
Ratsastuksen kuninkuuslajiksikin tituleerattu kenttäratsastus on hyvää vauhtia saamassa yhä vahvemman jalansijan Pohjois-Suomessa.
Lajin kehittämiseksi perustettiin tämän vuoden alusta loppuun kestävä paikallinen Kohti maastoesteitä -hanke, joka luo pohjoissuomalaisille hevostalousyrittäjille ja harrastajille mahdollisuuden monipuolistaa toimintaansa maasto- ja kenttäratsastusolosuhteita kehittämällä.
Valmiita maastoesteratoja on tällä hetkellä Pohjois-Suomessa vasta Oulun Kuivasjärvellä sekä Pudasjärvellä, joten harjoittelu- ja kilpailupaikkoja kaivataan lisää.
"Pohjois-Suomen kenttäratsastusjaos on tehnyt nopeasti hyvää työtä alueemme kenttäratsastuksen kehittämiseksi. Uusia harjoittelupaikkoja kaivataan kipeästi, jotta kaikki halukkaat pääsisivät kokeilemaan lajia omalla lähiseudullaan. Hankkeen myötä vireillä on nyt viitisen uutta maastorataprojektia, muun muassa Iihin, Kestilään ja alan oppilaitoksiin alueellamme", iloitsee hankepäällikkö Heini Iinatti.
Pohjoisessa
vasta heräillään
EU-rahoitteisen maastohankkeen toteuttaja on Suomen Ratsastajainliiton Pohjois-Suomen aluejaos.
Tähän mennessä hankkeen puitteissa on järjestetty muun muassa maastoradan suunnittelun koulutusta sekä kenttäkilpailujen toimihenkilökoulutusta. Verkostoitumistakin on tapahtunut.
"Näkisin tällaisen hankkeen osaltaan myös päänavauksena Pohjois-Suomen hevostalouden kehittämiselle. Nousussa olevaa hevostaloutta on Etelä-Suomessa jo viety eteenpäin erilaisin hankkein, mutta meillä täällä pohjoisessa aletaan vasta heräillä sen suhteen.", Iinatti sanoo.
"Tämä hanke palvelee niin yrittäjiä kuin harrastajiakin, ja yhtenä lähtökohtana on yhteistyö, jota tällä alalla tarvitaan", hän summaa.
Turvallisuus
on ykkösasia
Iin Ylirannan Ratsutilan yrittäjä Anne Perätalo sai kipinän maastoesteradan rakentamiselle Kohti maastoesteitä -hankkeen koulutuspäivän myötä. Suunnitelmat on tehty, kiinteiden esteiden paikat katsottu ja syksymmällä pitäisi olla jo pieni rata valmiina. Puitteet kenttäratsastukselle ovat Ylirannalla ihanteelliset: lääniä on hehtaareittain ja tulossa on uusi ratsastusreitistö.
"Maastoradan suunnittelun koulutuspäivä antoi hyviä eväitä uuden radan suunnitteluun niin teorian kuin käytännönkin tasolla.. Nyt kun hankkeen myötä on saatavilla tarvittavaa tietotaitoa, pystymme rakentamaan radan turvallisesti. Turhia riskejä meillä ei oteta", summaa Perätalo.
Suomen Ratsastajainliiton lisensoitu maastoradan suunnittelija Mikko Törmänen on Perätalon kanssa samoilla linjoilla.
"Turvallisuus on maastoesteradalla aina ykkösasia. Jos asiantuntemusta ei ole, saattaa yksi ainoa epäonnistunut rata tappaa lopullisesti hevosen halun hypätä. Maastoesteen tulisi aina olla hevosen silmissä houkutteleva, ei pelottava. Turvallinen maastoeste ei ole mikä tahansa risurakennelma, vaan jykevä este, joka kestää paitsi säätä, myös hyppäävien hevosten iskut."
Maastoradalla merkitystä on paljon muullakin kuin sillä, miten este on rakennettu.
"On huomioitava mitä esteen takana on, miten siitä pääsee ohi ja jopa se millaisia varjoja aurinko tekee esteen ympäristöön", Törmänen valottaa.
Tulevaisuudessa Ylirannalla on puitteiden puolesta mahdollista järjestää kansallisiakin kenttäratsastuskilpailuja.
"Kenttäratsastuksen valmennusviikonloppuja tullaan takuulla järjestämään", Perätalo lupaa.