Polar Bear Pitc­hing: USA meni avan­toon val­koi­ses­sa pu­vus­sa, Kanada luotti lät­kä­tee­maan - katso kuvat

Polar Bear Pitchingin diplomaattivieraat jatkoivat Yhdysvaltain edellisen Suomen-suurlähettilään viitoittamalla tiellä. Avantoon mentiin ja tyylillä.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Charles C. Adams pulahti puvussaan pinnan alle avatessaan tämän vuoden Polar Bear Pitching -tapahtuman. Polar Bear Pitching 2016Polar Bear Pitching 2016
Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Charles C. Adams pulahti puvussaan pinnan alle avatessaan tämän vuoden Polar Bear Pitching -tapahtuman.
Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Charles C. Adams pulahti puvussaan pinnan alle avatessaan tämän vuoden Polar Bear Pitching -tapahtuman.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Bruce Oreck teki pohjat. Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs nähtiin avannossa viulisti Jari Suomalaisen kanssa viime vuoden Polar Bear Pitchingissä havaijipaidassa ja mies viihtyi myös paljussa. Tänä vuonna Polar Bearin diplomaattilistalla oli jo kaksi suurlähettilästä, Yhdysvaltain ja Kanadan edustajat Suomessa. Mikä oli heidän vastineensa Oreckille?

Yhdysvaltain suurlähettiläs Charles C. Adams astui torstai-iltana avantoon ensin. Adams oli valinnut asukseen valkoisen, hieman Del Monte -miehen asua muistuttavan puvun kravatteineen päivineen.

– Ajattelin, että kyseessä on kunnianarvoisa tapahtuma ja päätin pukeutua sen mukaisesti, Adams sanoo.

– Lisäksi puku oli valkoinen ja siten lähinnä [jääkarhumaskotti] J-Bearin asua.

Adams asteli avantoon tyynesti ja puhutteli yleisöä pitkän tovin suomeksi ennen kuin vaihtoi toiseen kotimaiseen, englantiin. Puheensa päätteeksi mies kävi kokonaan uppeluksissa pinnan alla, tyylikäs veto.

Suurlähettiläs ei ollut kylmästä moksiskaan, vaan seurasi vielä laiturilta Kanadan Suomen-suurlähettilästä, joka meni jäihin jääkiekkomaalivahdin maila kainalossa ja Kanadan pelipaita päällä. Sitten oli kuitenkin poistuttava Kahvila-Makasiiniin vip-tiloihin lämmittelemään.

Adamsin ohjelmaan Oulussa kuului myös paljon muuta kuin molskahdus torinrannassa.

– Vierailin yliopistossa puhumassa Fulbright Arctic Symposiumissa, kävin taidemuseossa, vierailin ammattikoulussa ja keskiviikkona tapasin kaupungin johtoa, Adams luettelee. Oulun-vierailu oli suurlähettiläälle jo toinen ja hän sanoi matkansa olleen antoisa muutenkin kuin avantouinnin osalta.

Lätkämaila symboloi maiden suhteita

Kanadan suurlähettiläs Andrée N. Cooligan suoriutui mainiosti omasta osuudestaan, mutta paljussa lämmitellessään myönsi Adamsin vieneen pidemmän korren.

– Uppeluksiinmeno oli kova veto. Kyllä me hieman koordinoitiin tätä aikaisemmin. Itse asiassa soitin Charlesille ja kysyin, miten hän aikoo pukeutua. Satsasin itse jääkiekkoteemaan, Cooligan sanoo.

Kanadan Suomen-suurlähettiläs Andrée N. Cooligan valitsi lätkäteeman.
Kanadan Suomen-suurlähettiläs Andrée N. Cooligan valitsi lätkäteeman.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Cooliganin mukaan lätkämailalla oli myös symbolinen merkitys pelkän hassuttelun lisäksi. Maila oli vintagea, suomalaisvalmisteinen Montreal, joka symboloi Cooliganin mukaan Suomen ja Kanadan läheisiä suhteita sekä tiivistä bisnesyhteistyötä.

– Harva tietää, että kanadalaiset yritykset työllistävät Suomessa tuhansia työntekijöitä. Myös suomalaisyrityksillä on tuhansia työntekijöitä Kanadassa erityisesti Nokian Alcatel-Lucent -kaupan myötä, Cooligan sanoo.

Cooliganin mukaan Kanada tarjoaakin suomalaisyrityksille hyvät apajat sekä pääsyn Pohjois-Amerikkaan.

Veteraanipitchaaja ei avantoa jännitä

Polar Bear Pitchingissä nähtiin myös uusien kasvojen lisäksi vanhoja tuttuja. Kahvila-Makasiinin vip-tiloissa Jollan entinen toimitusjohtaja ja Polar Bear -veteraani Marc Dillon asteli edestakaisin ja harjoitteli omaa myyntipuhetta mielessään. Dillon on tätä nykyä älykästä laturia kehittävän Asmo Solutionsin toimitusjohtaja.

– Tapasin Asmo Salorannan itse asiassa aiemmassa Polar Bear Pitchingissä, Dillon sanoo.

Dillonin mukaan Asmo Solutions hakee nyt rahoitusta, jonka turvin yhtiö aikoo tehdä pääasiassa brändäystyötä ja laajentaa tuotantoa. Asmo-laturin yhtiö aikoo tuoda markkinoille kevään aikana.

Jos kuva ei näy, se löytyy täältä.

Dillonin keskittynyt ilme kertoo miehen miettivän pitchiään, vaikka hän onkin hyvin kokenut esiintyjä erikokoisilla areenoillaan.

– Menen aina lavalle – tai avantoon – kylmiltään. Mielessä on asiat, jotka aion kertoa, mutta en koskaan puhu muistiinpanoista. Avannossa kylmä vesi saattaa salvata hengen ja siellä strategiani on kertoa pointti tai pari, hengittää, kertoa seuraavat pointit, hengittää taas ja niin edelleen. Mutta ei minua erityisesti jännitä, Dillon sanoo, ja jätän hänet odottamaan vuoroaan Polar Bear Pitchingin vesisateisessa illassa.

Korjaus 12.2.: Korjattu viulisti Jari Suomalaisen nimi.