti Trump on hyödyntänyt tätä jakoa. Presidentinvaalissa hän voitti vaalit lähes kaikissa köyhimmissä osavaltioissa. Hän on osannut puhutellut laajoja, tyytymättömiä äänestäjäjoukkoja.

Talouden kannalta merkittävällä osalla Trumpin äänestäjistä on ollut syytäkin olla tyytymättömiä. USA:n talous on kasvanut nyt kymmenen vuotta yhtäjaksoisesti ja työttömyys on erittäin vähäistä. Yhdysvalloissa on elinvoimaisia yrityksiä. Palautuminen 10 vuoden takaisesta finanssikriisistä on ollut vahvempaa kuin Euroopassa.

Talouskasvun hyödyt ovat kuitenkin jakautuneet epätasapainoisesti. Vaikka taloudellisesti keskimääräisellä amerikkalaisella menee hyvin, köyhemmillä yhteiskuntaluokilla menee entistä huonommin.

Kansainvälisissä vertailuissa USA on kehittynyt heikosti hyvinvointia kuvaavissa luvuissa. Etenkin terveyttä kuvaavat luvut ovat kehnoja. OECD-maiden vertailuissa USA on liukunut useiden eurooppalaisten ja joidenkin aasialaistenkin maiden alapuolelle.

Amerikkalaiset olivat pitkään toisen maailman sodan jälkeen eurooppalaisten silmin pidempiä, terveempiä ja varakkaampia. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Nykyisin eurooppalaiset kasvavat pidemmiksi ja elävät kauemmin kuin amerikkalaiset. Tavallisen amerikkalaisen arkea kuvaavat elokuvat eivät aiheuta samanlaista elintasokateutta kuin aikaisemmin. Vielä 50-luvulla saatoimme vain ihailla amerikkalaisten isoja autoja ja moderneja, ruokaa pursuvia keittiöitä.

Talouden rinnalla äänestäjiä erottaa toisistaan myös kulttuurit ja identiteetti. Trumpin kannattaja ovat saaneet kanavan vastustaa rannikoiden eliittejä.

Hyvä esimerkiksi tästä on ilmastonmuutoksen vastustaminen. Siitä on tullut osa kulttuurisotaa, jossa osa Trumpin äänestäjistä kokee eliitin sanelevan elämäntavan muutosta ylhäältä käsin. Sama ilmiö on selvästi nähtävissä myös Suomessa. Osa suomalaisista kokee, että heille on tultu ylhäältä päin kertomaan, kuinka keskeiset arjet tavat ja tottumukset ovatkin vaarallisia ja virheellisiä. Myös muut äänestäjään identiteettiin liittyvät tekijät vahvistavat eroja. Republikaaneja äänestävillä alueilla äänestäjät ovat vanhempia, vähemmän koulutettuja ja todennäköisemmin syntyneet USA:ssa.

Pelkät taloudelliset asiat eivät siis selitä presidentti Trumpin kannatusta. Selvää kuitenkin on, että seuraavan vuoden aikana presidentti Trumpin hallinto tekee kaikkensa pitääkseen talouden ja osakemarkkinat positiivisessa kehityksessä.

Presidentti haluaa Yhdysvaltain keskuspankin pitävän korot alhaisena. Markkinoilla spekuloidaan myös mahdollisesta uudesta palkkaveroja koskevista veroalennuksista. Tavallinen amerikkalainen voisi kiittää, jos ensi vuonna verotus alenisi ja käteen jäävä palkka täten nousisi.

Valmistautuminen maailman tärkeimpiin vaaleihin on alkanut.

Risto Murto on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja.