Poliisi arvioi: Peli poikki -mie­len­osoi­tuk­ses­sa 15 000 osal­lis­tu­jaa

Rasismia vastustava Peli poikki -mielenosoitus on kerännyt runsaasti väkeä Senaatintorille.

Satu Korpiniitty osallistuu mielenosoitukseen tyttärensä Terhin kanssa.
-
Kuva: Kimmo Penttinen

Helsingin puoliltapäivin alkaneeseen Peli poikki -mielenosoitukseen on saapunut poliisin arvion mukaan noin 15 000 ihmistä. 

Mielenosoitus alkaa lähestyä loppuaan Helsingin Senaatintorilla. Tori on edelleen lähes täynnä, mutta osa mielenosoituksen osanottajista on jo hiljakseen poistumassa paikalta.

Tunnelma on hyvin rauhallinen ja jopa hiljainen.

Puhujina paikalla on ollut esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, ja musiikkia on esittänyt muun muassa Paleface.

Tarja Halonen muistuttaa, että demokratia on joukkuepeliä.

– Totta kai lainsäädäntö on tarpeellinen, ja sitä pitää ajoittain tarkistaa, mutta todellisen elämän tekevät kaikki ihmiset. Siinä on tilaa niin entisille presidenteille kuin kaikille muillekin, Halonen kertoi Lännen Medialle Helsingin Senaatintorilla.

Halonen toivoo Suomeen tilannetta, jossa rasisminvastaisia mielenosoituksia ei tarvittaisi.

– Mutta nyt kun niitä tarvitaan, minusta on hyvä asia, että ihmiset osoittavat selkeästi ettei väkivalta, ja sillä uhkaaminen kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.

Halosen mukaan rasisminvastaiset mielenilmaukset kertovat, mikä on suomalaisten suuren enemmistön kanta asiaan.

– On hyvä muistaa, että yksittäiset ihmiset tekevät rikoksia, mutta vielä huolestuttavampaa on, jos tämä on joidenkin ryhmien tai liikkeiden hyväksymä toimintatapa. Minusta tämä (tilaisuus) oli sille vastalause.

Turkkilaistaustaiset Metin Tuncer sekä Yakup Yilmaz tulivat Peli poikki -mielenosoitukseen Senaatintorille suuren Suomen lipun kanssa.

– Suomi on nyt meidän maamme. Olemme Suomen kansalaisia, ja lapsemmekin asuvat Suomessa, miehet kertovat.

Toinen heistä on asunut Suomessa 26 vuotta, toinen kuusi. Miehet ovat maahan tyytyväisiä, sillä he eivät ole joutuneet kohtaamaan rasismia. Töitä on riittänyt, ja he ovat ystävystyneet suomalaisten kanssa.

– Mutta rasismi on rikos, he perustelevat.

– Rasistit kulkevat vapaana, mutta jos panemme heille vastaan, se loppuu. Tämän jälkeen olo Suomessa paranee. Nyt poliitikotkin ovat huomanneet mitä kaduilla tapahtuu, ja se on hyvä meille kaikille.
Espoolainen Helvi Pääkkönen kertoo seuranneensa rasismin nousua kovin huolissaan.

– Olen kuvitellut olevani tolkun ihminen ja ollut hiljaa. Nyt minulle tuli kertakaikkiaan sellainen tunne, että minun on noustava kotisohvalta ja lähdettävä mukaan, Pääkkönen kertoo.

Eläkeläinen seuraa runsaasti lehtiä ja verkkokeskustelua, jonka rumasta sävystä hän on tyrmistynyt.

– Pari päivää sitten kävin Rautatientorilla katsomassa kynttilämerta, ja ihmettelin, miten ihmistä voidaan tuosta vaan potkia.

Sisarukset Miia ja Mira Autio kertovat, että he ovat osallistuneet jo aiempiin rasisminvastaisiin mielenosoituksiin.

– Huolestuttaa tämä kiristynyt ilmapiiri. Vihapuhe saa rehottaa. eikä asialle tehdä mitään. Autiot pohtivat Peli poikki -mielenosoituksessa Helsingin keskustassa.

He toivoisivat yhteiskunnalliseen keskusteluun inhimillisyyttä ja terveen järjen käyttöä.

– Helposti tehdään vastakkainasetteluja, kuten että maahanmuuttajien saapuminen Suomeen olisi pois köyhiltä. En näe, että asia olisi niin.

 Helsinkiläinen Satu Korpiniitty on tullut paikalle kuusivuotiaan Terhi-tyttärensä kanssa.

– Olemme kaikki ihmisiä, ja kaikkien tulisi yhdessä pitää toistensa puolta, Satu Korpiniitty perustelee osallistumistaan.

Asema-aukion tapahtumat olivat hänellekin se viimeinen pisara.

– Jokaisen ihmisen pitää pystyä käyttäytymään niin, että toisilla on seurassasi turvallista.

Rasisminvastaisia mielenosoituksia on järjestetty myös ainakin Tampereella, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Helsingissä vastamielenosoitus, ”suomalaisvastaista rasismia” vastustava protesti keräsi Kansalaistorin liepeille joitakin kymmeniä ihmisiä. Myös Rajat kiinni -liikkeen oli tarkoitus järjestää vastamielenosoitus Kolmen Sepän patsaalla, mutta poliisi kertoo estäneensä tämän rauhallisin keinoin. Syynä oli yhteenoton riski Peli poikki -mielenosoittajien kanssa.

Rajat kiinni -mielenosoitus siirtyi lopulta muutamien mielenosoittajien voimin Narinkkatorille.

Poliisi otti näissä vastamielenosoituksissa kiinni kaksi ihmistä. Poliisin mukaan kiinni otetut eivät totelleet poliisin antamaa poistumiskäskyä ja heidät otettiin kiinni rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi.

Kiinniotoissa ei poliisin mukaan tarvittu voimakeinoja. Molemmat vastamielenosoitukset päättyivät kello kahden jälkeen iltapäivällä.

Katso kuvagalleria mielenosoituksista.