Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa kuusi ylen­nys­tä – katso täältä kaikki it­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set

Ukrainan sota: Uk­rai­na­lais­äi­dit ker­to­vat, kuinka pa­ke­ni­vat las­ten­sa kanssa turvaan Ouluun

Luitko jo tämän: Raa­tis­sa ko­mei­le­va pop­pe­li­veis­tos kärsi ti­hu­työs­tä

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Poika kuoli ja toinen louk­kaan­tui va­hin­gon­lau­kauk­sis­ta Savossa

Vesannolla Pohjois-Savossa viisivuotiaan pojan kuolemaksi koitui aseen päätyminen lasten käsiin perjantai-iltana.

Kaksi erilllistä vahingonlaukausta, molemmat Pohjois-Savossa ja tapahtumien välillä vain kaksitoista tuntia. Kummallakin kerralla luoti osuu lapseen, joista toinen kuolee ja toinen haavoittuu vakavasti. Tapahtumien poikkeuksellisuutta lisää se, että molemmissa tapauksissa luoti lähti ilmeisesti pienoiskivääristä.

Vesannolla Pohjois-Savossa viisivuotiaan pojan kuolemaksi koitui aseen päätyminen lasten käsiin perjantai-iltana. Poliisin mukaan viisi- ja kahdeksanvuotiaat veljekset käsittelivät yhdeksän maissa illalla asetta, joka laukesi.

Luoti osui nuorempaa poikaa päähän. Hän kuoli myöhemmin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Perheen isällä on useita luvallisia aseita ja asekaappi niiden säilytykseen. Tutkinnassa selvitetään muun muassa, miten kyseistä turma-asetta oli säilytetty. Rikoskomisario Harri Pöysti kertoi, että alustavasti vaikuttaa siltä, että kyseessä oli pienoiskivääri.

Noin kaksitoista tuntia myöhemmin pienoiskivääri laukesi vahingossa Kuopion Vehmersalmella. Poliisi sai lauantaina yhdeksän maissa ilmoituksen, jonka mukaan 11-vuotias poika oli haavoittunut.

Poika oli lähtenyt isänsä kanssa verkoille veneellä, jossa oli mukana myös kaksi luvallista asetta: haulikko ja pienoiskivääri. Rantautumisen jälkeen poika oli ammuskellut pienoiskiväärillä veteen ja lopetettuaan pannut aseen veneen kokkaan. Kun poika nousi takaisin veneeseen, hän ilmeisesti kosketti kivääriä niin, että se laukesi.

Poliisin mukaan luoti osui vartaloon. Poika sai vakavia vammoja, ja hänet vietiin sairaalaan Kuopioon.

Huolellisuus unohtui

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan on erittäin poikkeuksellista, että samassa maakunnassa tapahtuu lyhyessä ajassa kaksi vakavaa vahingonlaukausta, etenkin kun uhreina ovat lapset.

– En muista vastaavaa. Todella traagista omaisten ja myös niiden poliisien kannalta, jotka joutuivat tilannepaikalle, Paatero sanoi puhelimessa STT:lle.

Paatero korosti, että tällaisia onnettomuuksia on vaikea karsia tiukennuksilla. Ne voi estää vain säilyttämällä aseita huolellisesti.

– Tietysti on mietittävä aseiden säilyttämiseen liittyviä määräyksiä ja sitä, miten aseita valvotaan niin, etteivät ulkopuoliset pääse niihin käsiksi. Tässä tarkoitan myös perheen muita jäseniä. Vastuu on aseen haltijalla.