vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Poste res­tan­te -pal­ve­lu tulee mak­sul­li­sek­si – "Pe­rus­toi­meen­tu­lo­tuel­la elä­väl­le asun­not­to­mal­le kolme euroa on koh­tuu­ton"

Posti muuttaa poste restante -palvelun maksulliseksi maaliskuun alusta lähtien. Jatkossa postin noutamisesta veloitetaan 3,10 euroa kerralta.

Poste restante -palvelut ovat maksullisia maaliskuun alusta lähtien.
Poste restante -palvelut ovat maksullisia maaliskuun alusta lähtien.
Kuva: Anssi Jokiranta

Posti muuttaa poste restante -palvelun maksulliseksi maaliskuun alusta lähtien. Jatkossa postin noutamisesta veloitetaan 3,10 euroa kerralta.

Palvelun muuttuminen maksulliseksi asettaa asunnottomat eriarvoiseen asemaan muuhun väestöön nähden, kommentoi Kriminaalihuollon tukisäätiö. Muutos koskettaa myös rikostaustaisia, koska noin kolmasosa vangeista vapautuu asunnottomana.

– Kolme euroa ei ole kaikille suuri raha, mutta perustoimeentulotuella elävälle asunnottomalle se on kohtuuton. Kun jokaisesta postin noudosta veloitetaan, asunnottomilla ei välttämättä ole mahdollisuutta tarkastaa postejaan riittävän usein ja tieto asunnottoman elämään olennaisesti vaikuttavista asioista jää saamatta, kertoo Kriminaalihuollon tukisäätiön asumispalvelukoordinaattori Mia Juselius.

Poste restante on tarjonnut asunnottomille tiedonsaannin heitä olennaisesti koskevissa päätöksissä, kuten tietoa tarjotusta asunnosta tai työpaikasta. Jos asunnoton ei saa tietoa viranomaisten selvityspyynnöistä esimerkiksi koskien toimeentulotukea, perusturva evätään riittämättömän selvityksen vuoksi.

Muutos saattaa vaikuttaa myös poliisin työmäärään ja asunnottomien rangaistukseen tuomittujen mahdollisuuteen suunnitella tuomiotaan.

Rangaistukseen tuomitut saavat kirjeitse kutsun tulla tekemään rangaistusajan suunnitelmaa yhdyskuntaseuraamustoimistoon. Jos suunnitelmaa ei saada tehtyä, he saavat kirjeitse kehotuksen ilmoittautua suorittamaan rangaistusta vankilaan. Jos henkilöllä ei ole mahdollisuutta vastaanottaa kirjettä ja saapua sovitusti, hänet etsintäkuulutetaan.