Sisäilma: Töissä sai­ras­tu­nut ou­lu­lais­po­lii­si voitti yk­si­näi­sen tais­te­lun­sa

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Luitko jo tämän: Saija Tarkin upea jää­kiek­ko­ura oli tahdon, ai­ka­tau­lu­tuk­sen ja luo­vuu­den mes­ta­ri­teos

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö: Jos Venäjän ja Naton välille syttyy konf­lik­ti, Suomi ei jää ul­ko­puo­lel­le

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kertoivat turvallisuuspoliittisesta ajattelustaan virolaisille lukiolaisille Viljandin lukiossa Etelä-Virossa.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi turvallisuuspoliittisesta ajattelustaan lukiolaisille.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi turvallisuuspoliittisesta ajattelustaan lukiolaisille.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kertoivat turvallisuuspoliittisesta ajattelustaan virolaisille lukiolaisille Viljandin lukiossa Etelä-Virossa. Presidenttejä tenttasivat 18-vuotias suomalainen Lasse Räty ja virolainen Kirke Siimso.

Maiden turvallisuuspolitiikasta presidentit antoivat rehellisen tuntuiset kuvaukset. He kuulostivat vapautuneilta, kun kyse ei ollut virallisesta tiedotustilaisuudesta, vaan Euroopan nykytilan kuvaamisesta aikuisuutta lähestyville nuorille.

Niinistö sanoi ääneen sen, että jos Venäjän ja Naton välille syttyy aseellinen konflikti, myös Suomi joutuu osaksi sitä.

– Jos Venäjä ja Nato aloittavat oikean aseellisen konfliktin, me olemme täysin erilaisessa tilanteessa. Olemme hyvin lähellä tilannetta, jossa olemme olleet maailmassa kahdesti, ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa. Kukaan ei jää sellaisen pelin ulkopuolelle, Niinistö kertoi virolaisille lukiolaisille arvionsa Suomen asemasta, jos pahin vaihtoehto toteutuu.

Niinistö kertoi, että Suomi luotti toisessa maailmansodassa – ja luottaa yhä – omaan vahvaan armeijaansa.

– Se ei ole sotien voittamiseen, vaan niiden estämiseen, hän viittasi Suomen puolustusvoimiin.

– Siitä tulikin mieleeni, että haluan kertoa teille, että jos Suomi kutsuu aseisiin kaikki koulutetut reservinsä, meillä on enemmän miehiä aseissa kuin Saksalla, jos he kutsuisivat aseisiin omat reservinsä. Se kertoo suomalaisesta mielenlaadusta, Niinistö painotti.
Niinistö sanoi, että hänen mielestään kansainvälisessä politiikassa puhutaan nyt enemmän vuoropuhelun tarpeesta kuin vielä vuosi sitten.

– Olen huomannut, että kansainvälisesti puhutaan, myös Yhdysvalloissa, jossa vierailin, enemmän dialogin tarpeesta kuin riitelyn tarpeesta.

Niinistö korosi vuoropuhelua

Niinistö korosti Suomen kysyneen vuoropuhelun perään koko ajan.

– Olen erittäin ilahtunut, että sellainen ajattelu saa tänään enemmän ja enemmän tilaa. Todellisuus maailmassa on, että jos emme osaa ratkaista ongelmia keskustelemalla, toinen vaihtoehto on hirvittävä, Niinistö viittasi aseiden käyttämiseen.

Ilves huomautti, että hänen aloittaessaan presidenttinä vuonna 2006 Venäjän uskottiin kehittyvän normaaliksi valtioksi.

– Se oli hyvin optimistista aikaa, vaikka Euroopassa kaikki ovat aina asiaankuuluvasti valittamassa. Asiat, joista valitimme 2006, olivat selvästi pienempiä kuin tänään, Viron presidentti muistutti.

– Kun puhumme turvallisuudesta, meidän todella pitäisi puhua siitä, mitä meidän on tehtävä tehdäksemme maamme turvallisemmiksi muuttuneessa ympäristössä. Euroopan unionin täytyy ottaa paljon suurempi rooli kuin mitä sillä on. Sitten meidän maallamme on Nato, Ilves kuvaili turvallisuutta Viron näkökulmasta.

Viron presidentti nosti esille Lissabonin sopimuksen, josta hän puhui EU:n perustuslakina.

– Erityisesti EU:n on tehtävä enemmän. Meillä eurooppalaisilla on perussopimus, jossa meillä on lauseke solidaarisuudesta puolustuksessa. Mutta se on vain lauseke. Natossa myös on sopimus, joka on Pohjois-Atlantin sopimus, mutta mikä tekee Natosta Naton, on Pohjois-Atlantin sopimuksen organisaatio. Tässä asiassa meillä on paljon tehtävää EU:ssa, Ilves totesi.

Ilves kertoi lukeneensa paljon Viron 1930-luvun historiaa, koska oli halunnut aikanaan selvittää, miksi asiat kehittyivät huonoon suuntaan.

– Emme halunneet tulla osaksi maailmaa. Ajattelimme, että olemalla yksin meidät jätettäisiin rauhaan. Julistimme olevamme puolueettomia, jotta kaikki vain sivuuttaisivat meidät. Se osoittautui harhakuvitelmaksi, kuten tiedämme, Ilves sanoi.