Pitkät kal­sa­rit myö­täi­le­vät muotoja

Uusien materiaalien ansiosta miehet viihtyvät taas pitkissä kalsareissa.

Pitkien kalsareiden materiaaleista yleisin on puuvilla ja elastaani. Nykykalsarin neulos tekee alusasusta vartalonmyötäisen ja kevyen. Kalsarit ovat kokeneet muodonmuutoksen, mutta sepalus ei ole jäänyt täysin historiaan, esimerkiksi Black Horsen ja Armanin tyköistuvista pitkälahkeisista se vielä löytyy.
Pitkien kalsareiden materiaaleista yleisin on puuvilla ja elastaani. Nykykalsarin neulos tekee alusasusta vartalonmyötäisen ja kevyen. Kalsarit ovat kokeneet muodonmuutoksen, mutta sepalus ei ole jäänyt täysin historiaan, esimerkiksi Black Horsen ja Armanin tyköistuvista pitkälahkeisista se vielä löytyy.
Kuva: Tiia Itämies

Joskus tuntuu siltä, että rauhanajan Suomen miehille vaikeimman talvitrauman ovat aiheuttaneet 1970-luvun kuosilliset kalsarit.

Joillekin pitkät alushousut ovat itsestäänselvyys talvipakkasilla, toiset eivät niitä saata laittaa jalkaansa millään.

Ajat kuitenkin muuttuvat ja nykyinen nuorten miesten sukupolvi on hyväksynyt kalsarit melko hyvin osaksi talvipukemista, tietää Pukumiehen miesten osaston myyjä Eila Perätalo.

”Tässä asiassa näyttää tulleen järki käteen.”

Erityisesti suosiossa ovat mustat ja harmaat, ihoa myötäilevät kalsarit. Parin vuosikymmenen takaiset banaaneilla tai muilla hedelmälajeilla riemukkaasti kuvioidut pöksyt eivät ainakaan vielä ole tehneet paluuta. Myös nallepuhit ja muumit näyttävät jääneen unholaan.

Vilkkuva logo trendikäs

Trendikkäimmissä kalsareissa vyötärölinjassa leveilee valmistajan logo, eikä haittaa vaikka se vilahtaa näkyviin. Monissa kalsareissa on haettu sporttisuutta muun muassa näkyvillä saumatikkauksilla.

Eräs suuri syy kalsareiden suosion kasvuun ovat nykyaikaiset, mukavat ja hengittävät materiaalit.

Mikko Alatalon riskin päällä rumat rikoot ovat vain painajaismainen muisto nykyajan käyttäjäystävällisten neulosten rinnalla.

”Puuvilla ja elastaani on yleisin, lisäksi löytyy todella pehmeää bambua sekä Bugattilta on juuri tullut uutuutena ohutta merinovillaa”, Perätalo luettelee.

Merinovilla lukeutuu oikeastaan myös nykyajan älymateriaalien joukkoon, sillä kylmällä se lämmittää ja lämpimässä tuntuu viileältä.

Pitkät kalsarit katoamassa

Tyköistuvat long johnit ovat nykyisin jopa niin jyrääviä, että perinteiset hieman liukaspintaiset ja löysemmät, kravattikuosia jäljittelevät kalsarit ovat kuolemassa sukupuuttoon. Esimerkiksi yli kolmekymmentä vuotta markkinoilla olleiden Hyvonin (Nanso) merseroidusta kampapuuvillasta valmistettujen perinteisten kalsareiden valmistus on lopetettu. Niitä tulevat monet asiakkaat kaipaaman.

”Nämä ovat olleet hyvin suosittujen aikuisten miesten keskuudessa”, Perätalo kertoo kädessään muutamat viimeiset pakkaukset hajakokoja.

Hyvonin ”aikuisten miesten” kalsareista löytyy myös tuttu sepalus. Vaikka löysyys poistuu, sepalus jää elämään moderneissakin kalsareissa. Esimerkiksi Black Horsen ja Armanin tyköistuvista pitkiksistä sellainen löytyy.

Joulun lähestyminen näkyy selkeästi miestenosaston kalsarimyynnissä.

”Etenkin viimeisinä päivinä juuri ennen joulua kalsareita menee paljon, kun muuta ei enää lahjaksi keksitä.”

Miesten naisilleen lahjaksi ostamat pitsirihmastoiset alusvaatteet eroavat usein paljonkin siitä, mitä naiset normaalisti alusvaateliikkeistä itselleen ostavat.

Miten on lahjakalsareiden kanssa, ostavatko naiset miehilleen pukinkonttiin jotakin muuta kuin miehet itse valitsevat?

”Kylläpä ne aikalailla samoja ovat, mustia tai harmaita. Ja tyköistuvia.”