Pääkirjoitus

Postille voi käydä köpelösti – työtaistelu voi kiihdyttää toimialan murrosta entisestään

Posti voi menettää pysyvästi asiakkaitaan, jos työtaistelu kiihdyttää toimialan murrosta.

Posti on toimialana vaikeassa tilanteessa digitalisaation, kirjejakelun vähentymisen ja kiihtyvän kilpailun takia.
Posti on toimialana vaikeassa tilanteessa digitalisaation, kirjejakelun vähentymisen ja kiihtyvän kilpailun takia.
Kuva: Joel Maisalmi

Posti voi menettää pysyvästi asiakkaitaan, jos työtaistelu kiihdyttää toimialan murrosta. Lakko uhkaa saada suhteettomat mittasuhteet, jos vaikutusvaltaiset kuljetusalan liitot ryhtyvät laajoihin tukitoimiin.

Postin maanantaina alkanut lakko uhkaa saada suhteettomat mittasuhteet, jos vaikutusvaltaiset kuljetusalan liitot ryhtyvät kaavailemiinsa tukitoimiin.

Posti on toimialana vaikeassa tilanteessa digitalisaation, kirjejakelun vähentymisen ja kiihtyvän kilpailun takia. Panokset ovat kovat. Pitkittyvä lakko voi koitua kohtalokkaaksi rajussa rakennemuutoksessa olevalle Postille ja sen tuhansille työntekijöille, sillä venyessään työnseisaukset voivat kiihdyttää entisestään toimialan murrosta.

Jakelutoiminnassa mukana oleva Matkahuolto ja muut kilpailevat toimijat ottavat ilomielin kaiken hyödyn irti jokaisesta lakkopäivästä laajentaakseen toimintaansa Postin kustannuksella.

Postin perinteinen toimiala, kirjeiden ja lehtien jakelu, on laskusuunnassa, mutta kasvava verkkokauppa on lisännyt pakettien jakelua. Postilakia muutettiin joitakin vuosia sitten, jolloin Postin yleispalveluvelvoitetta muutettiin ja kilpailua vapautettiin. Sen jälkeen kilpailu jakelupalveluissa on kiristynyt, vaikka Postilla on edelleen ylivoimainen asema.

Lakon kohteena olevassa kiistassa on kyse paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän noin 700 pakettilajittelijan työehdoista. Työnantaja haluaa siirtää lajittelijat sille edullisemman työehtosopimuksen piiriin

Työntekijäpuoli arvioi, että työehtosopimuksen vaihtaminen vähentäisi lajittelijoiden ansioita kolmanneksen tai jopa enemmän. Työnantajapuoli kiistää tämän. Riita on herättänyt laajemminkin keskustelua siitä, että palkan pitäisi riittää elämiseen.

Joulusesongin lähelle osuvan työnseisauksen seuraukset ovat pitkittyessään suuret ja voivat osua kansalaisten ja yritysten lisäksi omaan nilkkaan. Postin kannalta tilanne uhkaa kääntyä päälaelleen, jos asiakkaat siirtyvät sankoin joukoin muiden jakelutoimintaa harjoitta-vien yritysten palvelujen käyttäjiksi. Postin kannalta kohtalokasta on, jos asiakkaat huomaavat, että toimivia vaihtoehtoja on olemassa.

Lakossa on jo noin 10 000 postinjakelun, käsittelyn ja kuljetuksen parissa työskentelevää postilaista. Kahdeksi viikoksi suunniteltu lakko voi laajentua kuukauden mittaiseksi, jos työtaistelutoimet laajenevat toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Sekä Postia edustava Palvelutyönantajien liitto Palta että lakkoileva Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau pelaavat upporikasta tai rutiköyhää. Osapuolet tapaavat tänään keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla, mutta toiveet umpisolmun avaamiseksi ovat vähäiset.

Neuvotteluilmapiiriä ovat haitanneet eronneen toimitusjohtajan suuret tulot samalla kun yhtiö on joutunut säästämään ja vähentämään väkeä. Postin säästötavoite vuosina 2019–2021 on 150–200 miljoonaa euroa. Liedon pakettikeskuksen aitaan yllättäen ilmestynyt kulkuaukko tuskin keventää ilmapiiriä. Aiemmin syksyllä pääministeri Antti Rinne (sd.) hämmensi tilannetta toteamalla, etteivät palkanalennukset ole hyväksyttäviä.

Tällaisista asetelmista on vaikea päästä eteenpäin, mutta jotenkin asia on ratkaistava tilanteessa, jossa yrityksen toiminta ja toimintaympäristö muuttuvat.