Poh­jois­mai­den en­sim­mäi­nen ja ainoa täy­si­mit­tai­nen alas­tu­lo­pat­ja on han­kit­tu Rukalle py­sy­väs­ti – lumille pääs­tään jo lo­ka­kuun alussa

Patjan hankinnan rahoittavat Suomen Lumilautaliitto sekä Ski Sport Finland yhteistyössä Rukakeskuksen ja Kuusamon kaupungin kanssa.

Alastulopatja oli viime keväänä testikäytössä.
Alastulopatja oli viime keväänä testikäytössä.
Kuva: Rukakeskus

Viime keväänä testikäytössä Rukalla ollut olympiatason alastulopatja eli landing bag jää Rukalle lumilautailijoiden ja freestyle-laskijoiden harjoittelukäyttöön. Patjan hankinnan rahoittavat Suomen Lumilautaliitto sekä Ski Sport Finland yhteistyössä Rukakeskuksen ja Kuusamon kaupungin kanssa.

Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäin täysimittainen alastulopatja.

Slopestylen ja big airin olympialajeille patjan jääminen Suomeen tietää hyviä uutisia, sillä liki jääkiekkokaukalon kokoinen patja mahdollistaa nykyaikaisen harjoittelun sekä edistää junioritason laskijoiden kehittymistä ympärivuotisesti turvallisissa olosuhteissa.

Patja täyttää koko hyppyrin alastuloalueen, myötäilee alastulorinteen muotoja estäen tärähdykset ja tarjoaa ympäristön uusien temppujen opetteluun turvallisesti.

Patja saatiin Rukalle testikäyttöön reilun kuukauden ajaksi viime keväänä. Suomen maajoukkuelaskijoiden lisäksi myös Norjan lumilautailun maajoukkue kävi hyppäämässä patjalle Rukalla.

Tulevana talvena patja sijaitsee samassa paikassa Ruka Parkissa. Kevään käyttäjäkokemusten perusteella on rinteessä kesän aikana tehty maansiirtotöitä, ja nyt suorituspaikka vastaa kokonaisuudessaan kansainvälisiä harjoitusolosuhteita.

– ­Olemme iloisia, että patja saatiin yhteistyöponnistuksella jäämään pysyvästi Rukalle. Tämä parantaa merkittävästi harjoitusolosuhteita kotimaassa ja mahdollistaa, että Suomesta tulee jatkossakin menestyviä freestylelajien urheilijoita maailmalle, kertoo Rukakeskuksen rinnetoiminnan kehityspäällikkö Otto Lintunen. 

Ensimmäiset rinteet Rukalla avautuvat 4. lokakuuta ja patja pyritään saamaan harjoituskäyttöön jo viikon sisällä avaamisesta.

Rukalla laskukauden alkuun ei vaadita pakkasta ja lumetuksen käynnistämistä, sillä rinteet avataan lumella, jota säilöttiin keväällä talteen noin 112 000 kuutiometrin verran. Tällä lumimäärällä saadaan auki kolme täyspitkää laskettelurinnettä.

Rukan valtava säilölumimäärä ei mahtuisi kokonaisuudessaan edes Eduskuntatalon sisuksiin, sillä Arkadianmäen maamerkin tilavuudeksi ilmoitetaan 108 000 kuutiometriä.

Lumet odottavat kauden avausta Saaruan rinteissä valtavina kumpuina, jotka on peitetty eristävillä peitteillä. Säilölunta hyödynnetään myös alastulopatjan vauhdinoton ja hyppyrin rakentamiseen.

– Teemme lumen säilömisen parissa jatkuvasti kehitystyötä ja neljän vuoden aikana olemme onnistuneet parantamaan peitemateriaalien eristyskykyä merkittävästi, kertoo Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Rukalla panostetaan slopestyle-laskijoiden suorituspaikkoihin kauden alusta alkaen, sillä alastulopatjan lisäksi Ruka Park saa oman säilölumirinteensä, jonka avaustavoite on 5. lokakuuta. Samalla Saaruan rinteet 12 ja 13 saavat lisää väljyyttä, kun reilit ja hyppyrit siirtyvät rinteeseen 15.