Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Po­lii­si: Mö­keil­tä va­ras­te­taan usein työ­ko­nei­ta, mön­ki­jöi­tä ja muuta hel­pos­ti myy­tä­vää tavaraa – katso vinkit mök­ki­mur­ron es­tä­mi­seen

Mökkimurtoja kannattaa estää ennakolta, sanotaan Poliisihallituksen tiedotteessa. Yksi keino on se, ettei arvokasta omaisuutta jätetä talveksi mökkiin.

Mökkimurrot tehdään usein aktiivisen mökkeilyajan ulkopuolella. Arkistokuva.
Mökkimurrot tehdään usein aktiivisen mökkeilyajan ulkopuolella. Arkistokuva.
Kuva: Teija Soini

Mökkimurtoja kannattaa estää ennakolta, sanotaan Poliisihallituksen tiedotteessa. Murtojen selvittäminen on nimittäin usein hankalaa, sillä ne paljastuvat yleensä vasta keväällä, kun uusi mökkikausi alkaa.

Yksi keino ehkäistä murtoja on se, ettei jätä arvokasta omaisuutta talveksi mökkiin.

– Jos arvotavaraa on sinne pakko jättää, niiden tunnisteet kannattaa ottaa talteen ja kuvata tavarat, tiedotteessa todetaan.

Mökeiltä anastetaan yleensä helposti myytävää omaisuutta. Sellaisia ovat esimerkiksi työkalut ja -koneet sekä mopot, mönkijät ja niiden siirtämiseen käytettävät peräkärryt.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho sanoo, että murtautujat kiertävät mökeissä silloin, kun mökkikausi on ohitse. Murtojen taustalla on usein lähiseudulla asuva, päihdeongelmasta kärsivä henkilö, jolla on taustallaan omaisuusrikoksia.

– Sitä anastetaan, mitä on tarjolla. Uhrien kannattaa tutkia netin kauppapaikkoja, jos vaikka lähialueella olisi tarjolla itselle tutun näköistä omaisuutta, Aho sanoo.

Murtojen torjumisessa poliisi kehottaa mökkiläisiä naapuriapuun.

– Sovitaan naapureiden kanssa, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään ja ottavat tarpeen vaatiessa yhteyttä poliisiin, tiedotteessa todetaan.

Viime vuonna ilmoitettiin 1177 mökkimurrosta

Tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä poliisi oli kirjannut 856 mökkimurtoa. Se on noin 30 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Vuonna 2018 poliisi kirjasti yhteensä 1177 mökkimurtoilmoitusta. Rikosnimikkeinä kyseessä oli törkeä varkaus, varkaus tai niiden yritys.

Jyrki Ahon mukaan määrä vaihtelee vuosittain.

– Yksittäinen aktiivinen tekijä tai tekijäporukka voi suuresti vaikuttaa tietyn alueen lukuihin. Moneen murtoon liittyy omaisuuden anastamisen lisäksi sotkemista ja yleistä paikkojen hajottamista. Etenkin nuoremmat tekijät syyllistyvät tällaiseen, Aho kertoo.

Poliisin vinkit, näin estät mökkimurron:

• Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen.

• Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.

• Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.

• Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.

• Sovi siitä, että kaikki mökkiläiset ja alueen muut asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli tarkkailevat epäilyttävien henkilöiden kulkua ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.