Pi­tuus­hy­pyn MM-mi­ta­lis­ti Tommi Evilä jakaa nyt tie­to­tai­toaan eteen­päin: "Kun nu­me­ro­lap­pu on rin­nas­sa ja kil­pa­kump­pa­ni vie­rel­lä, siinä ei saa sent­tiä­kään siimaa"

Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkönä toimiva Evilä kannustaa vanhempia ohjaamaan lapsia liikunnan pariin, vaikkei kaikista tietenkään tarvitse kilpaurheilijoita tulla. Evilä viettää 40-vuotispäiviään perheen parissa.

Tommi Evilä muistuttaa, että kilpailussa urheilija ei saa senttiäkään siimaa: ”Valmentajan pitää valmistaa urheilijaa tähän.”
Tommi Evilä muistuttaa, että kilpailussa urheilija ei saa senttiäkään siimaa: ”Valmentajan pitää valmistaa urheilijaa tähän.”
Kuva: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkönä toimiva Evilä kannustaa vanhempia ohjaamaan lapsia liikunnan pariin, vaikkei kaikista tietenkään tarvitse kilpaurheilijoita tulla.

Tommi Evilä kisasi kymmenisen vuotta pituushypyn huipulla. Hänen kirkkain saavutuksensa oli MM-pronssi, jonka hän voitti vuoden 2005 Helsingin MM-kisoissa.

Evilällä on yhä nimissään pituushypyn Suomen ennätys 822. Vuonna 2014 uransa päättänyt Evilä sai osansa myös urheilijoiden arkeen kuuluvista loukkaantumisista.

– Urheilu-ura oli huikea trippi. Se sisälsi käsittämättömän hienoja eksklusiivisia kokemuksia, joita ei olisi voinut saada mistään muusta kuin urheilusta. Yhtä tärkeitä kokemuksia olivat uran alimmat laaksot. Tärkeintä oli itse matka.

Evilä korostaa kodin merkitystä matkalla kohti huippua. Hänen valmentajanaan toimi oma isä Juhani Evilä.

– Valmentautuminen oli muutenkin tiimityötä. Minulla oli urani eri vaiheissa tukena laaja asiantuntijaverkosto, jonka avulla sain keskittyä oleelliseen eli tuloksen tekemiseen kentällä.

"Äkkipikainen, räjähtävä ja räiskyvä"

Varsinaisten lajitaitojen ja -ominaisuuksien lisäksi Evilän menestys perustui henkiseen vahvuuteen.

– Mitä tiukempi paikka, sitä paremmin useimmiten suoriuduin. Henkiseen vahvuuteen liittyi myös se, että uskalsin tarvittaessa pyytää jeesiä. Ohjelmoitua mentaalista valmennusta hyödynsin vuodesta 2001 urani loppuun asti.

Juhani Evilä alkoi valmentaa poikaansa tämän ollessa teini-iän kynnyksellä. Tommi korostaa, että huippua tavoiteltaessa niin valmentajan kuin valmennettavan pitää olla riittävän vaativia.

– Jos tein harjoituksissa jotain 90 prosentin asenteella, valmentajaisäni sanoi minulle siitä – ja halusin itsekin asian olevan niin. Kun numerolappu on rinnassa ja kilpakumppani vierellä, siinä ei saa senttiäkään siimaa. Valmentajan pitää valmistaa urheilijaa tähän.

Evilä tuli tunnetuksi sanavalmiina ja räiskyvänä urheilijana. Niin ulkonäöllisesti kuin asenteeltaan hän muistutti paljolti rokkitähteä. Itseään santanistiksi kutsunut Evilä on soittanut vuosien mittaan kitaraa yleensä omaksi ilokseen, joskus myös yleisölle.

– Mistään brändäyksestä ei ollut kysymys, olin aina aito oma itseni. Nyttemmin hiuslookkini on vähän lyhentynyt, mutta olen yhä tarvittaessa äkkipikainen, räjähtävä ja räiskyvä. Ehkä kuitenkin vähemmän kuin kymmenisen vuotta sitten. Aika ja ympärillä olevat ihmiset, esimerkiksi perhe, ovat muuttaneet totta kai myös minua.

Palveluiden kehittämistä ja sparrausta

Evilä työskentelee nyt neljättä vuotta Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuspäällikkönä Tampereella, jossa kaupunkivalmennuskeskus toimii yhteistyössä kaupungin, Tampereen Urheiluakatemian ja paikallisten seurojen kanssa.

SUL:lla on keskitettyä valmennustoimintaa viidellä paikkakunnalla tai alueella. Tampereella harjoittelee viitisentoista SUL:n tukiryhmiin kuuluvaa yleisurheilijaa. Evilä kehittää yhteisöä sekä erilaisia palveluja valmennuksen tueksi. Lisäksi hän sparraa urheilijoita.

– Haluamme tarjota urheilijoille ja heidän valmentajilleen laadukkaan harjoitteluympäristön, johon sisältyy esimerkiksi fysioterapiaa, lääkäripalveluja, ravinto-asioihin liittyvää tukea ja psyykkistä valmennusta. Tuon työhön oman kokemukseni ja tieto-taitoni.

Evilä nostaa esiin vanhempien roolin lasten liikkumisessa.

– Kaikista ei tarvitse tietenkään tulla kilpaurheilijoita. Vanhempina voimme kuitenkin olla ohjaamassa lapsia liikunnan pariin. On hienoa, jos itsekin pelailemme ja leikimme heidän kanssaan. Mahdollistajan rooli ja kaikki yhdessä tekeminen jälkikasvun kanssa on itselleni ennen kaikkea etuoikeus.

Tommi Evilä

 • Syntynyt 6.4.1980 Tampereella, jossa asuu myös nykyisin.
 • Edusti urheilu-urallaan Tampereen Pyrintöä.
 • Valmentajana toimi oma isä Juhani Evilä.
 • Pituushypyn MM-pronssi vuodelta 2005.
 • EM-kisoissa 10. vuosina 2010 ja 2012. EM-hallikisoissa kolme kertaa finaalissa (4., 6. ja 7.).
 • Yhdeksänkertainen Suomen mestari.
 • Ennätys 822, joka on voimassa oleva Suomen ennätys (2008, sivusi ennätystä 2010). Tuulitulos 841 (2007,+3,8).
 • Harrasti 17-vuotiaaksi asti myös jalkapalloa.
 • Suoritti urheilu-uransa jälkeen ammattivalmentajan tutkinnon ja valmentajan erikoisammattitutkinnon.
 • Työskentelee Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkönä.
 • Perheeseen kuuluvat vaimo, 5-vuotias poika, 3-vuotias tyttö ja Mopsi-koira.
 • Harrastaa perheen kanssa temuamista monessa eri muodossa ja kitaransoittoa.
 • Viettää merkkipäiväänsä perheen parissa. ”Juhla jatkuu, jokainen päivä on yhtä tärkeä.”