Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Poliisi tutkii kym­me­niä ri­kos­il­moi­tuk­sia MV-leh­des­tä

MV-lehteen liittyvien rikosoikeudellisten vastuiden selvittämiseksi käytetään kaikkia tarvittavia ja mahdollisia kansainvälisiä keinoja, sanoo...

MV-lehteen liittyvien rikosoikeudellisten vastuiden selvittämiseksi käytetään kaikkia tarvittavia ja mahdollisia kansainvälisiä keinoja, sanoo valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen STT:lle. Poliisi tiedotti tiistaina tutkivansa kymmeniä rikosilmoituksia MV-julkaisusta. MV on poliisin mukaan julkaissut lukuisia juttuja, joiden epäillään olevan perättömiä, vääristeltyjä tai täyttävän tekijänoikeusrikkomuksen tunnusmerkit.

MV-julkaisun päätoimittajaksi itseään kutsuva Ilja Janitskin toimii Espanjasta.

- Tähän liittyy oikeusapu- ja muita asioita, mutta emme nosta käsiä pystyyn sen edessä, että joku on Espanjassa. En voi ottaa tarkemmin kantaa tutkintataktisiin toimenpiteisiin.

Nissisen mukaan tapaus on syytä selvittää huolellisesti.

- Tämän julkaisun vastuukysymysten osalta tehdään ensimmäistä kertaa rikosoikeudellista harkintaa monista sananvapauslain pykälistä. Tämä on siinä suhteessa ennakkotapaus.

Tutkinnassa useita rikosnimikkeitä

Tutkinnan koordinoinnista vastaa Helsingin poliisi. Asiasta päätettiin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan reilut kaksi viikkoa sitten. Tuolloin rikosilmoituksia oli useampi kymmenen eri puolilta maata.

Helsingin poliisilaitos tutkii rikosepäilyjä muun muassa nimikkeillä kunnianloukkaus, törkeä kunnianloukkaus, rahankeräysrikos, rahapelirikos ja tekijänoikeusrikos.

Koskimäen mukaan koordinoinnilla asiat saadaan käsiteltyä yhtenäisesti ja samalla vältetään päällekkäistä työtä.

- Täältä Helsingistä tutkintaa johdetaan ja tehdään syyttäjäyhteistyötä.

Tarkoituksena on, että mahdolliset epäiltyjen kuulustelut järjestellään Helsingistä ja paikallispoliisi hoitaa asianomistajakuulusteluita.

Koskimäen tietojen mukaan rikosilmoitukset ovat pääasiassa yksityishenkilöiden jättämiä, mutta joukossa on myös yhteisöjen tekemiä.

Tutkintaa johtava rikoskomisario Harri Saaristola oli tiistaina niukkasanainen esimerkiksi epäillyistä.

- Henkilöiden nimiin en ota kantaa, Saaristola sanoi.