Energiatalous: Oulun Energia tar­vit­see lisää ener­gia­puu­ta - kysyntä kasvaa lä­hi­seu­dun en­si­har­ven­nus­puul­le

Kolumni: To­rin­ran­nan alue suo­ras­taan huutaa vielä yhtä korkeaa ra­ken­nus­ta

Poh­jois-Haa­gan puu­ko­tus­sur­ma toi nuo­ru­kai­sel­le van­ki­la­tuo­mio

Kolme nuorukaista on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa Pohjois-Haagan puukotussurmasta. Kovin tuomio lankesi 17-vuotiaalle puukottajalle.

Kolme nuorukaista on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa Pohjois-Haagan puukotussurmasta. Kovin tuomio lankesi 17-vuotiaalle puukottajalle, joka sai nuorena henkilönä tehdystä taposta viisi vuotta vankeutta.

Tapahtumat ajoittuvat viime vuoden lokakuun alkuun, jolloin seitsemän nuoren porukka oli liikkeellä Pohjois-Haagassa Ida Aalbergintiellä. Porukka tapasi kadulla humaltuneen 38-vuotiaan miehen, jonka kanssa he riitautuivat. Nuoret kertoivat, että huonovointiselta näyttänyt mies puhui kännykkään, kun yksi nuorista kyseli hänen vointiaan. Tuolloin mies otti jotain takkinsa taskusta.

Nuoret kertoivat oikeudessa, että luulivat miehen kaivaneen taskustaan asetta. He säikähtivät ja juoksivat pysäköitynä olleen rekan taakse piiloon. Osa nuorista palasi kuitenkin takaisin miehen luokse jatkamaan kahakkaa. Traagiset tapahtumat johtivat siihen, että 17-vuotias puukotti uhria kolmesti. Yksi iskuista oli uhrille kuolettava.

Porukka karkasi teon jälkeen, mutta poliisi nappasi epäillyt Pohjois-Haagan alueelta.

Paikalta löytyi vain hammasharja

Oikeus katsoi, että kyseessä ei ollut hätävarjelu. Nuorukaiset kertoivat uhrin kädessä olleesta aseesta, mutta kadulta löytyi kuitenkin vain hammasharja. Nuoria oli seitsemän ja uhri oli voimakkaasti humalassa. Oikeuden mielestä kaikki nuoret olisivat voineet jatkaa rekan takaa pakoaan eikä mitään tarvetta uhrin luokse palaamiseen ollut.

Taposta tuomittu nuorukainen kertoi, ettei muista lyöneensä miestä perhosveitsellä. Hän oli juonut illan aikana 12 olutta. Muut nuoret kertoivat, että puukottaja oli 17-vuotias. Oikeuden mielestä 17-vuotias puhui tapahtumista niin yksityiskohtaisesti, ettei tarina voinut perustua vain tovereilta kuultuihin asioihin.

Oikeus kuitenkin uskoi nuoren kertomusta siitä, ettei hänen ollut tarkoitus tappaa.

Uhrin veljille ei vahingonkorvauksia

18-vuotias nuorukainen sai puolestaan tuomion pahoinpitelystä, koska hän potki uhria ainakin kahdesti. Hänet tuomittiin 50 päiväsakkoon, josta kertyy maksettavaa 300 euroa. Jutussa kolmantena tuomittu 16-vuotias poika sai tuomion puukon hallussapidosta yleisellä paikalla. Hänelle kertyi 15 päiväsakosta maksettavaa 90 euroa. Teräaseen hallussapidosta tuli tuomio myös 17- ja 18-vuotiaille.

Uhrin veljet vaativat puukottajalta yhteensä 16 000 euron vahingonkorvauksia henkisestä kärsimyksestä. Oikeus ei korvauksiin suostunut, koska kyseessä oli sen mielestä normaali sisarussuhde eikä lain tarkoittama erityisen läheinen suhde.