Poh­jois-Ko­rea si­tou­tuu työs­ken­te­le­mään ydin­aseet­to­man Korean eteen – Trump: Ydin­ase­rii­sun­ta aloi­te­taan erit­täin pian

Trumpin ja Kimin allekirjoittamassa dokumentissa lukee AFP:n mukaan, että Pohjois-Korea sitoutuu "täydelliseen ydinaseriisuntaan".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat Singaporessa ensimmäistä kertaa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat Singaporessa ensimmäistä kertaa.
Kuva: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat allekirjoittaneet dokumentin, jota kummatkin kuvaavat kattavaksi ja erittäin tärkeäksi.

Dokumentissa ei mediatietojen mukaan mainita Yhdysvaltain vaatimusta Pohjois-Korean "täydellisestä, todistettavasta ja peruuttamattomasta" ydinaseriisunnasta. Sen sijaan paperissa on löyhempi muotoilu, jonka mukaan Pohjois-Korea sitoutuu työskentelemään ydinaseettoman Korean niemimaan tavoitteen eteen.

Dokumentista julkaistujen valokuvien mukaan Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ilmoittavat myös luovansa uuden suhteen maidensa välille sekä sitoutuvat siihen, että Korean niemimaalle luodaan pysyvä ja vakaa rauhantila. Sodan jäljiltä kateissa olevien kohtaloa ryhdytään myös selvittämään yhteistyössä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvallat myös lupaa dokumentissa Pohjois-Korealle turvatakuut.

Allekirjoittamisen yhteydessä Trump sanoi, että Pohjois-Korean ydinaseriisunta aloitetaan "erittäin pian".