Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Pojat hyl­kä­si­vät kä­si­työt – tek­ni­sen työn osaa­mi­nen ra­pau­tuu, teol­li­suu­del­la vaikea löytää te­ki­jöi­tä

Teknisen työn osaaminen uhkaa rapautua Suomessa. Alan opettajat pitävät syynä tilanteeseen nykyistä käsityön opetussuunnitelmaa.

Lintulammen koulun 4B-luokkaa käyvä Niklas Pelkonen pitää puutöitä kiinnostavana. Tekeillä on minikasvihuone. Vaikeinta on saada kulmat suoriksi.
Lintulammen koulun 4B-luokkaa käyvä Niklas Pelkonen pitää puutöitä kiinnostavana. Tekeillä on minikasvihuone. Vaikeinta on saada kulmat suoriksi.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Teknisen työn osaaminen uhkaa rapautua Suomessa. Alan opettajat pitävät syynä tilanteeseen nykyistä käsityön opetussuunnitelmaa. Se pakottaa opiskelemaan sekä teknisiä töitä että tekstiilitöitä.

Vähäisen tuntimäärän myötä kummankin oppiminen jää ohueksi, teknisen työn opettaja Mika Korhonen Lintulammen koulusta kertoo. Hän toimii myös Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen teknisenä yhdyshenkilönä.

– Käsityön pakottaminen yhteiseksi puuhasteluksi on laskenut opetuksen tasoa romahdusmaisesti ja lapset ja nuoret eivät enää opi riittävästi taitoja selviytyäkseen ammatillisen koulutuksen aivan yksinkertaisimmista tekniikoista, Korhonen sanoo.

Useissa yläkouluissa teknistä työtä ja teknologiaa opiskellaan vain seiskaluokalla.

Tuntimäärä on käytännössä puolittunut entisestä.

Ylemmillä luokilla käsityön valitsee Korhosen mukaan oppiaineiden sekoittamisen vuoksi vain harva. Etenkään pojat eivät motivoidu tekstiilitöistä.

– Monia kiinnostaisi tekninen työ, jos ei tarvitsisi opiskella myös tekstiilitöitä.

Kehitys on johtamassa siihen, ettei nuoria hakeudu enää peruskoulun jälkeen riittävästi alan ammatilliseen koulutukseen eikä sen myötä töihin.

Vaarana on jopa syrjäytyminen, kun osalle nuoria ei löydy sopivaa opintopolkua heitä kiinnostavilla aloilla, Korhonen maalailee.