Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Poik­ki­maan­tien sillan ava­jais­juh­lal­li­suuk­sia vie­te­tään il­ta­päi­väl­lä

Poikkimaantien silta avataan liikenteelle tiistaina iltapäivällä. Avajaisjuhlallisuudet järjestetään sillan Hiukkavaaran puoleisessa päässä.

Poikkimaantien siltaa tehtiin kovalla vauhdilla vielä lokakuussa.
Poikkimaantien siltaa tehtiin kovalla vauhdilla vielä lokakuussa.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Poikkimaantien silta avataan liikenteelle tiistaina iltapäivällä kello 16 alkaen. Avajaisjuhlallisuudet järjestetään sillan Hiukkavaaran puoleisessa päässä. Yleisöä pyydetään tulemaan tilaisuuteen jalan tai pyörällä. Alueella ei ole paikoitustilaa autoille.

Yleisö voi seurata tilaisuutta kevyen liikenteen väylällä ja ajoradalla. Turvallisuussyistä silta avataan autoille kello 17.

Uusi silta 255,2 metriä pitkä. Sen yhteyteen on tulee 770 metrin verran betonista meluvallia, 985 metrin verran melumuuria kivikoreista ja 1 635 metrin verran melukaiteita.

Itse sillan kustannuksiksi kertyi 6,5 miljoonaa euroa.

– Hankkeen suunnitelmat tehtiin vuonna 2011, jolloin varauduttiin johtolinjojen siirtojen kustannuksiin, mitä ei tarvinnut tehdä. Koko hankkeen kustannuksiksi saatiin silloin kaikkiaan 22 miljoonaa, mutta nyt ne jäävät alle 20 miljoonan, eli tulee parin miljoonan alitus, kertoo rakennuttamisesta vastaava kaupungin rakennuttajainsinööri Vilho Vanhatalo.

Silta valmistui ennakoitua aiemmin. Alunperin silta oli tarkoitus avata liikenteelle vasta ensi vuonna.

Pitkään suunniteltu

Ensimmäiset ajatukset Poikkimaantien sillasta heräsivät lähes 50 vuotta sitten. Varsinaisesti se linjattiin kaupungin yleissuunnitelmaan kymmenen vuotta sitten, kun Hiukkavaaran alueelle alettiin kaavailla laajemmalti asutusta.

Vaikka sillalla aletaan liikennöidä, siellä tehdään vielä töitä niin pitkälle talvea kuin säät sallivat. Paraikaa asennetaan kivikorirakenteisia melumuureja.

– Kun kova talvi tulee, työt keskeytetään. Todennäköisesti töihin tulee joka tapauksessa jossakin vaiheessa talvitauko, Vanhatalo ennustaa.

Alkukesällä sillan ympäristössä jatketaan mahdollisesti kesken jääviä melusuojaustöitä. Touko–kesäkuun aikana tehdään myös vihertöitä.

Poikkimaantien sillan arvioidaan ylittävän lopulta yli 15 000 ajoneuvoa päivässä. Se edellyttää, että koko Hiukkavaaran alue on rakennettu ja asutettu, eli siihen tilanteeseen menee vielä vuosia.