Poh­jois-La­pin kelk­ka­rei­til­lä pitää olla va­ro­vai­nen – purot ja ojat ovat py­sy­neet sulina paksun lu­mi­peit­teen alla

Pohjois-Lapin moottorikelkkaurilla on syviä uurteita, reikiä ja kuoppia, kerrotaan Metsähallituksen tiedotteessa.

Erikoinen talvi on vaikuttanut myös kelkkareittien kuntoon. Arkistokuva.
Erikoinen talvi on vaikuttanut myös kelkkareittien kuntoon. Arkistokuva.

Metsähallitus varoittaa Pohjois-Lapin moottorikelkkaurien kunnosta. Merkityille reiteille on ilmestynyt syviä uurteita, reikiä ja kuoppia erityisesti ojien ja purojen kohdalle.

Ylä-Lapissa on nyt kaksi kertaa niin paljon lunta kuin tähän aikaan vuodesta yleensä. Paksun lumipeitteen vuoksi virtaavat purot ja ojat ovat pysyneet sulina eikä maassa ole routaa.

Virtaava vesi on syönyt lumeen syviä uurteita ja reikiä. Tuisku voi peittää uurteet, ja uusia uurteita syntyy toisaalle. Uurteiden ja kuoppien paikat voivat siten muuttua hyvinkin nopeasti.

Metsähallituksen mukaan uurteet ja kuopat ovat erittäin syviä. Siksi moottorikelkkaurilla liikkuessa pitää olla erittäin varovainen.

Järvillä raskas lumikuorma on puolestaan painanut jäätä alaspäin. Jäälle on noussut paikoin erittäin paljon vettä. Jään päälle noussut vesi puolestaan sulattaa jäätä, ja siihen syntyy reikiä. Jään päälle noussut vesi voi pakkasten myötä jäätyä uudelleen.