Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Poh­jois-Ko­rea sanoo tes­tan­neen­sa ve­ty­pom­mia, Kim Jong-un: "Sa­tap­ro­sent­ti­ses­ti ko­ti­mais­ta tekoa"

Pohjois-Korea sanoo testanneensa vetypommia, kertoo uutistoimisto AFP. Valtion tvn mukaan koe oli täydellinen menestys.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (3. oik.) tutustumassa maansa ydinasetutkimukeen.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (3. oik.) tutustumassa maansa ydinasetutkimukeen.
Kuva: KCNA

Pohjois-Korea sanoo testanneensa vetypommia. Valtion television mukaan koe oli täydellinen menestys. Pohjois-Korean mukaan pommi voidaan ladata ohjuksen kärkeen.

Japani vahvisti jo aiemmin, että Pohjois-Korean aamuisessa järistyksessä oli kyse ydinkokeesta. Asiasta kertoi maan ulkoministeri Taro Kono.

- Hallitus vahvistaa, että Pohjois-Korea teki ydinkokeen, Kono sanoi toimittajille.

Hänen mukaansa johtopäätökseen tultiin ilmatieteen laitoksen havaintojen ja muun saadun tiedon perusteella.

Kyseessä on kuudes Pohjois-Korean tekemä ydinkoe.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in vaatii Pohjois-Korealle voimakkainta mahdollista rangaistusta uusimman ydinkokeen vuoksi. Moonin mukaan rangaistukseen pitää sisältyä myös uusia YK:n asettamia pakotteita ja tarvittaessa Pohjois-Korean täydellinen eristäminen.

Venäjän ulkoministeriö tuomitsee Pohjois-Korean ydinkokeen. Venäjän mukaan tällaisen toiminnan jatkaminen voi aiheuttaa vakavia seurauksia Pohjois-Korealle, uutisoi Interfax.

Myös Pohjois-Koreaa perinteisesti tukenut Kiina tuomitsee kokeen jyrkästi. Kiinan ulkoministeriön mukaan kokeen tehdessään Pohjois-Korea ei ole lainkaan välittänyt kansainvälisen yhteisön laajamittaisesta vastustuksesta.

Järistys havaittiin ensin

Pohjois-Koreassa havaittiin aamulla järistys, jonka voimakkuus Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan oli 6,3. Sen edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kyse oli pikemminkin räjähdyksestä kuin maanjäristyksestä.

Järistyksestä kertoi myös Etelä-Korean armeija, jonka mukaan se tapahtui Pohjois-Korean ydinkoealueen lähellä. Myös Etelä-Koreassa arveltiin hetimmiten, että kyse saattoi olla ydinkokeesta.

Etelä-Korean sääviranomaisten mukaan järistyksen voimakkuus oli viisi tai kuusi kertaa suurempi kuin Pohjois-Korean viidennen ydinkokeen aiheuttama järistys.

Kiina ilmoitti myöhemmin, että Pohjois-Koreassa havaittiin toinenkin järistys. Sen voimakkuus oli 4,6, ja sen arvellaan johtuneen mahdollisesti jonkinlaisesta sortumasta.

Kim: Kotimaista tekoa

Muutama tunti ennen järistyshavaintoja Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA uutisoi, että Pohjois-Korea olisi kehittänyt vetypommin, jonka voi asentaa mannertenväliseen ballistiseen ohjukseen.

KCNA:n mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on tarkastanut vetypommin. Uutistoimiston mukaan Kim sanoo vetypommin olevan sataprosenttisesti kotimaista tekoa.

Pohjois-Korean hallituksen äänitorvena toimivan KCNA:n tiedoista huolimatta on kuitenkin edelleen epäselvää, onko Pohjois-Korea onnistunut valmistamaan tarpeeksi pienikokoisia aseita ohjuksiin asennettavaksi ja onko Pohjois-Korealla toimivaa vetypommia.

Vetypommit ovat paljon voimakkaampia aseita kuin ne ydinaseet, joita Pohjois-Korean uskotaan tätä ennen testanneen.

Aiemmin viikolla Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen Japanin yli. Turvallisuusneuvosto piti hätäkokouksen Pohjois-Korean uusimmasta ohjuslaukaisusta suljetuin ovin. Pohjois-Koreaa kohtaan on jo seitsemän kertaa asetettu YK-pakotteita, mutta ne eivät ole juuri vähentäneet maan ohjuskokeita eivätkä saaneet sitä luopumaan ydinohjelmastaan. Useita ohjuskokeita tehnyt Pohjois-Korea testasi heinäkuussa myös ensi kertaa onnistuneesti mannertenvälistä ballistista ohjusta.