Pre­si­dent­ti Koi­vis­to on hau­dat­tu - su­ru­saat­toa Hie­ta­nie­men hau­taus­maal­le seurasi 30 000 ihmistä

Presidentti Mauno Koivisto on haudattu. Hänen arkkunsa laskettiin Hietaniemen hautausmaalle presidenttien Risto Ryti ja Urho Kekkonen läheisyyteen.

Mauno Koivisto haudattiin Hietaniemen hautausmaalle. Presidentti Mauno Koiviston arkunkantajina kirkossa olivat Puolustusvoimien palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit. Arviolta 30 000 ihmistä kokoontui Helsingin kaduille saattamaan presidentti Mauno Koivistoa viimeiselle matkalleen. Surusaattue keräsi Helsingin ydinkeskustaan tuhansia ihmisiä. Rouva Tellervo Koivisto laski miehensä arkun luo punaisia ruusuja.
Mauno Koivisto haudattiin Hietaniemen hautausmaalle.
Mauno Koivisto haudattiin Hietaniemen hautausmaalle.
Kuva: Martti Kainulainen

Presidentti Mauno Koivisto on haudattu.

Hänen arkkunsa laskettiin Hietaniemen hautausmaalle presidenttien Risto Ryti ja Urho Kekkonen läheisyyteen.

Ennen hautaan laskua veisattiin virsi Sun haltuus, rakas Isäni

Hautaan laskun aikana Kaartin soittokunta soitti Porilaisten marssin.

-
Kuva: Martti Kainulainen / POOL

Presidentin leski Tellervo Koivisto laski hautaan punaisen ruusun.

Presidentin haudan päälle asteltiin kukkatervehdykset, joista ensimmäisinä Koiviston puolison punaisista ruusuista sidottu kukkavihko sekä tyttären ja hänen perheensä kukkavihko. Seppeleet olivat sinivalkoisia.

Tellervo Koivisto heitti punaisen ruusun miehensä hautaan.
Video: MTV

Ylioppilaskunnan Laulajat esitti tilaisuuden päätteeksi laulun Oi kallis Suomenmaa.

Presidentti Koiviston haudan ympärillä on kunniavartio iltakymmeneen saakka.

Mauno Koivisto kuoli 93-vuotiaana Helsingissä 12. päivänä toukokuuta. Hän oli järjestyksessä Suomen yhdeksäs presidentti vuosina 1982–1994.

Liikuttuneet kansalaiset hyvästelivät presidentin

Helsingin ydinkeskustassa kiertäneen surusaaton varrella oli liikuttunut tunnelma.

Esimerkiksi Presidentinlinnalle oli kerääntynyt runsaasti ihmisiä, ja osa heistä oli silminnähden liikuttuneita, kun Koiviston arkkua kuljettanut auto lipui ohi.

Kaikkien Helsingin kirkkojen kellot soivat presidentin viimeisen matkan aikana.

Surusaatto ja kunniaosasto pitivät hiljaisen hetken, jonka jälkeen Maa-, Meri- ja Ilmavoimien kunniajoukkueista koostuva osasto suoritti sotilaalliset kunnianosoitukset entisen ylipäällikön tarkastaessa sotilasjoukon viimeisen kerran.
Video: MTV

Surusaatto pysähtyi Presidentinlinnalle minuutiksi. Surusaatto ja kunniaosasto pitivät hiljaisen hetken, jonka jälkeen Maa-, Meri- ja Ilmavoimien kunniajoukkueista koostuva osasto suoritti sotilaalliset kunnianosoitukset entisen ylipäällikön tarkastaessa sotilasjoukon viimeisen kerran.

Saattoväkeä oli lisäksi paljon Mannerheimintien varrella, Pohjoisesplanadilla ja Hietaniemen hautausmaalla. Poliisin arvion mukaan yli 30 000 ihmistä seurasi surusaattoa sen reitillä.

Saatto pysähtyi myös Valtioneuvoston linnan ja Suomen Pankin edessä.

Surusaattue keräsi Helsingin ydinkeskustaan tuhansia ihmisiä.
Surusaattue keräsi Helsingin ydinkeskustaan tuhansia ihmisiä.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Sibeliuksen Surusoitto aloitti siunaustilaisuuden - Narvan marssi päätti

Siunaustilaisuus Helsingin tuomiokirkossa alkoi Jean Sibeliuksen Surusoiton sävelillä.

Arkku oli peitetty Suomen valtiolipulla, ja sen eteen oli aseteltu Koiviston merkittävimmät kunniamerkit.

Ensimmäisenä kukkatervehdyksen laski Tellervo Koivisto. Hänen kukkavihossaan oli punaisia ruusuja.

Rouva Tellervo Koivisto laski miehensä arkun luo punaisia ruusuja.
Rouva Tellervo Koivisto laski miehensä arkun luo punaisia ruusuja.
Kuva: Lännen Media

Presidentti Koiviston tytär Assi Koivisto-Allonen ja tämän puoliso Heikki Allonen perheineen laskivat seppeleen Tellervo Koiviston jälkeen. Kukkatervehdyksen laskivat myös presidentit Sauli Niinistö, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen sekä eduskunnan puhemies Maria Lohela. Hallituksen seppele päätti kirkon kukkatervehdykset.

Siunaustilaisuudessa kuultiin presidentti Niinistön muistopuhe. Niinistö aloitti puheensa sanomalla, että Koivisto on läsnä ajatuksineen, tapoineen, arvoineen ja periaatteineen.

– Pohdiskeleva, fundeeraava tapa lähestyä asioita toi tavallisen kansalaisen lähelle valtiomiestä, lähemmäs kuin Suomen historiassa kenties koskaan aiemmin oli koettu.

Mauno Koiviston ytimekkäät ja analyyttisen terävät, usein myös humoristisen lämpimät tokaisut jäävät osaksi suomalaisuutta. Ne kuvastavat ajattelua, periaatteita ja arvoja, jotka yhä vaikuttavat teoissamme ja toiminnassamme, Niinistö sanoi.

Professori baritoni Jorma Hynninen esitti Kalervo Hämäläisen Veteraanien iltahuudon.
Video: MTV

Siunaustilaisuuden toimittanut piispa Eero Huovinen nosti siunauspuheensa teemaksi presidentti Koiviston kädet. Hän luonnehti presidentin kookkaita kämmeniä sellaisiksi, jotka jättivät syvät kädenjäljet Suomen historiaan ja olivat samalla rauhan kädet.

Huovinen nosti puheensa keskiöön myös pitkän avioliiton Tellervo Koiviston kanssa ja perheen tyttären suuren merkityksen läpi vuosikymmenten.

– Syvä kiintymys, keskinäinen sitoutuneisuus ja kunnioittava rakkaus sävyttivät elämää niin myötä- kuin vastamäissä. Tänään tiedämme, että aina kuolemaan asti, Huovinen lausui.

Presidentti Mauno Koiviston arkunkantajina kirkossa olivat Puolustusvoimien palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit.
Presidentti Mauno Koiviston arkunkantajina kirkossa olivat Puolustusvoimien palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit.
Kuva: Jussi Nukari

Siunauspuheensa lopuksi Huovinen toivotti Koiviston, vahvakätisen suomalaisen miehen, viimeiselle maalliselle matkalle vanhan rukouksen turvin.

– Sinun käsiisi minä uskon henkeni. Herra, sinä lunastat minut vapaaksi, sinä uskollinen Jumala.

Siunaustilaisuus päättyi Finlandia-hymniin ja Narvan marssiin. Koiviston arkunkantajina kirkossa olivat Puolustusvoimien palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit.

Katso kuvia hautajaisista.