Po­pu­laa­ri­mu­siik­kia tal­len­tuu pa­ras­ta­ai­kaa fil­mik­si

Mikael Niemen menestysromaanin Populaarimusiikkia Vittulanjängältä kuvaukset Pajalan Tärännön kylässä ovat käynnissä ja kestävät lokakuulle. Ruotsalais-suomalais-tanskalainen yhteistuotantoelokuva on miehitetty suomalaisilla ja ruotsalaisilla näyttelijöillä. Kuvausryhmä on ruotsalainen.

-
Kuva: Jussi Eerola

Mikael Niemen menestysromaanin Populaarimusiikkia Vittulanjängältä kuvaukset Pajalan Tärännön kylässä ovat käynnissä ja kestävät lokakuulle.

Ruotsalais-suomalais-tanskalainen yhteistuotantoelokuva on miehitetty suomalaisilla ja ruotsalaisilla näyttelijöillä. Kuvausryhmä on ruotsalainen. Filmin talvikohtaukset kuvataan helmi-maaliskuussa. Ensi-ilta on kaavailtu ensi vuoden elokuuksi.

Lähes ylimaalliseen maineeseen kohonnutta romaania muokataan elokuvaksi melkoisella ykkösketjulla. Ohjaaja on iranilaissyntyinen Reza Bagher, tämän hetken kuumin ohjaajanimi Ruotsissa. Hänen filminsä Capricciosa sai juuri ensi-iltansa Ruotsissa. Suomessa se nähdään marraskuun lopulla.

Vaikka Bagher on kasvanut Iranissa, hän sanoo pystyvänsä samaistumaan kirjaan, joka hänen mielestään on kasvanut suurempiin mittoihin muualla kuin Tornionlaaksossa. 1958 syntynyt Bagher muutti Ruotsiin 1976. Lyhytfilmiohjauksia hänellä on kymmenkunta vuodesta 1982 lähtien. Kaksi vuotta sitten Pohjoismainen filmi-instituutti palkitsi hänen ohjaamansa elokuvan Vingar av glas.

Bagher on ollut tyytymätön uuden filminsä 22 miljoonan kruunun budjettiin, minkä pitäisi hänen mielestään olla 30 miljoonaa kruunua. Työtä kuitenkin tehdään Ruotsin filmi-instituutin myöntämällä seitsemän miljoonan kruunun ennakkotuella.

Filmiprojekti keikkui alkuvaiheessa ristiaallokossa, kun ohjaaja Geir Jansteen-Jörgensen hyppäsi kyydistä vuosi sitten ennakkotuen takaisin vetämisen vuoksi. Reza Bagher repi alkajaisiksi vanhan käsikirjoituksen ja aloitti alusta. Myös Mikael Niemi on ollut työssä mukana.

Suomalaisista näyttelijöistä filmauksiin Pajalaan matkaavat muun muassa Jussi Lampi, Gustav Viklund, Tuula Nyman, Tarja-Tuulikki Tarsala, Kati Outinen ja Martti Suosalo. Ruotsalaisista on ylimmäksi nostettu Björn Kjellman, joka on ollut päärooleissa muutamissa suurimmissa ruotsalaisissa menestyselokuvissa, kuten Aatamissa ja Eevassa.

Nuorten poikien päärooleissa nähdään ruotsalaisia, joista yksikään ei ole Norrbottenista. Kuvausryhmä sanoo kammanneensa kissojen ja koirien kanssa koko läänin ja myös Pohjois-Suomea, mutta tuloksetta. Valitut löytyivät Tukholmasta. Elokuvassa puhutaan tornionlaaksolaista meän kieltä, mikä vaatii näyttelijöiltä melkoista hiomista. Tuottaja Joachim Stridsbergin mukaan jälki on hyvää, vaikkei paikkakuntalaisten mielestä ehkä aivan viimeisen tapin takaa.