Ylläksen tunturit nousevat komeina kesäillassa. On aivan hiljaista, kunnes jostain kantautuu kuukkelin viserrys. Taivaalla helottaa aurinko, joka ei laske yölläkään.
Ylläksen kauneus ja tunnelma on valloittanut ihmisten sydämet kautta maailman. Tänä vuonna Ylläs valittiin Pohjoismaiden parhaaksi ulkoilukohteeksi. Viime vuonna Ylläksestä tuli Suomessa vuoden retkikohde. Kilpailun teemana oli maastopyöräily ja voittajan valinta perustui yleisöäänestykseen.
Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma uskoo, että Ylläksen suurimpia valttikortteja ovat upean luonnon lisäksi monipuolisuus, paikallisuus ja tunturien helppo saavutettavuus.

Äkäslompolon kylän pinnasta pääsee pyörällä suoraan Kukastunturin päälle, josta voi ihailla maisemaa ja hengittää maailman puhtainta ilmaa. Ylläsjärveltä voi nousta pyörän kanssa gondolihissillä tunturin päälle ja pulahtaa pyöräretken päätteeksi uimaan.
”Ylläs on Suomen monipuolisimpia maastopyöräilypaikkoja. Täällä on jokaiselle jotakin: on pidempiä reittejä koko perheen retkeilyyn ja haastavampia reittejä kokeneemmille maastopyöräilijöille. Ja sitten on vielä Bike Park, jossa maastopyöräilijä voi haastaa itsensä.”
Ylläksellä pyöräillään kesät talvet
Maastopyöräily alkoi Ylläksellä jo 1990-luvulla. Äkäslompolo Sportshop -pyörävuokraamon Jari Ahola kertoo, että kun he 20 vuotta sitten laittoivat vuokraamon pystyyn, maastopyöriä hankittiin tusinan verran.
Kovasta yrityksestä huolimatta pyöräily jäi Ylläksellä pitkään muiden lajien varjoon. Kun Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sallittiin maastopyöräily vuonna 2017, pyöräily lähti Ylläksellä kirjaimellisesti valtavaan nousuun.
”Ylläksellä pyöräily on ympärivuotinen juttu. Talvi on täällä paljon pidempi kuin kesä, joten ensin lähti käyntiin talvipyöräily läskipyörien kautta. Pikkuhiljaa mukaan tulivat myös sähköavusteiset pyörät”, Ahola kertoo.

Nyt Ylläksellä pyöräillään kesät talvet. Tänä kesänä kansallispuiston maisemissa risteilee 18 maastopyöräilyreittiä. Niistä kahdeksan on helppoja koko perheen reittejä, kahdeksan keskivaikeita ja kaksi vaikeita.
Äkäslompolo Sportshopin noin 100 pyörästä puolet on läskipyöriä. Sähköavusteisia pyöriä on noin 40 prosenttia valikoimasta.
Sähköavusteisia pyöriä löytyy jokaiselle ikään katsomatta.
”Pari vuotta sitten talven aikaan tässä kävi perhe kolmessa polvessa vuokraamassa kaikille pyörät. Kun perheen 80-vuotias rouvashenkilökin otti sähköpyörän ja lähti mukaan pyöräretkelle, silloin minä ajattelin, että nyt on sähköavusteinen pyörä saavuttanut jokaisen”, Ahola sanoo.
Vuokraamon pyörien taso on korkea, jotta ajokokemus olisi mahdollisimman hyvä. Asiakkaat palauttavat pyörät lähes poikkeuksetta onnelliset hymyt naamallaan.
”Kaikki ovat haltioissaan, että huikea elämys. Aivan kuin olisi ollut huvipuistossa. Onhan täällä niin ainutlaatuiset maisemat ja puitteet, tämä on aivan maailmanluokan juttu”, Ahola sanoo.
Jäätelöä keskellä kansallispuistoa
Maastopyöräilyn ehdoton vahvuus on, että pyörän selässä ehtii nähdä yhden päivän aikana enemmän Lapin luontoa. Kauniiden maisemien lisäksi myös kansallispuiston erämaakahvilat ovat kokemuksen arvoisia.
”Jokainen erämaakahvila on omistajansa näköinen ja jokaisessa on aivan oma tunnelmansa”, Janne-Juhani Haarma sanoo.

Koko perheen pyöräretkellä voi ottaa vaikka tavoitteeksi syödä jäätelöä keskellä kansallispuistoa.
”Täällä se on mahdollista. Erämaakahvila Kotamajan Sarita Mattila polkee itse 10 kilometriä pyörällä keskelle kansallispuistoa jäätelöiden kanssa”, Haarma kertoo.
Ylläksellä on vielä ennätyslumisen talven jäljiltä lunta riittämiin, mutta pikkuhiljaa Lapin kesä alkaa voittaa.
Haarma toivoo, että poikkeuksellisen kevään jälkeen ihmiset uskaltaisivat lomailla kotimaassa ja löytäisivät kaikki Suomen upeat luontokohteet. Myös hallitus on linjannut, että kotimaassa voi jälleen matkustaa.
”Vaikean kevään jälkeen hyvä kesä olisi todella tärkeää paikallisille toimijoille”, Haarma sanoo.
Ylläs Bike Park tarjoaa vauhdin hurmaa
Maastopyöräilyreittien lisäksi Ylläksellä voi harrastaa myös alamäkipyöräilyä. Ylläs Bike Park avautui vuonna 2008, samaan aikaan kuin gondolihissi.
”Ylläksen Bike Park on korkeuseroltaan aivan ylivoimaisesti Suomen korkein hissimäki. Korkeuseroa tulee pisimmälle reitille suunnilleen 470 metriä”, Bike Parkin Marko Kiviranta kertoo.

Huimista korkeuseroista tunnetussa Ylläs Bike Parkissa halutaan keskittyä siihen, että radat pidetään koko kesän ajan hyvässä kunnossa.
Myös ratojen monipuolisuuteen panostetaan.
Tänä vuonna Bike Parkissa on seitsemän reittiä erittäin helposta haastavampiin. Alhaalla kulkeva vihreä reitti on niin kutsuttu Training Track, jossa myös perheen pienimmät pääsevät kokemaan alamäkipyöräilyn riemua.
”Lapset, jotka eivät osaa ajaa vielä polkupyörällä, voivat mennä radalle potkupyörillä. Viime kesänä oli hauska katsoa, kun perheet tulivat kokeilemaan ja lapset olivat niin innoissaan radasta, etteivät vanhemmat meinanneet päästä itse mäkeen ollenkaan”, Kiviranta naurahtaa.

Reittien suunnittelussa on otettu vahvasti huomioon myös muut kuin lajin intohimoisimmat harrastajat. Kiviranta toivoo, että yhä useampi uskaltautuisi perinteisiltä maastopyöräreiteiltä myös alamäkipyöräilyn pariin.
”Jos on ajanut maastopyörällä joskus maastossa, ei ongelmia pitäisi olla. Ja jos ei ole vielä maastopyöräilytaustaa ollenkaan, voi vuokrata paikan päältä kunnon pyörän, ottaa hiihtokoululta Bike Park -ohjaajan mukaan opettamaan ja saada sitä kautta perusasiat kuntoon”, Kiviranta neuvoo.
Hidden Trails Lapland -ohjelmapalveluyritystä vetävä Marko Kiviranta on itse kokenut maastopyöräilijä. Hänen mielestään maastopyöräilyssä ehdottomasti parasta on, kun saa unohtaa hetkeksi kaiken muun.
”Maastopyöräily on kokonaisvaltaista, intensiivistä hommaa ja todella hauska harrastus. Siinä ei ehdi paljon muita asioita miettimään, vaan saa keskittyä täysillä tekemiseen. Ja onhan se vauhdin hurmakin aivan mahtavaa.”
Parasta maastopyöräilyä Suomessa.
Tutustu Ylläksen maastopyöräilyreitteihin.