Po­lii­sin etä­la­mau­tin ai­heut­ta­nut useita kuo­le­mia

Yhdysvalloissa kolme miestä on kuollut viikon aikana poliisin käytettyä heihin etälamautinta. Kuolemantapaukset sattuivat eri puolilla maata. Etälamauttimia käytetään myös Suomessa. Niitä löytyy Oulunkin poliisin hallusta.

Oulun poliisi on käyttänyt etälamauttimia.
Oulun poliisi on käyttänyt etälamauttimia.
Kuva: Peura Pekka

Yhdysvalloissa kolme miestä on kuollut viikon aikana poliisin käytettyä heihin etälamautinta.

Kuolemantapaukset sattuivat eri puolilla maata vain muutamia päiviä sen jälkeen kun puolalainen mies kuoli poliisin käytettyä häneen etälamautinta Kanadassa.

Etälamauttimien valmistaja Taser väittää, että sen laitteet eivät voi olla syynä kuolemantapauksiin. Laitteita on tähän saakka pidetty melko turvallisina.

Suomen poliisi suhtautuu varoen etälamauttimen käyttöön, vaikka pitääkin sitä tehokkaana taltutuskeinona. Ylikomisario Seppo Sivula sisäministeriön poliisiosastolta kertoo, ettei etälamautin ole aiheuttanut Suomessa pysyvää vahinkoa kenellekään.

-- Suomen poliisi pyrkii siihen, että se on voima-asteikkomme yläpäästä. Ei sitä käytetä kevyin perustein. Kynnys etälamauttimesta ampuma-aseen käyttöön on hyvin pieni, Sivula kuvailee.

Etälamautin pysyy Suomessa toistaiseksi edelleen poliisin voimankäyttökeinona.

-- Totta kai me seurataan tilannetta. Tietysti tällaiset havainnot otetaan vakavasti, Sivula vastaa.

-- Käsittääkseni Yhdysvaltain kuolemantapauksissa niihin on saattanut liittyä muun muassa kokaiinin käyttöä.

Yhdysvalloissa käytössä olevia Taserin etälamauttimia hyödynnetään myös kotimaassa. Atlantin takana surmatapauksissa laitteet olivat kooltaan hieman isompia M26-mallisia, kun taas Suomessa ne ovat mallia X26.

Jatkuvassa käytössä ympäri Suomea

Etälamauttimet otettiin Suomessa koekäyttöön kolme vuotta sitten. Marraskuussa 2005 ne hyväksyttiin hyvien kokemusten perusteella poliisin virallisiksi käyttövälineiksi.

Sivulan mukaan etälamauttimia on käytössä 150--200 ympäri Suomea. Laitteen korkean hinnan vuoksi -- reilut 1 000 euroa -- niitä ei ole saatu partioautoihin laajemmin.

-- Kyllä varmasti päivittäin niitä jossain päin käytetään. Esimerkiksi Vantaalla tänä vuonna laitetta on käytetty 20 kertaa. Tämä pitää sisällään myös laitteella uhkaamisen.

Lamauttimia löytyy myös Oulun poliisista.

Etälamautin on tarkoitettu tilanteisiin, joissa uhkaavasti käyttäytyvä henkilö on saatava hallintaan eivätkä kiellot ja käskyt ja mahdollisesti fyysiset voimakeinotkaan auta. Lamautinta voidaan käyttää myös tilanteissa, joissa poliisia uhataan esimerkiksi astalolla.

Etälamautin sinkauttaa kaksi metallinuolta typpipatruunan voimasta lähes seitsemän metrin päähän. Liipasinta painettaessa hakasiin johdetaan sähköjohtoja myöten 50 000 voltin jännite.

Virta katkaisee hermoston ja lihasten välisen toiminnan. Kohdehenkilön lihakset lamautuvat ja hän joko jähmettyy paikalleen tai kaatuu.

Lamautin tehoaa myös esimerkiksi huumausaineiden vaikutuksen alaisiin henkilöihin, jotka eivät välttämättä reagoi pelkkään kipuun.

Poliisikoulussa on testattu uutta teknologiaa, jossa etälamauttimeen on yhdistetty ladattava akku. Sen pohjassa on kamera. Kun etälamauttimen virta kytketään päälle, myös kamera menee automaattisesti päälle ja nauhoittaa sekä kuvaa että ääntä myös pimeässä.

Tarkoituksena on saada todenmukaista tietoa siitä, mitä kussakin käyttötilanteessa on sanottu ja tehty.

Etälamautinta on pidetty niin sanottuna vähemmän vaarallisena voimakeinovälineenä, joita poliisi on voinut käyttää. Muita välineitä ovat muun muassa ase, käsiraudat, pippurisumute sekä teleskooppipatukka.