Koronatartunnat: Qstoc­kin vai­ku­tus ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrään näkyy ai­kai­sin­taan lop­pu­vii­kos­ta

Maastopalot: Ka­la­joen maas­to­pa­los­ta tulossa satojen tu­han­sien eurojen tappiot

Poh­joi­sen hil­jais­ten kylien tulkki

Janne Huilajan kirjoissa toistuu pohjoisen maaseudun ja pienen kylän miljöö. Se on arki, jonka Kittilästä lähtöisin oleva Huilaja itse tuntee. Huilaja kuvaa maaseudun vanhoja poikia.

Janne Huilaja perheineen päätyi ostamaan omakotitalon Muurolasta. "Jotenkin minua vähän pelottaa ajatus asua kaupungissa kerrostalossa lasten kanssa. Se ei niin viehätä."
Janne Huilaja perheineen päätyi ostamaan omakotitalon Muurolasta. "Jotenkin minua vähän pelottaa ajatus asua kaupungissa kerrostalossa lasten kanssa. Se ei niin viehätä."
Kuva: Härmä Iisakki

Janne Huilajan kirjoissa toistuu pohjoisen maaseudun ja pienen kylän miljöö. Se on arki, jonka Kittilästä lähtöisin oleva Huilaja itse tuntee.

"Kun on tällainen pieni kylä, jossa on paljon työttömiä ja vanhoja poikia, elämä on hyvin hiljaista ja tasaista. Ei ole kahdeksasta viiteen elämää, eikä mennä metrolla tai bussilla kauheaa vauhtia. Siellä jos jonnekin lähtee, niin siellä kävellään", Huilaja kuvaa.

"Se on varmaan jollekin, joka ei sitä miljöötä tunne, varmaan sitten eksoottista."

Huilajan romaaneissa kiinnostavia hahmoja ovat laitapuolen kulkijat ja ne suorapuheiset kaverit, joille lankeaa kylähullun rooli.

"Rovaniemeltä tämmösiä tyyppejä löytyy varmaan moninkertainen määrä, mutta ne on enemmän sitten piilossa jossakin", Huilaja miettii.

Yksilöinä ihmiset ovat samanlaisia missä tahansa, mutta pikkukylässä on omat sääntönsä.

"Kun on pieni porukka, siellä täytyy olla vähän varovaisempi. Jos tipahtaa ulkopuolelle, niin se on hankalampi paikka."Maaseutu on ehtymätön


Huilajan uusimmassa kirjassa pääteema on mustasukkaisuus, joka johtaa perhedraamaan ja pahempaankin.

"Se ei ole iloinen kirja välttämättä, enemmänkin synkkä", Huilaja toteaa.

Myös tässä kirjassa pysytellään tiukasti pohjoisessa ja maaseudussa, ja sen realistisesta kuvauksesta Huilajaa on paljon kiitelty.

Huilajan mielestä lukija kyllä huomaa, jos kirjailija kuvaa jotain, mitä hän ei kunnolla tunne.

"Voisi tietenkin tutkia ja tehdä sellaisen eteen taustatyötä paljon, mutta mulle sellainen on ihan myrkkyä", Huilaja tunnustaa.

Kymmenen vuoden aikana häneltä on ilmestynyt jo viisi romaania ja novellikokoelma.

"Oon törmänny joidenkin kustantajiin kanssa siihen ainaiseen ajatukseen, että maaseutu on kirjoitettu tyhjäksi. Mutta kyllä mun mielestä Heikki Turunen ja Päätalo ja kumppanit on jo näyttänyt, että ei se ole turhaa puhetta."Kitaristi löysi Päätalon


Ensimmäisissä kirjoissaan Huilaja haki paikkojen ja henkilöiden kuvaukseen mallia omasta kotikylästä Kaukosesta, jossa hän vietti koko nuoruutensa 25-vuotiaaksi saakka.

Välissä nuori mies kävi ammattikoulun Rovaniemellä ja armeijan Ivalossa. Kirjailijan urasta ei ollut silloin vielä tietoakaan.

"En mikään himolukija ole ollut. Levyjä minä ostin ja kitaroita seinät täyteen", rokkimieheksi edelleen tunnustautuva Huilaja kertoo.

Vasta päälle parikymppisenä lukeminen alkoi kiinnostaa, kun äiti oli tuonut kirjastosta Kalle Päätaloa luettavaksi.

Työttömyys johti kirjailijan uralle

Huilaja päätyi Rovaniemelle opiskelemaan rakennusmestariksi. 80-luvun lopussa oli vielä Lapissa kova rakentamisbuumi, ja työpaikan sai heti koulunpenkiltä. Parin vuoden päästä iski lama ja työt loppuivat koko alalla seinään. Huilaja jäi työttömäksi.

"Kun siellä rakennuspuolella ei ollut töitä, niin aloin siinä kokkeilla kirjoittamista. Oli se käynyt mielessä jo aikaisemmin, mutta kun joutui jäämään kotiin, se antoi mahdollisuuden", Huilaja kertoo uransa alkusysäyksestä.

Ensimmäiset käsikirjoituksensa Huilaja teki jo 90-luvun alussa. Kesti kuitenkin vuosikymmenen loppuun ennen kuin kustantaja kiinnostui ja julkaisi esikoisromaanin.

Perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi, ja Huilaja jäi koti-isäksi, kun vaimo oli töissä. Käsikirjoitusta ehti hiomaan lasten päiväunien aikaan. Joskus oli lyhyttä keikkaa rakennusalalla.Syrjässä ollaan rauhassa


Julkaistuksi tulemisen myötä Huilaja pääsi kirjailijaliittoon ja kiinni valtion apurahoihin. Kirjoittaminen kulkee silti edelleen perheen rytmin mukaan. Huilaja istuu koneen ääreen aamulla, kun lapset on lähetetty kouluun, ja lopettaa hyvissä ajoin ennen kuin he palaavat.

Perheellä on omakotitalo Muurolassa, Rovaniemen kupeessa. Edes nuoruudessa Huilajalla ei ollut hinkua kaupunkiin. Rovaniemessäkin on aivan tarpeeksi.

Syrjässä asumisella on huonotkin puolensa. Kun kustantajat ovat etelässä, heidän kanssaan ei voi neuvotella nokikkain, mitä Huilaja toivoisi enemmän.

"Toisaalta ei tartte niihin kokkareihin lähteä eikä kutsuta kirjakauppoihin esiintymään. Siltä saa olla rauhassa, ja siitä minä oon kyllä tyytyväinen", Huilaja kertoo.

Mielessä on viime aikoina käynyt myös ajatus muutosta takaisin Kaukosen kylälle. Matkailun ja kaivostoiminnan ansiosta kotikylä ei olekaan enää kuihtumassa.