Kirkkopäivät: Ta­pah­tu­mia riitti per­jan­tai­na niin paljon, että kaik­kiin ei ehtinyt mukaan

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Po­lii­si­hal­li­tus: PVL:n lip­pu­jen ja muiden tun­nus­ten jul­ki­nen käyttö voidaan jat­kos­sa tulkita kii­hot­ta­mi­sek­si kan­san­ryh­mää vastaan

Korkein oikeus on myöntänyt uusnatsijärjestö Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle valitusluvan.

Korkein oikeus määräsi torstaina uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) toimintakieltoon. Kuvassa PVL marssimassa Turussa terrori-iskun vuosipäivänä viime elokuussa.
Korkein oikeus määräsi torstaina uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) toimintakieltoon. Kuvassa PVL marssimassa Turussa terrori-iskun vuosipäivänä viime elokuussa.
Kuva: Mikael Rydenfelt

Korkein oikeus on myöntänyt uusnatsijärjestö Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle valitusluvan. KKO kielsi järjestön toiminnan oikeuden lopulliseen ratkaisuun saakka. Poliisihallitus harkitsee yhdistyksen sivujen alasajoa.

Korkein oikeus (KKO) on kieltänyt uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan oikeuden lopulliseen ratkaisuun saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa väliaikaista lakkauttamista.

Väliaikaista toimintakieltoa yhdistykselle vaati Poliisihallitus.

Poliisihallituksen katsoo tämän tarkoittavan sitä, että PVL:n kaikki yhdistystoiminta on nyt kielletty. Yhdistyksen toimintaa ei saa jatkaa enää esimerkiksi kokoontumalla tai toimimalla muutoin yhdistyksen puolesta, rekrytoimalla yhdistykselle uusia jäseniä tai kannattajia.

– Tällainen olisi jopa rangaistavaa yhdistyslaissa nimenomaisesti säädetyltä osin, kommentoi poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa Poliisihallituksesta.

Yhdistys ei saa myöskään enää järjestää mielenosoituksia ja marssia näkyvästi kaduilla. Käytännössä poliisi voi jatkossa puuttua ja kieltää PVL:n julkisen lippujen heiluttelun ja muiden tunnusten käytön.

– Tunnusten käyttö voidaan tulkita osoitukseksi kiellettynä yhdistyksenä toimimisesta, arvioi Lausmaa.

– Tapauskohtaisesti tunnusten käyttö voidaan tulkita jopa kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.

Lausmaan mukaan näin voi tapahtua, jos aatteellisten tunnusten käyttö katsotaan provokatiiviseksi.

Vastarintaliike kampanjoi ideologiansa puolesta nettisivuillaan. Poliisihallitus harkitsee parhaillaan täytäntöönpanon hakemista uusnatsijärjestön nettisivujen sulkemiseksi.

Lisäksi Poliisihallitus aikoo lähettää kaikille poliisilaitoksille ohjeistuksen siitä, miten PVL:n toimintaan on jatkossa suhtauduttava poliisityössä.

Korkein oikeus myönsi torstaina PVL:lle valitusluvan sitä koskevassa lakkauttamisasiassa.

Poliisihallitus on vaatinut järjestön lakkauttamista.

Poliisihallituksen mukaan yhdistys toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Yhdistys muun muassa levittää vihapuhetta maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja juutalaisista. Tämä tapahtuu muun muassa holokaustin kyseenalaistamisena, fasistien ihannoimisena ja väkivallan hyväksymisenä yhdistyksen toiminnassa.

Järjestö on määrätty lakkautettavaksi Pirkanmaan käräjäoikeudessa ja Turun hovioikeudessa.

Uusnatsijärjestö PVL on kiistänyt Poliisihallituksen väitteet. Järjestö toimii omasta mielestään sanan- ja yhdistymisvapauden rajoissa.

KKO antaa asiasta lopullisen ratkaisunsa myöhemmin. Valitusasioiden keskimääräinen käsittelyaika KKO:ssa on valitusluvan myöntämisen jälkeen noin vuosi.

Poliisihallitus aikoo nyt seurata, onko lainsäädäntö ajan tasalla, jotta poliisilla on riittävät toimivaltuudet valvoa KKO:n päätöksen noudattamista.

– Lähtökohtana on, että KKO:n ratkaisuja on noudatettava. Käytännön työssä lainvalvontaviranomaisen eteen voi tulla kuitenkin monenlaisia tilanteita, Lausmaa kommentoi.

– Pidän ongelmallisena, jos osoittautuu, ettei poliisilla olisikaan valtuuksia puuttua KKO:n väliaikaisesti lakkauttaman järjestön toimintaan.