Pompeo: Iranin Su­lei­ma­ni sur­mat­tiin "to­del­li­sen pe­lot­teen" vuoksi

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo, että iranilaiskenraali Qassim Suleimani surmattiin osana Yhdysvaltain uutta, laajempaa pelotestrategiaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puhui Trumpin hallinnon Iran-strategiasta Stanfordin yliopistossa maanantaina.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puhui Trumpin hallinnon Iran-strategiasta Stanfordin yliopistossa maanantaina.
Kuva: JOHN G. MABANGLO / POOL

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo, että iranilaiskenraali Qassim Suleimani surmattiin osana Yhdysvaltain uutta, laajempaa pelotestrategiaa.

Lausunto heikentää edelleen väitettä, jonka mukaan Suleimania kohtaan tehtiin isku, koska hän oli suunnittelemassa pikaista hyökkäystä amerikkalaiskohteisiin.

Yhdysvaltain drooni-isku tappoi Suleimanin Bagdadissa 3. tammikuuta.

Pompeo puhui asiasta maanantaina Stanfordin yliopistossa. Pompeon mukaan Yhdysvaltain pelotestrategia pätee myös Kiinaan ja Venäjään. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Pompeo sanoi puheessaan, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon strategiana on luoda "todellinen pelote" Irania vastaan.

– Vastustajan täytyy ymmärtää, että meillä ei ainoastaan ole kapasiteettia aiheuttaa "kustannuksia", vaan myös itse asiassa halua tehdä se, Pompeo sanoi Reutersin mukaan.

Pompeon mukaan vuonna 2015 solmittu Iranin ydinsopimus rohkaisi Iranin hallintoa. Trump veti Yhdysvallat sopimuksesta vuonna 2018.

Yhdysvalloissa kongressin demokraatit ja osa republikaaneista ovat kyseenalaistaneet Trumpin hallinnon perustelut Suleimani-iskulle. Hallinto on puhunut itsepuolustuksesta ja julkaisemattomien tiedustelutietojen paljastamista tiedustelutiedoista.

Trump on sanonut, että mahdollisiin iskun kohteisiin lukeutui neljä Yhdysvaltain suurlähetystöä.

Puolustusministeri Mark Esper sanoi sunnuntaina, että hän ei ollut nähnyt mitään tiedustelutietoa, joka olisi varoittanut pian tapahtuvista suurlähetystöiskuista.

Pidätyksiä lentokoneen alas ampumisesta

Iran kertoi tiistaina tehneensä pidätyksiä ukrainalaisen matkustajakoneen alas ampumisesta.

Iran ampui viime keskiviikkona alas Ukraine International Airlinesin lennon 752. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat. Iranin mukaan kyseessä oli vahinko.

Iranissa on ollut hallinnon vastaisia mielenosoituksia lauantaista asti, jolloin Iran myönsi ohjusiskun. Viranomaiset ovat hajottaneet osan mielenosoituksista väkivaltaisesti.

Päivitetty klo 12.55 tiedolla Iranin pidätyksistä ja mielenosoituksista.