Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

SSAB: Raa­hes­sa saatiin kai­vat­tu päätös: te­räs­teh­das jatkaa

Pääkirjoitus

Po­lii­sin on sel­vi­tet­tä­vä itse väi­tet­ty SRK-so­pi­mus

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen SRK:n johdolla on edelleen suuria vaikeuksia käsitellä julkisuudessa liikkeen piirissä tapahtuneita lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia.

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen SRK:n johdolla on edelleen suuria vaikeuksia käsitellä julkisuudessa liikkeen piirissä tapahtuneita lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia. Johto tuli viime viikon lopulla ulos pahoitellen ”tapahtuneita rikoksia”.

Samalla kerrottiin liikkeen sopineen KRP:n (keskusrikospoliisin) kanssa siitä, että jos epäily lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä koskettaa merkittävässä luottamustehtävässä olevaa henkilöä ja on johtamassa syyteharkintaan, SRK saa tiedon voidakseen ”tiedottaa asiasta ennen sen laajempaa julkituloa”.

Poliisi on kaikilla tasoilla, ylintä poliisijohtoa myöten, kiistänyt sopimuksen olemassaolon. Poliisijohtaja Mikko Paateron mukaan kenelläkään ei ole edes valtuuksia tehdä tällaisia sopimuksia. Kuitenkin maininta sopimuksesta löytyy SRK:n tiedotusaineistosta.

SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen selittää asiaa Kalevassa (28.10.) niin, että sopimuksen taka-ajatuksena oli saada valmistautumisaikaa kohtaamaan julkisuus. Hän sanoi ottavansa täyden vastuun tiedottamisen sotkuista.

Tahaton sotku tai ei, poliisin on kaikesta huolimatta itse selvitettävä väitetyn sopimuksen tausta perusteellisesti. Kyse on juuri sellaisesta asiasta, jonka selvittämättä jättäminen aiheuttaa epäilyksiä suuren yleisön parissa.

Oleellista on tietää, kuka on luvannut ja missä yhteydessä jotakin, joka istuu kovin huonosti suomalaiseen poliisitoimeen. Eihän tällaista erioikeutta suoda millekään muulle yhteisölle sen edustajia epäiltäessä rikoksista. Siksi kaikki epäilyksetkin on kitkettävä alkuunsa.

SRK:n johdon puolestaan pitää lopulta huomata, ettei julkisuus ole se ongelma, johon heidän tulisi kaikin voimin keskittyä.