Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Po­ron­luu­ta hyö­dyn­tä­vän luu­siir­teen ke­hit­tä­nyt ou­lu­lais­yh­tiö lis­tau­tu­mas­sa pörssin First North -lis­tal­le

BBS:n kehittämä Artebone-niminen valmiste on leikkauksessa luun ongelma- tai murtumakohtaan laitettava tuote, joka korvaa potilaan omasta luusta otetun luusiirteen.

Artebone-niminen tuote on käyttövalmiina ruiskussa, mikä nopeuttaa yhtiön mukaan leikkausten suorittamista.
Artebone-niminen tuote on käyttövalmiina ruiskussa, mikä nopeuttaa yhtiön mukaan leikkausten suorittamista.
Kuva: Bioactive Bone Substitutes Oyj

Oulussa vuonna 2003 perustettu terveysteknologiayhtiö BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj aikoo listautua Helsingin pörssin First North -listalle. Yhtiö kertoi asiasta keskiviikkona.

Yhtiö on kehittänyt uuden sukupolven hoitomuodon vaikeiden luupuutosten ja luutumisongelmien hoitoon. BBS:n kehittämä Artebone-niminen valmiste on leikkauksessa luun ongelma- tai murtumakohtaan laitettava tuote, joka korvaa potilaan omasta luusta otetun luusiirteen. 

Helsingin ohella yhtiön tavoitteena on listautua myös Tukholman pörssin Nasdaq First North Sweden -markkinapaikalle.

Yhtiö tavoittelee listautumisannissa noin 7,7 miljoonaa euroa ennen kuluja. Se kertoo henkilöstömääräkseen nyt 12 ihmistä.

– Ihmisen omasta luusta tehdyille luusiirteille on jo pitkään haettu vaihtoehtoja. Luunkorvikkeiden markkina on 2,3-2,7 miljardia dollaria ja kasvaa tasaisesti. Kehittämällämme tuotteella on ihmisen oman luusiirteen kaltaisia ominaisuuksia. Kliininen koe päättyi vuoden 2017 lopussa ja tuotteen toimivuus ja turvallisuus oli hyvä, toimitusjohtaja Pekka Jalovaara sanoo tiedotteessa.

Jalovaara on toiminut Oulun yliopiston ortopedian ja traumatologian professorina.

BBS:n verkkosivujen mukaan yhtiön talousjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä toimii Hannu Säynäjäkangas, joka tunnetaan muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) läheisenä ja pitkäaikaisena liikekumppanina.

Säynäjäkangas toimii sijoitusjohtajana ja osakkaana sijoitusyhtiö Fortel Investissä, jonka Sipilä perusti vuonna 1995.

Tuote valmiina ruiskussa

BBS kertoo hakevansa annilla varoja ensisijaisesti Artebonen meneillään olevien CE-merkinnän ja FDA-hyväksynnän hakuprosessien loppuun saattamiseen, kaupallisen tuotannon aloittamiseen ja tuotteen kaupallistamiseen.

– Varoja tarvitaan myös tuotekehityksen jatkamiseen, patenttisalkun kehittämiseen ja ylläpitämiseen, riittävän omarahoituksen varmistamiseen yhtiön strategian mukaisia kasvuinvestointeja varten sekä lisähenkilökunnan palkkaamiseen myyntiin ja markkinointiin, tiedotteessa kerrotaan.

Artebonen käytöllä on yhtiön mukaan useita etuja: yksi leikkaus kahden sijaan ja tehostunut paraneminen, minkä lisäksi hoitomenetelmä myös lyhentää leikkaussaliaikaa. Se taas lupaa säästöä sairaaloille.

Artebone poikkeaa muista luunkorvikkeista siinä, että sen yhtenä osana on luonnollinen kirjo luun kasvutekijöitä ja proteiineja, jotka käynnistävät luutumisprosessin ja ohjaavat sitä. Luuproteiinit on eristetty poronluusta.

Tuote on käyttövalmiina ruiskussa, mikä sekin nopeuttaa leikkausta.

Artebone on syntynyt Oulun yliopiston seitsemänän vuoden tuotekehitysprojektin myötä.

Tiedotteessaan BBS kertoo, että sillä on vahva patenttisalkku ja oma poronluuproteiiniuutteen tuotantolaitos Reisjärvellä. Laitoksella on lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean myöntämä lääketehdaslupa.

Liikevaihtoa yhtiöllä ei tällä hetkellä ole.

Listautumisannissa tarjotaan merkittäväksi maksimissaan 1,4 miljoonaa uutta osaketta. Osakkeen kappalehinta on 5,50 euron. Tiedotteen mukaan osakemäärä vastaa 31,4 prosenttia BBS:n osakkeista.

Anti alkaa maanantaina 5. helmikuuta päättyy viimeistään 18. helmikuuta.