Poliisi tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den sur­mae­päi­lys­tä: ”Toi­vot­ta­vas­ti oi­keut­ta ei oteta omiin käsiin”

Kajaanissa viikonloppuna tapahtuneesta henkirikoksesta epäillään kahta irakilaista turvapaikanhakijaa.

-
Kuva: tomi vuokola

Kajaanissa viikonloppuna tapahtuneesta henkirikoksesta epäillään kahta irakilaista turvapaikanhakijaa. Henkirikos on kuohuttanut sosiaalisessa mediassa ja uutisten kommentointipalstoilla. Kesän aikana hyytynyt rasistinen kansalaisliikehdintä on jälleen nostamassa päätään.

Poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta toivoo, ettei netissä leviävä kuohunta tapauksen ympärillä johda ylilyönteihin esimerkiksi vastanottokeskusten edustoilla.

– Seuraamme tilannetta, ja jos tulee ylilyöntejä, pyrimme niihin puuttumaan. Toivottavasti oikeutta ei oteta omiin käsiin.

Kilpeläinen sanoo olevansa huolissaan siitä, että vajaan vuoden aikana suomalaiseen yhteiskuntaan on muodostunut uudenlainen, aggressiivisempi ilmapiiri.

– Osa väestöstä kokee väkivallan käytön tai sillä uhkailun aiempaa hyväksyttävämmäksi. Tällainen ilmapiiri saattaa aiheuttaa sen, että tietyt tahot saattavat ottaa oikeuden omiin käsiinsä, vaikka tarvetta ei ole.

Esimerkiksi viime vuonna tapahtui useita hyökkäyksiä, muun muassa polttopulloiskuja, vastaanottokeskuksiin.

Kilpeläinen viittaa myös sisäministeriön loppukesästä julkaisemaan Väkivaltainen ekstremismi Suomessa -tilannekatsaukseen. Myös raportin havaintojen mukaan yleinen keskusteluilmapiiri Suomessa on mennyt väkivaltaa sallivampaan suuntaan.

– Kun tällaisia [vastaanottokeskuksiin kohdistuvia iskuja] tapahtuu, pari päivää sen jälkeen ylistetään niitä tekoja keskustelupalstoilla.

Kilpeläinen painottaa, että Suomessa poliisilla on pitkälle kehittyneet järjestelmät, joilla rikoksentekijät pyritään saamaan rikosoikeudelliseen vastuuseen – taustasta riippumatta.

– Viranomaiset kykenevät huolehtimaan asioista ilman, että kenenkään täytyy ottaa oikeutta omiin käsiinsä.