Jääkiekko: Kuun­te­le Kär­pät–­Sai­Pa lii­ga­ot­te­lu tästä

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Poliisi ottaa kau­ko-oh­jat­ta­vat len­no­kit avuksi ka­don­nei­den et­sin­tään

Poliisi ryhtyy hyödyntämään miehittämättömiä lennokkeja kadonneiden henkilöiden etsinnässä.

Poliisi alkaa käyttää miehittämättömiä lennokkeja etsinnöissään.
Poliisi alkaa käyttää miehittämättömiä lennokkeja etsinnöissään.
Kuva: Sippo Nevalainen

Poliisi ryhtyy hyödyntämään miehittämättömiä lennokkeja kadonneiden henkilöiden etsinnässä.

Poliisihallitus on aloittanut hankkeen, jonka aikana se testaa erilaisten valmistajien tekemiä kookkaita kauko-ohjattavia lennokkeja ja niiden soveltuvuutta kadonneiden etsintään. Esimerkiksi lokakuussa poliisi testaa yhtä lennokkimallia Ylläksen maisemissa syksyisissä olosuhteissa.

Testien jälkeen poliisi päättää, millainen miehittämätön lennokki soveltuu sen toimintaan parhaiten, ostaa niitä poliisin käyttöön koko maahan ja kouluttaa poliiseja ohjaamaan niitä. Aikomuksena on hankkia lennokkeja, joiden kyytiin pystyy asentamaan lämpökameran.

Lapin poliisilaitos on koekäyttänyt miehittämätöntä lennokkia jo vuodesta 2012 lähtien. Kokemukset ovat olleet hyviä. Lennokit ovat auttaneet etsimään kadonnutta esimerkiksi vesistöistä ja suoalueilta.

Uusi etsimismenetelmä käytössä

Kadonneiden etsintä Suomessa on viime vuosien aikana muutoinkin tehostunut, sillä poliisi on ottanut käyttöön uuden MSO-etsimismenetelmän. Myös vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa on kouluttanut ja kouluttamassa jäseniään sen saloihin.

Lapin poliisilaitos on testannut MSO-menetelmää hyvin tuloksin. Metodia käytetään muun muassa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Ruotsissa etsintälohkoihin perustuva MSO-etsintä on osoittautunut viisi kertaa tehokkaammaksi kuin perinteinen ketjuetsintä.