Poliisi sakotti lu­vat­to­mia dro­ne-len­tä­jiä Qstock-lauan­tai­na Oulussa – fes­ti­vaa­li lisäsi jonkin verran teh­tä­viä po­lii­sil­la ja päi­vys­tyk­ses­sä

Itse festivaalialueella oli lauantainakin rauhallista, mutta alueen läheisyydessä ja keskustassa "oli jonkin verran nokkapokkaa".

Poliisilla riitti töitä myös sunnuntain vastaisena yönä lähellä Qstock-aluetta.
Poliisilla riitti töitä myös sunnuntain vastaisena yönä lähellä Qstock-aluetta.
Kuva: Silja Viitala

Qstockin lauantai-sunnuntai-yö oli poliisille varsin samankaltainen kuin festivaaliviikonlopun ensimmäinen yö. Itse festivaalialueella oli lauantainakin rauhallista, mutta alueen läheisyydessä ja keskustassa "oli jonkin verran nokkapokkaa".

Tehtäviä oli Oulun poliisin johtokeskuksen mukaan hieman normaalia kesäviikonloppua enemmän, mutta mitään vakavaa ei tapahtunut. Tehtävät olivat lähinnä pieniä pahoinpitelyjä ja järjestyshäiriöitä.

Poliisi sakotti lauantai-iltana kahta luvatonta drone-lentäjää. Kumpikin henkilö lennätti dronea tilapäisellä lentokieltoalueella, lähellä Kuusisaaren festivaalialuetta noin kello 22.30 aikaan.

Kuusisaaren alueella on tilapäinen lentokieltoalue Qstockin ajan, mikä on normaalikäytäntö isoissa yleisötapahtumissa.

Dronen lennättäminen alueella olisi ollut mahdollista ainoastaan poliisin myöntämällä poikkeusluvalla, mutta kumpikaan lennättäjistä ei ollut hakenut lupaa. Johtokeskuksesta arvioidaan, että dronen lennättäminen johtui uteliaisuudesta.

Poliisi huomasi luvattomat dronet oman valvontansa ansiosta. Ainakin toinen drone-lentäjistä määrättiin maksamaan 18 päiväsakkoa.

Päivystyksessä festivaalivieraita ja -työntekijöitä

Oulun seudun yhteispäivystyksessä Oulun yliopistollisessa sairaalassa Qstock näkyi jonkin verran, mutta päivystyksestä arvioidaan, että kyseessä oli varsin normaali vilkas kesäviikonloppu.

– Meillä oli muutamia festarialueelta tulleita potilaita, jotka kärsivät nestehukasta ja auringonpistoksista helteen vuoksi. Joukossa oli sekä festivaalin asiakkaita että muutamia työntekijöitä, joille oli iskenyt heikotus kokon päivän seisomisen jälkeen, vastaava sairaanhoitaja Mika Vallineva kertoo.

Päivystykseen saapui myös muutamia haavapotilaita. Vakavemmilta vammoilta vältyttiin.

– Qstock ei kuitenkaan vaikuttanut ylenmäärin potilasmäärään. Nestehukka- ja auringonpistostapauksia olisi varmaan tullut tällaisena lämpimänä viikonloppuna muutenkin, Vallineva sanoo.