Tilaajille

Pre­si­dent­ti Sauli Nii­nis­tö on huo­lis­saan siitä, kuinka yhä useampi vir­ka­mies joutuu uha­tuk­si työnsä vuoksi – "Nämä kansan pal­ve­li­jat ovat tällä het­kel­lä vailla riit­tä­vää suojaa"

Kaleva haastatteli presidentti Sauli Niinistöä joulun alla. Keskustelussa esiin nousi muun muassa virkamiesten maalittaminen. Kysyimme myös, miten Niinistö on saanut muodostettua toimivan yhteyden Donald Trumpiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että öykkäröintiin pitäisi hänestä ottaa nollatoleranssi. Ihmisten ei pitäisi kokea joutuvan uhatuksi työssään. Suomi selvisi Talvisodasta Venäjää vastaan, kertoi amerikkalaislehden pilapiirros. Pilapiirroksessa muistutti myös siitä, että Suomi maksoi pois 
velkansa Yhdysvalloille. Sauli Niinistö kertoo olevansa huolestunut keskustelukulttuurista.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että öykkäröintiin pitäisi hänestä ottaa nollatoleranssi. Ihmisten ei pitäisi kokea joutuvan uhatuksi työssään.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että öykkäröintiin pitäisi hänestä ottaa nollatoleranssi. Ihmisten ei pitäisi kokea joutuvan uhatuksi työssään.
Kuva: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Mäntyniemessä, Helsingin Meilahdessa olevassa tasavallan presidentin virka-asunnossa, on rauhallista. Eteisaulassa on edellispäivänä sisään tuotu muhkea joulukuusi. Seinällä olevilta ulokkeilta kurkistelee pari joulutonttua.

Presidentin pohdinta laajemmasta kotirauhasta lähtee siitä, että yhä useammat virkamiehet joutuvat ahdistetuiksi, vainotuiksi tai uhatuiksi vain sen takia, että he tekevät työtään: kuka lastentarhassa, kuka koulussa, kuka sosiaalitoimistossa, kuka terveydenhuollossa, kuka poliisissa, kuka oikeusistuimessa.