Poh­jois-Sa­vos­sa voisi olla työ­paik­ko­ja myös ou­lu­lai­sil­le –"­Va­jaat kolme tuhatta työ­paik­kaa tar­jol­la eikä te­ki­jöi­tä meinaa löytyä"

Pohjois-Savon Future Savo-hankkeen Olemisen Vapaus-kiertue käy kuudessa kaupungissa markkinointimatkalla.

Pohjois-Savossa on töitä tarjolla monien eri alojen osaajille ja työn ulkopuoliset puitteetkin ovat kunnossa, mainostaa Future Savo -hankkeen projektipäällikkö Jukka Vattukallio.
Pohjois-Savossa on töitä tarjolla monien eri alojen osaajille ja työn ulkopuoliset puitteetkin ovat kunnossa, mainostaa Future Savo -hankkeen projektipäällikkö Jukka Vattukallio.
Kuva: Teija Soini

Keskiviikkona kuului Oulun kauppatorilla savolaista puheenpartta. Paikalla oli pohjoissavolaisten toimijoiden, kaupunkien ja yritysten edustajia kertomassa siitä, että Pohjois-Savossa on työpaikkoja tarjolla ja myös elämiseen tarvittavaa taustaviihdykettä työn lisäksi.

Pohjois-Savon Future Savo-hankkeen Olemisen Vapaus-kiertue käy kuudessa kaupungissa markkinointimatkalla. Maanantaina kiertue oli Rovaniemellä ja keskiviikkona oli vuorossa Oulu. Kiertue päättyy 28.5. Helsinkiin.

Future Savo -hankkeen projektipäällikkö Jukka Vattukallio kertoo, että Future Savo toimii koko Pohjois-Savon alueella. Pieksämäki ja Joroinen ovat mukana Etelä-Savon puolelta.

Puolen päivän jälkeen kauppatorilla oli lähinnä muutama eläkeikäinen kuuntelemassa savonkielistä puhetulvaa kaiuttimista. Vattukallion mukaan jokunen tositarkoituksella töistä kiinnostunutkin oli kuitenkin ehtinyt käydä juttelemassa.
Pohjoissavolaiset markkinoivat seutuaan kauppatorilla, kun Rotuaari oli porukan kalustolle liian ahdas.

– Pyrimme osaltamme parantamaan meidän alueen yritysten työvoiman saatavuutta. Yksi toimenpide siinä on tämä valtakunnallinen roadshow, Vattukallio sanoo.

Future Savo -hanke

Kiertueella tuodaan muulle Suomelle esille, että Pohjois-Savossa on työpaikkoja ja lisäksi niiden ympärille on myös hyvät muun elämän edellytykset. Palveluja, luontoa, harrastuksia, lyhyet välimatkat ja kaikkea muuta mukavaa Vattukallion mukaan löytyy.

Pohjois-Savon keskus on Kuopio ja muita tunnetumpia paikkakuntia ovat ainakin Iisalmi, Siilinjärvi, Kiuruvesi, Vieremä, Varkaus ja Leppävirta.

– Esittelykierros on tarpeen, koska Pohjois-Savossa on tällä hetkellä vajaat kolme tuhatta työpaikkaa tarjolla eikä tekijöitä meinaa löytyä. Tekijäpula on huutava ja siihen tarvitaan toimenpiteitä. Sen takia on lähdetty koko maakunnan voimin kiertueelle.

– Tämä on sinänsä ainutlaatuinen juttu. Mikään muu maakunta ei ole lähtenyt kiertämään Suomea, Vattukallio sanoo.

Työvoimaongelmassa Pohjois-Savossa on kyse samasta tilanteesta kuin muuallakin Suomessa eli työttömät työnhakijat ja työpaikat eivät aina kohtaa riittävän hyvin.

– Pohjois-Savon alueellakin työttömiä on totta kai enemmän kuin on avoimia työpaikkoja. On välttämätöntä lähteä hakemaan osaajia oman alueen ulkopuolelta ja kertomaan siitä, että meillä on mahdollisuuksia, Vattukallio sanoo.

Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja on Pohjois-Savossa noin 2 800. Siitä noin 30 prosenttia on rakennus-, korjaus- ja valmistustyön puolella. Asiantuntijoiden paikkoja on myös vapaana, samoin töitä on palvelu- ja myyntityön puolella.

Esimerkiksi hitsaajia tarvittaisiin juuri tällä hetkellä 55 ja lähihoitajia 54.