Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Po­lii­si­yli­joh­ta­ja tur­val­li­suus­ym­pä­ris­tön muu­tok­ses­ta Twit­te­ris­sä: "E­tu­lin­jas­sa väi­jy­vät trol­lit"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kirjoittaa Twitter-tilillään, että jako sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen on kadonnut.

Pollisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on huolissaan trollien toiminnasta.
Pollisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on huolissaan trollien toiminnasta.
Kuva: Pekka Lassila

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kirjoittaa Twitter-tilillään, että jako sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen on kadonnut. Hänen mukaansa etulinjassa väijyvät nyt trollit, jotka ovat ottaneet tähtäimeensä myös suomalaisen poliisin.

Ilta-Sanomien haastattelussa Kolehmainen valottaa tviittinsä sisältöä. Hän sanoo, että trollit laittavat liikkeelle väärää tietoa kuten valeuutisia ja pyrkivät samalla häiritsemään viranomaisia. Niiden tarkoitus on saada aikaan hämmennystä ja epäjärjestystä.

Kolehmainen mainitsee esimerkiksi Imatralla viime joulukuussa sattuneen ampumatapauksen, jossa mies ampui kolme naista. Sosiaalisessa mediassa levisi nopeasti tieto, että kyseessä olisi ollut Suomen armeijan kapteeni ja uhrit olisivat olleen venäläisiä. Kumpikaan tieto ei pitänyt paikkaansa.

Kolehmainen sanoo, että trollien aktiivisen toiminnan vuoksi poliisille on entistä tärkeämpää se, että oikea tieto julkaistaan nopeasti. Myös Imatran tapauksessa tieto oikaistiin nopeasti.

Trollien motiiveista ei ole tietoa. Kolehmaisen mukaan myös se on epäselvää, onko viestien taustalla rikollisuutta, valtiollisia toimijoita vai yksittäisiä henkilöitä.

Kolehmainen kommentoi teknologian tuomia haasteita myös toisessa Twitter-viestissään. Siinä hän nostaa kybertaistelun yhdeksi nykyvaltion päivystyshaaraksi.