Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Poh­jois-Poh­jan­maan ta­lous­käy­rät näyt­tä­vät mu­ka­vas­ti ylä­viis­toon, työ­voi­man kysyntä kas­vus­sa

Pohjois-Pohjanmaalla riittää kasvu-uskoa useilla toimialoilla. Myynti kasvaa ja yli puolet yrityksistä ennakoi liikevaihtonsa kasvavan.

Vähälä-yhtiöiden Rekkakuski Jukka Sarajärvi näkee talouden piristymisen tien päällä, jossa rekkoja liikkuu nyt eri tahtiin kuin takavuosina. Maanantaina Sarajärvi suuntasi hakemaan kuormaa asiakkaalta.
Vähälä-yhtiöiden Rekkakuski Jukka Sarajärvi näkee talouden piristymisen tien päällä, jossa rekkoja liikkuu nyt eri tahtiin kuin takavuosina. Maanantaina Sarajärvi suuntasi hakemaan kuormaa asiakkaalta.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Pohjois-Pohjanmaalla riittää kasvu-uskoa useilla toimialoilla. Myynti kasvaa ja yli puolet yrityksistä ennakoi liikevaihtonsa kasvavan. Työvoimaa ollaan palkkaamassa ennemminkin lisää, kuin vähentämässä.

Pohjois-Pohjanmaan myönteisen vireen taustalla on talouden yleinen kasvu.

Lisäksi alueella on menossa isoja hankkeita, kuten Pyhäjoen ydinvoimalahanke ja liikenneväylärakentaminen Oulun seudulla, jotka poikivat bisnestä.

Suuri merkitys on digitalisaatiolla, jonka painoarvo taloudessa on maakunnassa korkea. Vastaavaan päästään vain Uudellamaalla.

Rakentamisen tahti jatkuu vahvana eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata. Se parantaa tilannetta myös rakentamisen kanssa tekemisissä oleville muilla aloilla.

Palveluissa näkymät ovat pohjoisessa maan keskiarvoa myönteisemmät.

Kaupan alalle on tulossa uutta toimintaa etenkin Oulun seudulla. Matkailualalla nähdään vahvaa kasvupotentiaalia muun muassa Kuusamossa, Kalajoella ja Raahessa.

Kehityksessä piilee myös sudenkuoppia. Työttömyys on yhä iso ongelma, samaten väestökehitys muualla kuin Oulun seudulla ja Ylivieskassa. Väkeä muuttaa töiden perässä etelään.

Yksi pullonkaula on osaavan työvoiman saatavuus, mikä korostuu etenkin ict- ja rakennuspuolella.