Energiatalous: Oulun Energia tar­vit­see lisää ener­gia­puu­ta - kysyntä kasvaa lä­hi­seu­dun en­si­har­ven­nus­puul­le

Kolumni: To­rin­ran­nan alue suo­ras­taan huutaa vielä yhtä korkeaa ra­ken­nus­ta

Poh­joi­sen tähti hurmaa ja vil­lit­see

Antti Tuisku poseeraa Lauttasaaren kallioilla kokenein ottein. Ilme ei hyydy, vaikka mereltä puhaltava tuuli nostaa ihon kananlihalle. Antin kuvauspaikat täytyy miettiä huolella, sillä Linnanmäelle, Kaivopuistoon tai mihinkään ihmisvilinään ei ole nyt menemistä ilman turvamiehiä.

Antti Tuiskun pää on kestänyt julkisuuden hyörinää hyvin.
Antti Tuiskun pää on kestänyt julkisuuden hyörinää hyvin.
Kuva: Pekka Peura

Olet aivan ihana ja olet mun idoli, kirjoittavat tytöt Antille. Myös pojat haluavat kaverikuvaan ja äidit ovat vailla nimmareita. Aina poptähden elämä ei ole kovin makeaa: muutama viikko sitten Kaivopuistossa päälle lensi pulloja. Antti Tuisku ei sitä enää murehdi. Hän tietää olevansa artisti, joka jakaa tunteita. Häntä joko vihataan tai rakastetaan.

Katri Mäkinen

Antti Tuisku poseeraa Lauttasaaren kallioilla kokenein ottein. Ilme ei hyydy, vaikka mereltä puhaltava tuuli nostaa ihon kananlihalle. Antin kuvauspaikat täytyy miettiä huolella, sillä Linnanmäelle, Kaivopuistoon tai mihinkään ihmisvilinään ei ole nyt menemistä ilman turvamiehiä.

Nyt noste on niin kova, että poptähden täytyy miettiä liikkeensä tarkkaan, edes kauppareissuille ei voi lähteä milloin tahansa. Ihmiset lähestyvät joka paikassa, haluavat nimmarin tai valokuvaan ja innokkaimmat käyvät kiinni. Joskus tilanteet riistäytyvät niin rajuiksi, että fyysinen turvallisuus on vaarassa. Pahimpien ryysisten varalle Antille on palkattu oma turvamies.

Lauttasaaren rannassa on rauhallista. Rannalla on vain lastaan keinuttava äiti, joka ei Tuiskusta piittaa. Muutaman sadan metrin päässä kuvauspaikasta sijaitsee levy-yhtiö BMG:n toimitalo. BMG:n aulassa on jyhkeä rivistö kehystettyjä kultalevyjä. HIM-yhtyeen arvokiekkojen vieressä kimaltelevat Antti Tuiskun kulta- ja platinalevyt. Antin debyytti ”Ensimmäinen” myi päivässä kultaa ja neljässä päivässä platinaa eli yli 30 000 kappaletta.

20-vuotiaan Antti Tuiskun tähti loistaa nyt kuin keskikesän aurinko.

Bileitä ja bonuskortteja

Vuosi sitten Antti Tuisku oli lukiolaispoika Rovaniemeltä. Hän oli vastikään muuttanut omaan kämppään, opiskelija-asuntosäätiön pieneen kaksioon rautatieaseman tuntumaan. Kesätyö Veitikantien Siwassa oli juuri alkanut. Aamuvarhaisella Antti purki lähetyksiä ja täytteli hyllyjä. Päivävuorot kuluivat kassalla bonuskortteja höyläten.

”Työ oli välillä rankkaa, kun olin monesti yksin kaupassa. Asiakkaitten kanssa poriseminen kyllä piristi.”

Töiden jälkeen Antti kävi kuntosalilla ja hengaili kavereidensa kanssa. Nuoren miehen mieleen oli erityisesti autolla kruisailu, grillaaminen ja bilettäminen Roipparissa eli Roy-Clubilla.

”Joskus pidettiin bileitä myös mun kämpillä. Toivottavasti en ole ollut naapureille kauheasti häiriöksi”, Antti muistelee ja virnistää.

Ratkaiseva käänne nuoren miehen elämässä tapahtui viime syksynä Idolsin Turun koelauluissa. Kavereidensa yllyttämänä mukaan lähtenyt rovaniemeläispoika asteli tuomariston eteen ja lauloi Graig Davidin biisin ”Walking away”. ”Olin siellä ihan rennolla asenteella, en mie silloin osannut ajatellakaan, että siitä voisi olla tällaiset seuraukset”, Antti Tuisku myöntää levy-yhtiön lepohuoneen sohvalla kymmenen kuukautta myöhemmin.

Idols tuntuu unelta

Koelauluista alkoi melkoinen pyöritys. Lukiolle ja Siwalle ei enää jäänyt aikaa, kun finalisti matkusti joka viikko Helsinkiin televisio-ohjelman kuvauksiin. Antti myöntää, että henkiset paineet olivat kovat, laulaminen suorassa lähetyksessä ei ole kokeneellakaan esiintyjälle helppo juttu. Myös tuomareiden kritiikki piti pystyä ottamaan vastaan ilme kirkkaana.

”Idols-rumba tuntuu nyt unelta, ei mulla ole siihen selkeää kosketusta. Kaikki oli uutta ja tapahtui vauhdilla”, hän miettii. Antti vakuuttaa, ettei ohjelmasta jäänyt hampaan koloon mitään, eikä hänellä ole tarvetta karistaa idolin viittaa harteiltaan.

”Oikeasti tunnen formaattia kohtaan kunnioitusta. Tosiasia on se, että Idols antoi mulle pitkät siivet. Nyt sitten vastaan itse siitä, miten ne siivet kantaa”, hän täsmentää.

Hyvin ovat siivet toistaiseksi kantaneet. Levy myi yli odotusten ja on killunut jo viikkoja virallisen albumilistan kärjessä, nyt sijoitus on kolmas. En halua tietää ja Yritä ymmärtää -biisit soivat vähän väliä nuorison suosimilla radiokanavilla. ”En seuraa listasijoituksia aktiivisesti, sellaisesta tulee vain turhaa stressiä. En katso keikkakalenteriakaan kovin pitkälle eteenpäin, otan päivän kerrallaan”, Antti tuumaa vaatimattomasti.

Vaikka fanipostia on jätesäkeitten ja hullaantuneita teinityttöjä löytyy joka nurkalta, idoli on kuin kuka tahansa 20-vuotias nuori mies. Livenä Antti on itse asiassa vielä sympaattisempi kuin televisiossa. Ei ole noussut hattuun yhtään. ”Mie ajattelen, ettei tämä ole oikeasti niin isoa. Pyrin katsomaan tätä ympyrää ulkopuolelta. En mie voi antautua tähän hypeen ja energiavirtaan, järkihän siinä lähtisi”, Antti sanoo ja katsoo silmiin vakavana.

Sama asenne kuin Siwassa

Tuiskusta on tullut hetkessä eturivin julkkis. Hän on taattua tavaraa lööpeissä ja aikakauslehtien kansissa. Fani-lehti päätyi tekemään popparista kokonaisen erikoisnumeron. Internetistä löytyy lukematon määrä sivuja, joista löytyy viittauksia Anttiin.

”Joitakin kertoja on tullut paha mieli, kun musta on kirjoiteltu ihan perättömiä juttuja. Mutta ei sitä voi ryhtyä jokaista juttua oikaisemaan, helpompi unohtaa vain.”

Poptähteyteen Antti Tuisku suhtautuu kylmän rauhallisesti. Hänelle se on unelma-ammatti, mutta toisaalta työ töiden joukossa.

Hän tietää, että jokaiseen ammattiin liittyy omat huonot puolensa. Kun Kaivopuiston konsertissa keikka keskeytyi pullojen heittelyyn, Antti ei sitä jäänyt murehtimaan.

”Mie vaan olen sellanen artisti, joka jakaa tunteita. Kyllä minä sen tiedän, että minua joko vihataan tai rakastetaan. Jos joku haukkuu, niin en mie sitä jää miettimään. Ei kaikkia voi miellyttää. En mie vienyt töitä kotiin koskaan Siwastakaan, en siis täältäkään.”

Tosi onnellinen ihminen

Antti Tuisku on Helsingissä kuin kotonaan. Poppistara ohjaa upouutta sponsori-Toyotaansa tottuneesti Helsingin kaduilla ja suosittelee samalla nepalilaisia ja intialaisia ravintoloita. Niistä saa tosi tulista ruokaa.

”Viihdyn Helsingissä älyttömän hyvin. Olen saanut uusia kavereita, enkä ole ollut yhtään yksinäinen. Oikeastaan mie olen nyt tosi onnellinen ihminen, saan tehdä sitä mitä olen aina halunnut”, Antti miettii ratin takana.

Poppitähden arkipäivää on vaikea kuvailla, sillä elämä on varsin vaihtelevaa. Levyn tekemiseen liittyi oma rytminsä, samoin promoamiseen ja keikkailuun.

”Jos keikkoja ei ole, niin treenaan useampana päivänä viikossa bändin ja tanssijoiden kanssa. Tanssijoista ja bändistä olen saanut hyviä kavereita, joiden kanssa hengailen vapaa-ajallakin. Myös Pakarisen Hannaan ja Karjalaisen Anniinaan pidän säännöllisesti yhteyttä. Onneksi ympärillä on sellaisia ihmisiä, joihin voi luottaa.”

Vapaapäivinään Antti rullaluistelee, käy keilaamassa, vuokraa filmejä, ajelee autolla ja kokkailee kotonansa tortilloja ja muuta texmex-ruokaa.

”Nyt on vanhoja kavereita käymässä Rovaniemeltä. Meidän välit on pysynyt ennallaan, ei me edes puhuta mun työasioista. Kiinnostavampaa on kuulla, mitä Rovaniemelle kuuluu.”

Armeija edessä

Antti Tuisku aikoo pysyä Suomen popkartalla pitkään. Töitä hän on valmis tekemään kovasti. Antti muistuttaa, että hänellä on koko ajan ollut täysi päätäntävalta sen suhteen, mitä hän laulaa ja miltä hän näyttää.

”Monet luulevat, että Idols-formaatti ja levy-yhtiö sanelee kaiken. Niin se ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi kaikki sanoitukset menee minun kautta, en mie mitä tahansa ala laulamaan”, hän korostaa.

Vaikka Antti keskittyy nyt sataprosenttisesti uraansa, tulevaisuuden suunnitelmissa on myös jatko-opinnot. Tämän kevään ylioppilas toivoo jonain päivänä opiskelevansa musiikkia pop- ja jazzkonservatoriossa.

”Olen tosi ylpeä, että pääsin ylioppilaaksi, varsinkin kun en ehtinyt lukea kirjoituksiin juuri mitään. Meinasin jättää lukion kesken monta kertaa” kolmen been ja yhden ceen ylioppilaspaperit kirjoittanut poppari sanoo.

Myös armeijaan Antti Tuisku on menossa, vaikka hänelle on nyt myönnetty pari vuotta lykkäystä.

”Ajattelen, että armeija on mulle kasvattava kokemus ja hyvä paussi. Se on ihan selvää, että jossain vaiheessa menen inttiin. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse tapahtua älyttömällä vauhdilla. Otan päivän kerrallaan”, hän tuumaa hymyillen.