Pääkirjoitus

Pohjois-Pohjanmaa tarvitsee Oulun ankkuriksi, joka jarruttaa vuolaaksi äitynyttä nuoren sukupolven muuttoa etelään

Päättyvältä vuosikymmeneltä koottu tilasto kertoo nuorten aikuisten massamuutosta Pohjois-Pohjanmaalta.Näkymä on huolestuttava.

Nuorten mukana maakunnasta lähtee elinvoimaa: tulevia työntekijöitä ja työllistäjiä, perheiden perustajia, veronmaksajia.
Nuorten mukana maakunnasta lähtee elinvoimaa: tulevia työntekijöitä ja työllistäjiä, perheiden perustajia, veronmaksajia.
Kuva: Pekka Aho

Päättyvältä vuosikymmeneltä koottu tilasto kertoo nuorten aikuisten massamuutosta Pohjois-Pohjanmaalta.

Näkymä on huolestuttava. On koko maakunnan etu, jos Oulu onnistuu toimimaan vetovoimaisena vaihtoehtona ja muuton stopparina.

Aluetutkija Timo Aro sai joulun uneliaina välipäivinä monen kuntapäättäjän havahtumaan. Aro julkaisi Twitterissä muuttotilaston, joka kertoi, millaisella voimalla Uusimaa imee nuoria aikuisia muista maakunnista.

Vuosia 2010 – 2018 koskevat luvut ovat pysäyttäviä. Tuolla jaksolla Uudenmaan muuttovoitto 15 – 34-vuotiaiden suomalaisten kohdalla oli peräti 79 000 henkeä.

Monen maakunnan näkökulmasta nuorten katoa voi luonnehtia jopa pelottavaksi.

Vähintäänkin huolestuttava on Pohjois-Pohjanmaatakin koskeva tilastotieto. Uudenmaan imu iski suonta yli 10 000 ihmisen verran. Pohjois-Pohjanmaan tappiolukema oli tilaston korkein.

Jos muuttotappion suhteuttaa maakunnan väkilukuun, moni muu maakunta valahtaa Pohjois-Pohjanmaan alapuolelle. Tästä ei kuitenkaan kannata suuremmin kaivaa lohtua. Virta vie pohjoisesta myös Tampereen seudulle.

Nuorten mukana maakunnasta lähtee elinvoimaa: tulevia työntekijöitä ja työllistäjiä, perheiden perustajia, veronmaksajia. Kerrannaisvaikutukset näkyvät myös esimerkiksi siinä, riittääkö Oulun yliopistoon lahjakkaita hakijoita sen perinteiseltä vaikutusalueelta.

Mitä tehdä muuton jarruttamiseksi?

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on epäilemättä asian ytimessä Aron tilastoa kommentoidessaan. Laajalan mukaan merkittävin syy Oulusta ja Oulun seudulta muuttoon on nuorilla ja vastavalmistuneilla työpaikka.

Jos työnäkymät kotiseudulla ovat kehnot, nuoren onkin viisasta lähteä työn perään muualle. Kiinnostavan työpaikan takia kannattaa vaikka sietää ahdasta pääkaupunkiasumista. Moni hakee kaiken lisäksi myös elämänkokemusta.

Työpaikkoja on kyllä pohjoisessakin. Oulussa oli marraskuussa 2 600 ilmoitettua avointa työpaikkaa, ja koko maakunnan lukema oli 3 900.

Etenkin pääkaupunkiseudun työpaikkapaletti on kuitenkin selvästi laveampi kuin Oulussa saati muualla Pohjois-Pohjanmaalla. Jos täällä työtä saa insinöörimies, niin löytääkö työpaikan myös opettajavaimo?

Kaupunginjohtaja Laajalan mukaan avainasemassa ovat nyt työllistävät yritykset ja julkiset toimijat, Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi puolestaan näki omassa Aro-kommentissaan tarpeelliseksi alueen vetovoiman ja koulutusmahdollisuuksien vahvistamisen.

Vetovoimaan vaikuttaa myös se, mitä seutu tarjoaa asukkaalleen työajan ulkopuolella. Tässä esimerkiksi Oulu on tehnyt paljon työtä. Liikuntapalvelut ovat kaupungissa erinomaiset ja kulttuuriantikin mittavampi kuin muualla maassa tunnutaan tietävän. Asuntojen edullisuuskin on iso valtti. Näitä pitää ehkä rummuttaa uusilla tavoilla sekä omaan maakuntaan että muualle maahan.

Yliopiston mahdollinen muutto kaupungin Oulun kaupungin ytimeen voisi sekin olla uusi kilpailuvaltti ja etelään lähdön jarru.

Oulu ei pelasta muuta Pohjois-Pohjanmaata, mutta jos Oulun kehitys hyytyy, Timo Aron tulevat tilastot ovat vielä rumempia kuin nyt.