
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kannattaa vahvasti sitä, että EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ajatusta EU:n yhteisestä armeijasta kehitetään. Presidentti sanoi STT:lle, että Suomen olisi hyvä olla mukana tukemassa tätä ajattelua.
Presidentti piti Junckerin ajattelua erittäin mielenkiintoisena. Euroopan unioni on rauhan pohjalle rakennettu, ja se on keskeinen arvo, joten on outoa, että ei ole mitään tukena sen takaamiseksi, Niinistö sanoi.
Hän sanoi presidenttinä itse johdonmukaisesti kannattaneensa samantyyppistä ajattelua. Junckerin ehdotuksesta hän ei ollut kuullut ennen sen julkistamista.
- Suomen olisi hyvä olla mukana tätä tukemassa. Se olisi vakava ja aito osoitus, että EU puolustaa arvojaan. Sillä olisi myös eurooppalaisen hyväksymisen kanssa tekemistä: kansalaiset arvostavat näissä olosuhteissa erityisesti, jos EU todella ottaa tehtäväkseen rauhan ja vakauden voimakkaammin kuin tähän asti, hän sanoi.
Niinistö ei kommentoinut tarkemmin sitä, mitä Venäjällä ajateltaisiin, jos EU rakentaisi oman armeijansa.
- Se ei ole meidän päänsärkymme. Mutta kun meillä on EU, joka on rakennettu rauhalle, on tämä mitä luonnollisin asia.
Haglund ei usko, että kaikki EU-maat haluaisivat yhteistä armeijaa
Puolustusministeri Carl Haglund (r.) pitää EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin perusajatusta EU:n yhteisestä armeijasta kannatettavana, mutta ei usko kaikkien EU-maiden osallistumisen olevan realismia.
Hän viittaa esimerkiksi Natoon sitoutuneisiin Tanskaan ja Britanniaan, jotka eivät halua päällekkäisiä rakenteita. Haglundin mukaan kokemukset EU:n nopean toiminnan joukoista eivät ole kovin hyviä, sillä joukkoja ei ole koskaan käytetty.
Yhteinen armeija olisi viesti Venäjälle
Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan EU tarvitsisi oman armeijan. Juncker perustelee ehdotustaan Welt am Sonntag -lehdelle antamassaan haastattelussa muun muassa kiristyneillä väleillä Venäjään.
- Euroopan imago on kärsinyt dramaattisesti, ja jopa kansainvälisessä politiikassa meitä ei näytetä otettavan täysin tosissaan, Juncker sanoi haastattelussa.
Junckerin mukaan yhteistä armeijaa ei muodostettaisi käytätettäväksi heti. Hänen mukaansa yhteinen armeija kuitenkin lähettäisi Venäjälle selvän viestin, että EU on tosissaan arvojensa puolustamisessa. Armeija toimisi hänen mukaansa pelotteena ja olisi ollut hyödyllinen Ukrainan kriisin aikana.
Armeijan tarkoituksena ei olisi hänen mukaansa kuitenkaan haastaa Naton roolia puolustuksessa.