Pojat ja pari sataa muuta ko­ti­mais­ta elo­ku­vaa tulevat verk­koon kat­sot­ta­vik­si – kat­sot­ta­vis­sa myös vanhoja mai­nok­sia ja sen­suu­ri­pois­to­ja

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät elokuvat tulevat internetiin vapaasti katseltaviksi.

Paavo Rintalan oululaisaiheisen romaanin Pojat erästä kohtausta filmataan Haikalan perikunnan pihalla. Elokuvan ohjasi Mikko Niskanen. Kuva vuodelta 1962.
Paavo Rintalan oululaisaiheisen romaanin Pojat erästä kohtausta filmataan Haikalan perikunnan pihalla. Elokuvan ohjasi Mikko Niskanen. Kuva vuodelta 1962.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät elokuvat tulevat internetiin vapaasti katseltaviksi. Elokuvia pääsee katselemaan 3. joulukuuta lähtien KAVIn uudistuneessa Elonet-tietokannassa, joka liittyy samalla osaksi Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen Finna-verkkopalvelua.

Ensivaiheessa Elonetin kokoelma käsittää yli 200 pitkä elokuvaa, ja kokoelma karttuu elokuvien digitoinnin myötä kattamaan lähivuosina kaikki KAVIn omistamat kokoillan elokuvat. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD -tarkkuudella.

KAVI omistaa noin 450 teosta eli yli neljänneksen kaikista Suomessa tuotetuista kokoillan elokuvista.

Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin klassikkojen ohella Elonet avaa aitiopaikan esimerkiksi Teuvo Tulion ohjaamiin melodraamoihin ja Fenno-Filmin koko tuotantoon. Klassikkoja edustavat muun muassa kriitikoiden kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi äänestämä Komisario Palmun erehdys (Matti Kassilan ohjaus vuodelta 1960), Vesa-Matti Loirin roolisuoritus Mikko Niskasen ohjaamassa elokuvassa Pojat (1962) sekä alkuperäisistä kameranegatiiveista 4K-laatuiseksi restauroitu Pekka Parikan ohjaus Talvisota (1989).

Pitkien elokuvien lisäksi Elonet sisältää pari tuhatta mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvaa sekä sensuuripoistoja ja muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta.

Joukossa on muun muassa kotiseutuelokuvia ja kaupunkiesittelyitä, joita katsomalla voi tehdä nostalgisia aikamatkoja menneeseen Suomeen. Myös sota-ajan uutiskatsaukset ja Finlandia-katsaukset ovat suuren yleisön vapaasti katseltavissa.

Suomalainen elokuvatietokanta Elonet on yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön suunnattu ilmaispalvelu. Sen sisältöjä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lupaa.

Elokuvia voi katsoa verkkosivuilta elonet.fi ja elonet.finna.fi. Lisäksi kaikki Elonetin elokuvat näkyvät lisäksi valtakunnallisessa Finna.fi-hakupalvelussa, jonka kautta saa käyttöönsä laajasti kulttuuri- ja tiedeaineistoja lähes 400 organisaatiolta.