Poliisi toivoo ih­mi­sil­tä malttia Kem­pe­leen ta­pauk­ses­sa: Asialla liet­son­ta ei auta mitään

Oulun poliisi toivoo, että ihmiset malttavat mielensä Kempeleen raiskaustapauksessa. Poliisi kirjoittaa tiedotteessa toivovansa, että ihmiset eivät sorru ylilyönteihin missään suhteessa.

-
Kuva: Heikki Uusitalo

Oulun poliisi toivoo, että ihmiset malttavat mielensä Kempeleen raiskaustapauksessa. Poliisi kirjoittaa tiedotteessa toivovansa, että ihmiset eivät sorru ylilyönteihin missään suhteessa.

Rikoskomisario Seppo Leinosen mukaan tiistain aikana ei ole näkynyt erityisiä merkkejä kansalaisten kuohunnasta, mikä antaisi aihetta rauhoitteluun, vaan kyse on pitempiaikaisesta liikehdinnästä.

– Kyllähän koko syksyn ajan on kuohunut ja aina välillä se roihahtaa, on näitä kirjoitteluja eri yhteyksissä, Leinonen sanoo.

Leinosen mukaan tapaus herättää kansalaisissa kuohuntaa, mutta hän muistuttaa, että rikokset ovat yksittäisiä tekoja.

– Muistetaan aina, että yhdellä teolla on aina oma tekijänsä. Vaikka tekijät edustavat jotain kansalaisuutta tai muuta ryhmää niin se ei tarkoita, että yhden tekemää rikosta voitaisiin yleistää kaikkiin. Jos jollekin kostoretkelle lähdettäisiin niin silloin se kohdistuisi vääriin ihmisiin, Leinonen sanoo.

Leinonen ei kommentoi, onko tapaus aiheuttanut esimerkiksi hätämajoituskeskuksissa tiukennettuja turvallisuustoimia.

– En pysty ottamaan siihen kantaa, heillä on omat järjestelynsä.

Poliisi sanoo pyrkivänsä tapahtumien kulun selvittämiseen puolueettomasti. Asialla lietsonta suuntaan tai toiseen ei edesauta tämän tai muidenkaan asioiden selvittämistä.

Tutkinnan ollessa näin alussa poliisi ei voi kommentoida tapahtumien kulkua juurikaan. Poliisin tiedottamista rajoittavat myös 14-vuotiaan uhrin ikä, tutkinnassa olevat rikokset, joiden tutkintaan liittyvä aineisto on lähtökohtaisesti salassapidettävää aineistoa, sekä asiaan liittyvät ulkomaalaisasiat, jotka ovat myös suurelta osin salassa pidettäviä.

Poliisin mukaan kaksi ulkomaalaistaustaista miestä kävi tyttöön käsiksi ulkona, ja ainakin toinen miehistä raiskasi hänet. Epäillyt tekijät ovat alle 18-vuotiaita.