Poliisi pe­rus­te­lee toimia Turk­ki-mie­len­osoi­tuk­ses­sa sillä, että aiemmin ri­kot­tiin lä­he­tys­tön ikkunat – Si­sä­mi­nis­te­ri Ohisalo pyytää po­lii­sil­ta sel­vi­tys­tä

Poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa Helsingissä lauantaina ja käytti etälamautinta. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on pyytänyt poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista.

Poliisin voimankäyttö ja määräykset lauantaisessa Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä on kerännyt järjestäjätaholta ja mielenosoittajilta runsaasti kritiikkiä ja syytöksiä poliisin provokaatiosta. Kuvituskuva. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi sunnuntaina pyytävänsä poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista. Ohisalo kertoo kaipaavansa selvitystä esimerkiksi poliisin varustautumisesta ja uhka-arvioiden tekemisestä.
Poliisin voimankäyttö ja määräykset lauantaisessa Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä on kerännyt järjestäjätaholta ja mielenosoittajilta runsaasti kritiikkiä ja syytöksiä poliisin provokaatiosta. Kuvituskuva.
Poliisin voimankäyttö ja määräykset lauantaisessa Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä on kerännyt järjestäjätaholta ja mielenosoittajilta runsaasti kritiikkiä ja syytöksiä poliisin provokaatiosta. Kuvituskuva.
Kuva: Kimmo Penttinen

Poliisin voimankäyttö ja määräykset lauantaisessa Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä on kerännyt järjestäjätaholta ja mielenosoittajilta runsaasti kritiikkiä ja syytöksiä poliisin provokaatiosta.

Poliisi esti Narinkkatorilla Helsingin keskustassa mielenosoittajien soundiauton eli äänentoistoon käytetyn auton lähtemisen mielenosoituskulkueen mukaan.

Tilanne johti siihen, että poliisi rikkoi auton ikkunan ja otti avaimet pois estääkseen auton kulun. Poliisi myös käytti etälamautinta ainakin yhtä mielenosoittajaa kohtaan.

Mielenosoituksen järjestäjän, Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston mukaan poliisi "lopulta hyökkäsi mielenosoitukseen".

Esimerkiksi yhdessä Narinkkatorilla otetussa videossa näkyy poliisin ja miehen välinen välikohtaus, jossa useita kypärin varustautuneita poliiseja taltuttaa yhtä maassa vastustelevaa miestä. Sitä, mistä tilanne on saanut alkunsa, ei tässä videossa näy.

STT ei ole varmistanut kyseisen videon aitoutta. Samasta paikasta ennen mielenosoituksen alkua on kuitenkin julkaistu verkossa useita eri videoita.

Myös poliisin varustautuminen – hevoset, koirat, etälamautin ja mellakkavarusteet – ovat herättäneet kysymyksiä.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Jere Roimu vastaa kritiikkiin. Roimu toimi yleisjohtajana poliisin tilannekeskuksessa mielenosoituksen aikana.

Miksi auto ei päässyt kulkueen matkaan?

–  Edellisessä vastaavassa mielenosoituksessa heillä oli auto, ja silloin mielenosoitus päättyi lähetystöalueelle, jossa tapahtui vahingonteko. Mielenosoitusväki liikkui ja juoksenteli lähetystöalueella niin, että auto ajoi ihmisten seassa. Oli epäily, että mielenosoitus saattaisi suunnata ennalta sovitusta reitistä huolimatta esimerkiksi Kaivopuiston lähetystöalueelle, Roimu sanoo.

Kaivopuistoon edennyt Turkin toimia Pohjois-Syyriassa vastustanut mielenosoitus järjestettiin maanantaina. Sen yhteydessä rikottiin Turkin suurlähetystörakennuksen ikkunoita, ja Roimun mukaan iso kivi lensi lähellä yhden poliisin päätä. Poliisi tutkii asiaa.

Autoa pystytään käyttämään viranomaisia vastaan niin, että tungetaan poliisiketjusta läpi, Roimu kertoo.

Lauantaisen mielenosoituksen järjestäjän, Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston edustajan mukaan solidaarisuusverkosto ei ollut mukana järjestämässä maanantain mielenosoitusta.

–  Poliisi tuntuu nyt sekoittavan eri järjestäjät keskenään, verkoston edustaja sanoo STT:lle.

Hän pyysi pysyä jutussa nimettömänä, koska kertomansa mukaan hänellä on ollut ongelmia Turkin viranomaisten kanssa.

Facebookin perusteella maanantain mielenosoituksen järjestäjiin kuuluu SaveRojava Finland. Solidaarisuusverkoston järjestäjän mukaan he eivät tunne SaveRojava Finlandin toimintaa, koska se on vasta perustettu.

Auton kieltämiseen lauantaina vaikutti Roimun mukaan myös mielenosoittajien ja muiden ihmisten turvallisuus, koska reitti kulki isoja Helsingin katuja, ja paikalla oli pieniä lapsia kävelemässä ja muutenkin paljon jalankulkijoita.

–  Neuvottelimme tunnin järjestäjien kanssa ja kerroimme, että poliisi ei tule päästämään autoa jalankulkijoiden sekaan. Järjestäjä ilmoitti suoraan poliisille, että he eivät tule noudattamaan poliisin ohjetta ja määräystä, vaan ottavat auton väkisin mukaan, Roimu sanoo.

Helsingissä järjestetään 250–300 mielenosoitusta vuodessa, ja on Roimun mukaan poikkeuksellista, ettei järjestäjä noudata poliisin ohjeita.

Mielenosoituksen järjestäjän edustaja myöntää, ettei poliisin määräystä suostuttu noudattamaan. Järjestäjän mukaan Helsingin pääkaduille on lauantaina ennenkin päästetty soundiautoja.

–  Poliisi yrittää käyttää turvallisuusperusteita poliittisen mielenilmaisun rajoittamiseen, järjestäjä sanoo.

Kulkue pääsi lopulta liikkeelle.

Poliisi: Etälamautin oli lievin mahdollinen keino

Tilanne eteni Roimun mukaan niin, että poliisi ajoi lopulta omalla autollaan soundiauton eteen. Lopuksi poliisi rikkoi soundiauton ikkunan ja otti sieltä avaimet.

Samassa yhteydessä mielenosoittajat tönivät Roimun mukaan poliisia. Poliisi käytti etälamautinta.

–  Poliisia vastustettiin voimakkaasti siinä tilanteessa. Etälamautinta käytettiin vastarinnan murtamiseen, Roimu sanoo.

Järjestäjällä, joka seurasi tilannetta kertomansa mukaan vierestä, on tapahtumista erilainen näkemys. Hänen mukaansa etälamauttimen käyttöön johtanut tilanne sai alkunsa siitä, kun yksi mielenosoittajista oli makaamassa poliisiauton edessä maassa.

–  4–5 poliisia alkoi retuuttamaan. Se oli täysin tarpeetonta voimankäyttöä.

Videolla näkyy, kuinka maassa oleva mies panee vastaan ja heittää yhden poliisin päältään selälleen.

Järjestäjä ei osannut kommentoida sitä, onko kyseinen mielenosoittaja tehnyt jotakin poliisille ja mikä voisi olla retuuttamisen syy.

Järjestäjän mukaan poliisin toiminta, hevoset, ja varustetaso ylipäänsä aiheutti pelkoa mielenosoittajissa, joista moni on konfliktialueilta.

Poliisin mukaan varustetason taustalla ovat Kaivopuiston tapahtumat.

–  Poliisi nosti varautumistasoa, koska edellinen mielenosoitus ei sujunut sovittujen pelisääntöjen mukaan rauhallisesti.

Useita rikosepäilyjä

Helsingin Narinkkatorin lauantaisiin tapahtumiin liittyen poliisi epäilee useita ihmisiä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja järjestäjää kokoontumisrikkomuksesta. Epäily kokoontumisrikkomuksesta liittyy siihen, ettei järjestäjä noudattanut Roimun mukaan poliisin ohjeita ja määräyksiä auton käytöstä.

Virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen epäilyt liittyvät esimerkiksi siihen, että poliiseja pakotettiin siirtymään ajamalla heitä kohti.

Järjestäjä on puolestaan tiedottanut, että se selvittää poliisin toimien laillisuutta ja tekee selvityspyynnöt myös poliisijohdolle.

Mielenosoitus pääsi lopulta liikkeelle kello 16:n jälkeen lauantaina ja sujui sen jälkeen sekä poliisin että järjestäjän näkemyksen mukaan rauhallisesti ja ongelmitta. Ketään ei pidätetty missään vaiheessa.

Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston järjestämä mielenosoitus ilmoitti halunneensa tuoda esiin muun muassa Turkin jatkamat pommitukset Yhdysvaltojen kanssa tehdystä tulitaukosopimuksesta huolimatta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi sunnuntaina pyytävänsä poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista. Ohisalo kertoo kaipaavansa selvitystä esimerkiksi poliisin varustautumisesta ja uhka-arvioiden tekemisestä.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi sunnuntaina pyytävänsä poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista. Ohisalo kertoo kaipaavansa selvitystä esimerkiksi poliisin varustautumisesta ja uhka-arvioiden tekemisestä.
Kuva: Jenni Gästgivar

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi sunnuntaina pyytävänsä poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista. Ohisalo kertoo kaipaavansa selvitystä esimerkiksi poliisin varustautumisesta ja uhka-arvioiden tekemisestä.

Ohisalo kertoo haluavansa käydä keskusteluita ennen kaikkea sen takia, että poliisi on viranomainen, johon luotetaan. Hän haluaa, että luottamus poliisiin säilyy myös jatkossa.

–  Luottamuksen ja turvallisuuden tunteen täytyy olla vahva, ja poliisin tehtävä on varmistaa ihmisten perusoikeudet ja niiden toteutuminen, oli kyse sitten mielenosoittajista tai sivullisista ihmisistä, Ohisalo sanoo.

Hän sanoo jo keskustelleensa asiasta poliisijohdon kanssa. Hän ei ota kantaa poliisin toimintaan Helsingin Turkki-mielenosoituksessa.